用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Louis vs 羅氏基金
go

St Louis vs 羅氏基金 [複製鏈接]

如不計車程,兩校在校風,學生品行,學術成績,老師質素等等各方面,那間較為優勝呢,請給點意見,謝謝!!
   1    0    0    0

你居住哪裡?
spw

當年我同樣有這決擇,最後因為啊仔上完簡介會的課堂,感到其他参與的小朋友程度差,所以不喜歡,我說不関中學問題都無用。

spw我住東區。

MUMMYSIK 你講緊嘅係邊一間呀?

For me, I think Law's is better. The academic result of St Louis is falling and need to cut one class to maintain all EMI. Old school just keep a brand only....

The primary school section is better

it should not be a problem for you now unless you are in P5 and come from St Louis primary school....

abcd0001請你唔好介意,其實小兒只係今年九月先至小一,因為考到陸慶濤同St Louis,St Louis有自己直屬中學小六參與呈分,我亦需要考慮搬屋。但陸慶濤是一條龍升羅氏而小六不會参與呈分,所以小六亦不能再報其他中學,因為考慮到這點,所以才上來升中派位這邊問一問有經驗的家長們,希望你們可以給我這個新手媽媽一些寶貴的意見,謝謝。

understand

I think PLK LHT also attend the 呈分 because some student also go to other school in the past years. Check it with the school first.

If I were you, I would wait till July for the coming HKDSE result. It is a good indicator for the secondary school in handling the new system.

However, I would put the bet on Law's. The new school is on the upward trend. New DSS has better resources and no past burden.

Only target for reputation and results

回復 yyht 的帖子

是Law's 簡介會,所有小朋友分組上堂,家長就聽簡介。想考的不同學校P6學生各有参差。

Thanks abcd0001, LHT由今年P6嘅學生開始已經係全部直升,咁如果你想俾個小朋友出去考其他中學亦可以,但因為無咗呈分試個成績排名,相信要去考都好難。其實我都想等埋7月個文憑試結果先再決定,但係St Louis要今個月尾交9月份學費同埋書簿雜費,所以先咁急上嚟問,而我都認同新直資課程對334學制係較有利,但羅氏都係比較新,雖然係高增值學校,但是真的不清楚學生的質素和校風如何。

MUMMYSIK明白了,因為其實我也頗喜歡羅氏的課程,所以才會去LHT報名,但前後兩次到過LHT,亦同樣發現學生質素有點兒參差,由於六年後亦是現有的學生直升,而St Louis又跌緊band,所以難以抉擇。

回復 yyht 的帖子

我講得唔清楚, 參差的學生是來自想投考的小六小朋友,不是來自LHT.
投考的小六小朋友如果成績太差, 應該唔收, 所以可以不理.
要考慮任何學校的教學是否適合囝囝.

yyht  清楚晒,Thx !!  發表於 12-5-22 12:27

我兒今年升中, 他接受了羅氏, 現在上銜接班中.如他不叩門便在羅氏升中.

我選羅氏是因為
1.請多爬EK, 家長多説校風好,老師學生關係好
2.新校, 但2年HKCEE result 巳达 band 1c, 前景好
3.面試時, 老師說以前沒成绩, 收生難. 但收band 2生出band 1成绩. 現在外生很多(2012/13 比例是 LHT108 : 外生41),
4.新高中才是考驗, 但新校多拼成績和資源較好
5.老師説讓學生升入大學是他們的目標

這是我的主觀意見, 可到 chichipapa 的網站多參考

比 St Louis, St Louis 小學可以,但中學一般 band 1c 左右 和 Law's 差不多
但想想如果有實力早爬上band 1b/a, 多少年又是多少年, 不過老牌矣

