用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生活真的很辛苦嗎?
go

小一生活真的很辛苦嗎? [複製鏈接]

想請問大家:小一是辛苦在功課多,還是功課深?那樣大挑戰些?還是兩者都很大挑戰?

fw9166  睇下妳入既小學谷唔谷囉. 如入左SFA, 谷到爆,第2星期已經unseen dict. 又要睇下小朋友讀既幼稚園程度.佢深既,妳就可以輕鬆過度...否則..  發表於 12-5-24 13:31
JJDBB  小一小二未見辛苦,可能大家學校要求不同。如果今年升小一,好好你作心理生理的準備,到小一時便不需太慌張了。這個階段人人都會來臨,加油!  發表於 12-5-24 10:20
   3    0    0    1

很難一蓋而論,間間學校進度不同,囝囝果間小一開學很開心,但第一次期考就來料,一點也不易,但對面間學校,去到P3仍愉快學習.

回覆:MariaTsui 的帖子

謝謝你的分享。你孩子是讀官津小學嗎?我正正是想多了解傳統小學的情況。

feiji 發表於 12-5-24 09:58
想請問大家:小一是辛苦在功課多,還是功課深?那樣大挑戰些?還是兩者都很大挑戰?

...

小一初開學適應新生活會較辛苦 e.g. 返學時間唔同咗, 要學執書包寫手冊, 分咗唔同科目...等等....
適應期要多久人人不同 (不過小朋友適應能力較強, 很多時只係我地大人覺得好唔同, 小朋友無特別感覺.

功課方面是否辛苦和挑戰很難答你, 要睇番你間小學和幼稚園程度, 如果小朋友的幼稚園屬程度深和傳統教學, 而小學又程度不算深, 小朋友在功課上不會覺得辛苦和挑戰.

以我囡囡為例,她的幼稚園是傳統教學(pm class),每星期默書每學期考試每天做功課, 中文程度一般,英文程度較好.
當她上到津貼小學, 不習慣一早起床番全日, 覺得中文要寫多咗好多字, 英文和數學淺咗, 科目多咗所以功課多咗少少(問題不大), 另外她本身自理能力不高, 所以在校執書包和執枱時間不夠.

默書考試嗰D佢沒有特別問題, 因她在幼稚園時已習慣...但有些同學仔跟本唔知默書為咩, 所以話成日默書好慘.

想請問大家:小一是辛苦在功課多,還是功課

原帖由 feiji 於 12-05-24 發表

...
對我女來說,每天唔夠訓,功課多抄寫,英文深,多默書,不過她每天返學都開心的!

呀仔話小一開心過幼稚園....

比起小四五六真的好輕鬆
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

囡囡(現小一)都鐘意返學, 功課唔多, 但深. 暑假睇d新書時又唔覺, 但原來學校教得好快, 除非你幼稚園個低好好, (或根本學左), 唔係既話, 會追得好辛苦. 例如英文默書, 學校只出全英文通告, 有個家長好淒涼咁同我講, 唔識睇, 唔知有背默, 個囡又唔知, 就咁幾次默書都冇左幾十分

我個女今年小一, 佢就好輕鬆, 功課量不少, 但好彩抄寫不算多.

其實好睇選擇是甚麼類型學校及家長對小朋友要求 , 有些學校功課又深又多, 家長要求又高 , 沒九十分都唔收貨 , 小朋友唔辛苦就假

回復 bobo_ling 的帖子

惡夢開始!!!!!

My daughter also enjoys her primary school life more than her kindergarten life.
In the beginning, I feel she needed quite a long time to adapt the new life. She might forget to hand in somethings, not able to copy everything on her HW diary....  condition would be improved after about 2 months?!
Luckily her school doesn't have too many HW or test comparing to other primary schools. I know some children would face a harder P1 life.

唔洗擔心,我仔讀超輕鬆超愉快學習幼稚園,冇默書考試,上小學完全冇適應的問題,他讀傳統津貼地區名校,每日6-7樣功課,每年4次考試,每星期中默,隔星期英默,一星期三次放學後仲玩興趣班,初時做功課會花多些時間,現在下學期懂得係學校有時間做部分功課,放學回家做完其他,他仲可以多些時間玩和睇tv,問佢佢都話鍾意小學生活。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

王國會長

feiji 發表於 12-5-24 09:58

...
沒有標準的, 視乎學校程度+子女能力.

回覆:小一生活真的很辛苦嗎?

小朋友本身係讀傳統小學,一啲都唔辛苦。佢又係話返小學開心過幼稚園!

功課量並不是想像中咁多,只要佢唔心散,一定好快完成!

簽名被屏蔽

My daughter enjoys her p1 school life.....hw is not as much as i thought, usually 3-4 per day.  We can mostly finish them before dinner and study dictation / quiz after.  She will have an hour free if no dict or quiz the next day before bedtime.  She is in DSS school.

sampapa  Yes, we are same school, I choice this school due to no workload & good enviroment of English speaking. Monthly fee is hundreds after deduction. Better than private tutor.  發表於 12-5-29 10:17

回覆:suewong 的帖子

我兒都是讀Dss,小一時的功課不多於三樣,只需半小時便完成,只要求多看課外書。到現在小三都差不多,一般一小時內完成。但他的幼稚園同學,現在小三了,每天2至3小時功課,另要補課。主要看小孩讀那些學校和家長有何要求,快樂與否由你決定。

‹ 上一主題|下一主題