用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生活真的很辛苦嗎?
樓主: feiji
go

小一生活真的很辛苦嗎? [複製鏈接]

回覆:suewong 的帖子

我兒每天看書二三小時,全是他自己選的。沒補習,沒做額外練習作,成績尚可。我只要求成績到達平均分便可。沒有名次要求,因全級只有頭1成多學生才有名次。因他知道傳統小學的可怕,如不達平均分便有機會轉校。唯有那些體育,音樂,美術分數不知所為,我都對他的這些科目放棄了。只望主科達標便可。每年升班。

manmanchubb    發表於 12-5-29 19:06
suewong  Sampapa, i just found out we are at the same school^^  發表於 12-5-28 22:10
One-Mama  Leisure reading is very good for kids to explore more apart from textbook.  In the short future, you'll see how your kid flies.  Keep it up!  發表於 12-5-28 16:00
bb86    發表於 12-5-28 11:39
huba  It's very good that your son enjoys reading so much and can spare 2 to 3 hours for reading everyday. Very few schools can make available so much free time for students everyday.  發表於 12-5-27 23:45

回覆:sampapa 的帖子

謝謝各位的分享,如不介意的話,可否説明學校名稱給我們這些準備幫孩子揀小學的父母參考一下?

上年呢個時候都好擔心呀仔適應小一的事... 轉眼... 已經係學期尾了... 我呀讀傳統小學, 小二會用成績分班... 不過都好輕鬆, 成績亦出乎意料的好... 開學前, 仲擔心佢d功課, 一早搵左補習社比佢, 返左個幾月就話唔想返... 所以我cut左... 諗番轉頭, 其實係自己過慮了, 呀仔未試已經打定輸數...

一星期有三日要上課外活動, 時間有d緊迫不過仲可以handle到, 小二再睇情況..

其實冇一定, 睇下小朋友讀邊間小學. 我女女的學校深而傳統, 都幾辛苦架. 不過女女好鐘意返學. 佢地都係鐘意小學生活多過幼稚園.

我仔係考唔入直資, 所以唔係我話讀咩就讀咩!況且喺我住嗰區, 學校都幾兩極化, 如果唔谷, 中學比較難入好既band 1中學!作為家長既, 其實都好身不由己(除非好有$一心諗住小朋友去外國讀書啦), 否則都係揀番有質素既津小好d!就係因為咁, 我地一家喺仔仔頭半年都辛苦到想死!仔仔仲因發燒入過兩次醫院, 佢喺幼稚園既時候根本冇試過病成咁!你話唔關小學事真係自欺欺人!但發展到而家, 見到仔仔可以自己寫手冊, 自己做功課,默書又ok, 雖然佢成績喺全級名次而言仲係低於平均,但我地都收貨啦!   

小朋友到新環境要時間適應,好彩學校唔多功課,課程都係循序漸進,老師話亞女第一學期唔知做乜,第2學期好好多,有大進步,而且熱心服務,俾咗個優點.而家第3學期,除咗英文要花多啲時間,其他主科都冇問題.

真係視乎小朋友入讀邊間學校,間間學校政策同課程都唔同.

引用:Quote:原帖由+feiji+於+12-05-24+發表想請

原帖由 garfield097 於 12-05-24 發表
對我女來說,每天唔夠訓,功課多抄寫,英文深,多默書,不過她每天返學都開心的!

...

轉眼間...小一很快就結束了...

小一好辛苦,成績慘不忍暏,反而上左小三仲好左

回復 leedorean 的帖子

How come? Would you please tell some details?

仔仔適應冇問題, 學習上都冇大問題, 成績中規中舉, 數學最好, 但我係全天候陪佢讀的, 所以都OK, 最辛苦係同學間的比較. 點都會有D 影響情緒.

回復 moonychan 的帖子

換一角度,有比較表示有鬥心. 是好事來的. 當然比較, 努力後要平常心看得失 (講就容易...咔咔咔)

回覆:小一生活真的很辛苦嗎?

簽名被屏蔽

回覆:小一生活真的很辛苦嗎?

簽名被屏蔽

引用:其實好睇選擇是甚麼類型學校及家長對小朋友

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 12-05-25 發表
其實好睇選擇是甚麼類型學校及家長對小朋友要求 , 有些學校功課又深又多, 家長要求又高 , 沒九十分都唔收貨 ...

我覺得從幼稚園到小學階段係一個好大既轉變,小朋友無論係自理,學習同環境都需要好多時間去適應。所以真係要從高班開始訓練小朋友多些,貼近返小學既模式,等佢地到時易些適應。
‹ 上一主題|下一主題