希望幫到手

yyht  你咁有心梗係幫到手啦!!  發表於 12-5-22 12:09

yyht 的帖子

我想説幾點給你考慮:
1.孩子找最適合的學校,非最好的學校。你要考慮學校的敎學是否適合。
2.你選的是小學,不是中學。但我只對羅氏有較多的認識。
3.兩個選擇的downside:聖類斯有兩成的學生上不了英中,lht所有學生可上羅氏。
4.Upside:可從聖類斯小學網頁知較好的學生上那些中學。至於lht,不呈分,的確是想減少成績較佳學生的流失。2011年是第一年直升,但仍有兩成學生考到其他學校,因而没上羅氏。不呈分不能完全阻止學生流失。你有本事,不用担心呈不呈分。

yyht  我都非常同意,唔該晒。  發表於 12-5-22 12:11
霖霖B媽咪  Absolutely Agree !!  發表於 12-5-22 12:01
abcd0001  孩子找最適合的學校,非最好的學校。

Agree... That is the most important. So it is on the top of my list.  發表於 12-5-22 10:09

明白YYHT你的擔心...我住左中西區好耐......其實可以比一比對聖類斯一些意見!
中學之前真係跌Banding現左好些了.....而學校係主張自由但要自律.....正如上述部分一些媽媽說不是選好名的學校,而係選擇適合自己小朋友學習態度的學校..

講真係小朋友讀書,我地家長是從旁協助....小朋友讀得開心當然是好事,相反,我們就苦惱了.......你稔稔先啦......

yyht  好多謝你能夠明白我嘅擔心,現今香港嘅教育制度真係令到我哋呢d家長同小孩身心俱疲!!  發表於 12-5-22 12:23
spw

很感激以上各位爸爸媽媽用心的回覆,給了我很多有用的意見,我會再認真考慮,thank you so much!!

據我所知陸慶濤好多小六讀得好d的學生跳船因學校唔幫你呈分,直升中一的只有找不到好學校的學生留低。所以升到中學的學生一般。此終老牌名校有保證.St Louis 小學用英文教學的。

Hi,

或者我講吓我所知,睇了算數。好多嘢人算不如天算。

以前我住LHT附近,十多年前有一次去街市買餸時見到2個婦人碰面第一句問:你幾多?我23。另一個答:21。初頭都唔知佢地講什麼,後來才知原來個日會考放榜,街市裡就是有一間全將軍澳最好的中學。

她們大家答得好平常,好似閒閒地係人都有廿幾分咁,真是有點讚賞這中學,全因它雲集全區band 1生,因她們住這屋村,從而估計應有來自LHT小學生入讀這中學。

幾年之後小兒選校,正是LHT第一屆直資招生,姑奶話LHT是成績很好的小學。
如無記錯,當時LHT開校18年,心想成績好的小學又一條龍多麽理想,理想歸理想,現實是直資,當年是SARS剛過1年,學費好像是980,唔知會否年年加,讀就比足12年,供樓都試過9厘10厘或更多,我仲有個細跟尾,一來又唔肯定會收弟妹,兩個比錢又不化算,又擔心中學是新校,沒有考了!

我同意ChiChiPaPa的分析。

好區入英中不難,有誰貪慕名校免費官津英中?

無論讀那一間,用心裁培,條條大道通羅馬。

yyht  用心栽培,條條大道通羅馬~~~呢句真係講得好啱。  發表於 12-5-23 19:09

Hi,

我也同意ChiChiPaPa的分析。
囡囡今年小六,想分享下中小學選校的經驗。小女之前係讀一所有直屬小學的幼稚園,但當我選小學時覺得所屬小學未如理想,所以選了叧一間合適小女的小學,而這間小學亦有直屬中學(雖然我希望如果中學合適可直升,可免卻不少煩惱,但有直屬中學唔係我選這校的主因,主要係我覺得呢間小學辦得好及適合小女),最後今年升中選校,經過多返考慮,我還是放棄了直屬中學的學位。我想講的係選小學時唔好將直屬中學成為你選小學的重要因素,因為從現在的資料,你係唔會預計到六年後那間學校辦得好,更加估計唔到子女六年後的興趣及能力,應着重比較小學本身的優劣及那間適合自己的小朋友,但如果兩間小學都合適,好的中學網係對升中係多一點保障。
‹ 上一主題|下一主題