用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我想知 叩門 的詳細情況呀
go

我想知 叩門 的詳細情況呀 [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

請問係咪派位當日要即去叩門 ???   我想知多D情況, 等我有個心理準備, 預備定當日應該點做  THX

派位後要去派咗果間注冊 ,  之後去叩其他學校 .  小朋友係咪要一齊去 ??  如果我叫其他家人代排另一間學校, 得唔得

呢  ??  抑或一定要媽媽去 ???   interview 係咪即日 ???   
   5    0    2    0
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

魅力公主 醒目開學勳章

有無舊年叩過門既可以報料呀  THX
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

如派左間唔想入讀的而又有私校留左位會讀可以唔去註冊,但如果1間都冇就點都要先去註冊。現先上網或致電查詢想叩門的學校何時派申請表同幾時交,有d係冇表派就2/6或之前去交portfolio然後等call interview,交表這過程可叫親友代辦不須帶小朋友去。可同時申請多間心儀的學校,若獲取錄後便去番之前註冊的學校取消學位再註冊,再有更心儀的取錄又再取回註冊証再去註冊,如此類推。祝你好運派獲理想的學校!

回覆:我想知 叩門 的詳細情況呀

即係可以放左榜派唔到心儀學校先做portfolio都未遲,因為唔係2/6要去叩門?

kkhon  做定先2/6即刻去交然後等call  發表於 12-5-7 23:25

回覆:我想知 叩門 的詳細情況呀

我打去幾間區內小學,都係去填form only, 當日不用交portfolio

kkhon  好多間你問佢梗話唔使,連申請表一齊帶去冇壞到時佢都會收埋。  發表於 12-5-7 23:27

魅力公主 醒目開學勳章

kkhon 發表於 12-5-7 02:52
如派左間唔想入讀的而又有私校留左位會讀可以唔去註冊,但如果1間都冇就點都要先去註冊。現先上網或致電查 ...

唔該晒你呀  我而家都努力緊整portfolio   THX

有空請去看看 ~

回復 wing 的帖子

我想問,係咪所有類型包括私小、直資,及官津都接受叩門,另外,係咪唔洗叩那些熱門學校例如 dbs 、tsl、kts、ls 等,可慳 返 d時間?

以我經驗 :

DBSPD --> 應該有很長的 waiting list, 如果沒有 2nd in , 都應該唔駛叩

la salle --> 如果唔識人, 都應該可以慳番 d 時間

TSL --> 6 月好似有公開 interview, 請留意 TSL 的網業

KTS --> 應該6月後, 有很多人唔讀, 有興趣, 應該有機會的, 朋友前幾年叩門入到

教育王國以外之相冊連結已被刪除

回復 金毛B媽 的帖子

金毛 B 媽,tks for your response!

除了上述的,還有你所知的其他嗎?謝謝分享!

我都不是間間都知的, 你想知那一間, 睇下我有無朋友仔係入面讀

我大部份知道, 都是朋友仔傾開計大家分享, 未知是否真實的, 只是作為參考
教育王國以外之相冊連結已被刪除

引用:以我經驗+:DBSPD+-->+應該有很長的+waiting

原帖由 金毛B媽 於 12-05-08 發表
以我經驗 :

DBSPD --> 應該有很長的 waiting list, 如果沒有 2nd in , 都應該唔駛叩

想問之前交咗統一派位申請表, 但上個月有直資收咗, 咁係咪放榜日唔洗再去統一派位中心度?

fw9166  應該那間直資會通知教育署.所以派位妳應該唔洗去,不過如果近,咪去睇下囉,又無蝕底.  發表於 12-5-14 10:09

金毛B媽 發表於 12-5-8 13:24
以我經驗 :

請問KTS即係邊間

九龍塘小學

九龍塘學校(小學部)

我想請問 :

1.  如果在 2011年 11月個輪已有學校收左阿仔 (因係我母校有5分加),但今年 6 月我还想去心儀學校叩門, 可以嗎 ??

2.  此兩間係同一屬會, 它們會互相知會对方 ?

Tks !!

fw9166  叩門應該唔關事,通常見小朋友,不會見家長.  發表於 12-5-14 10:08
‹ 上一主題|下一主題