用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝轉校長,對學生有何影響?
go

王錦輝轉校長,對學生有何影響? [複製鏈接]

聽聞9月轉校長, 請問大家知道詳情嗎? 對學校同學生會有咩影響?
   3    0    0    1

van_517 發表於 12-5-18 21:59
聽聞9月轉校長, 請問大家知道詳情嗎? 對學校同學生會有咩影響?

正 and 副校長 will leave.  I think not have a big effect caused Dr Will Chan will acting.

Don't worry.

a :hammer: :yawn:

请问知道校长走的原因吗?会去边度教和谁人来做?

小學部校長申請借調教育局, 暫未知申請結果, 總校長話此借調期間會由兩位主任(定科主任?忘記了)暫代喎.

How about Dr. Benjamin Chan?  Is he leaving as well?

Dr Benjamin Chan is in secondary school

Ms Din didn't  went to education department, she is director of Good Hope primary school and Mrs Tsui is principle at Yiu Chung International school.

correct:  Mrs Tsui is principle at Yew Chung International school

醒目開學勳章

jasonpoon 發表於 13-5-9 10:54
Ms Din didn't  went to education department, she is director of Good Hope primary school and Mrs Tsu ...

係呀, 我朋友在德望讀, Ms. Din 過咗去做統籌啦,  根本都無借去教育局呢件事.  唔知點解要咁樣同d家長講.

我自己小朋友讀過WKF。不過好多問題, 不便這裡講太多。學校話係借用教育處,其實Ms. Din去了德望。
現在讀的同學仔媽咪都話冇左校長行政十分混亂。 我本人唔讀係基於課程問題和都係行政混亂.

學校一早講左Ms Din係離職唔係借調啦

如果有通知, 係咪有D人知, 有d人唔知, 真係證明行政混亂

醒目開學勳章

terryhau 發表於 13-5-15 15:15
如果有通知, 係咪有D人知, 有d人唔知, 真係證明行政混亂

一早都話咗行政混亂啦, 事實樓上真係有人唔知道, 有人又話知(但我D朋友全部讀緊嘅都唔知, 只知學校講Ms. Din借調去教育局一段時間, 會返黎喎, 捽之, 原來根本走咗囉, 行政混亂) so我幾個朋友讀到好嬲, 當然當中仲有好多事啦, 佢地有些G3將會轉校了.

回復 kc_01k 的帖子

我絶對覺得妳在抽水,妳咁睇低這間學校,為什麼還時常咁關心我們一班家長,學校老師,大多都教得很好,不要擔心我們,行政方面,新校長會與Dr Wil 去處 ,慢慢會有改善,謝謝!
BC

醒目開學勳章

hungchan1234 發表於 13-5-15 19:46
回復 kc_01k 的帖子

我絶對覺得妳在抽水,妳咁睇低這間學校,為什麼還時常咁關心我們一班家長,學校老師 ...

Sorry,我並唔係關心你地,我係關心我仍然有小孩在WKF讀的朋友,與及我姪仔,and想講返比一D想知道的家長聽。如果我有講與事實不符的,你大可反駁我,而唔係暗示叫人唔好講一D唔好嘅事實出黎,呢度係open forum,從冇版規規定唔喺該間學校讀就唔比發言。而且,抽水為何解,或者你用D正當少少詞語我會明白一點的。thanks!
Ms Din 確係去咗德望,我朋友同哥哥都只知當初學校係通知佢地Ms Din係借調去教育局,咁,原來有D知佢唔會返,有D完全冇聽過,咁唔係行政混亂係應該點形容?做法不當?消息不通?。

另外,我邊句說話講過睇低學校?唔通係你自己睇低?既然你覺得我講行政混亂就係睇低學校,咁你作為家長,就要好似我朋友及哥哥咁,去向學校積極反映了。

回覆:王錦輝轉校長,對學生有何影響?

正所謂咸魚青菜各有所愛,家長會為子女選最適合嘅學校,既然唔啱嘅,咪去轉校囉,去一間適合自己親友嘅學校,無謂大家痛苦。
至於行政混唔混亂,我相信每間機構,大至政府,小至舖頭仔,都有人話亂㗎啦。都係嗰句,唔啱就轉校啦,總有你認為啱你嘅地方嘅。(當然,其他學校收先算啦!)

回覆:王錦輝轉校長,對學生有何影響

其實大家只係理性討論,我曾經都係WKF家長,同現畤WKF的家長一樣愛錫自己小朋友!
不過我希望將自己經歷過同大家分享,並唔係刻意破壞!樓上的家長自己朋友兒女仍在讀,姪仔等當然會留意此校動向,而WKF確實行政混亂,課程有問題,而且今天小三年班的家長聽說學校有傳聞說DR.Will Chan 今年退休,所以他們更覺得學校將會越來越混亂,更擔心、希望這傳聞不是真吧!

醒目開學勳章

smart_bus 發表於 13-5-15 21:28
正所謂咸魚青菜各有所愛,家長會為子女選最適合嘅學校,既然唔啱嘅,咪去轉校囉,去一間適合自己親友嘅學校 ...
所以未入讀的家長要留意了。而且讀過WKF,想轉校確實比較難,可能你想講怕唔達標?

醒目開學勳章

terryhau 發表於 13-5-15 21:28
其實大家只係理性討論,我曾經都係WKF家長,同現畤WKF的家長一樣愛錫自己小朋友!
不過我希望將自己經歷過 ...
Agree !And please check PM

回復 terryhau 的帖子

理性討論?好!
「校方通報 Ms. Din 借調教局,但最後她去了德望」就能構成「行政混亂」的指控?這或有值得商榷的地方;但我倒想問 WKF 的課程有何問題呢?這才是家長應當關心的地方,不知 terryhau 有何高見?願聞其詳!

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題