用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 專注力不足,學習慢,說話能力落後
樓主: law_panda
go

專注力不足,學習慢,說話能力落後 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

speech最出名係協康, 不過要排訓練都要幾個月的(despite $650/hr), 如果你可以考慮weekday 6pm最後一個session, 應該會快d排到

http://slp.heephong.org/cht/speech-therapy-services

motherotk  Or you can try other private speech therapist (thosey came out from HeepHong), and take 5 lesson,  strategies they taught you to practise with the kid yourself, and then wait for public sessions  發表於 12-5-25 09:29
motherotk  no need to go to private session, can wait for their public sessions, and with multidisciplinary team, apply as soon as possible...  發表於 12-5-25 09:27

回復 Charlotte_mom 的帖子

Thanks so much, I will try!!

Charlotte_mom  態度正確, 抵讚!  發表於 12-5-24 17:21

1)  專注力不足, 有好多原因造成的, 簡單的不太花錢, 你可去書局找找如何訓練小朋友專注力呢類書本,  又或者你跟小朋友玩一些遊戲如找不同, 砌圖, 迷宮....呢D都係可幫助小朋友的,  玩的時候要留意環境, 最好選在房內, 沒有太多外在事物吸引小朋友注意的, 最好坐著時背貼牆.  另外, 飲食亦要注意, 避免食高糖食物, 糖, 巧克力, 深海魚類.....如進行訓諫後都沒改善, 有可能本身問題, 如感統失調都有可能造成的, 呢方面就要專家作評估後才了解.

2)  說話能力落後, 首先要了解小朋友口肌/舌頭發展是否有問題?  如沒有, 亦可以在家訓練, 如看圖表達等, 芳間亦有好多呢類書本介紹的....

3) 學習慢, 我相信這由專注力不足影響到, 只是解決了專注力問題, 這方面一定提升學習進度.  另外家長在家一定要有個固定環境/時間表給小朋友, 避免小朋友只顧選擇自己喜愛的活動如看電視, 打機呢類活動都會影響到小朋友專注力的.

家長講話時要慢一點, 簡單及一致, 有耐性小朋友才會容易吸收, 消化後, 才會表達出來!  做父母的一定要肯付出時間同耐性, 小朋友才會有進步呢!

law_panda  Thank you very much!  發表於 12-5-25 09:53
HaYi  good ah.. !  發表於 12-5-24 22:24

呢間都唔貴 。。。
http://www.nhdchk.com/website/
遇到彭sir(心理學家)即刻問多幾句都冇問題
參考下

如果重讀冇左個10分爭名津又真係好唔抵 。。。路考小一路好難行
一係上K2 + training 睇環境再諗 。。。 唔好repeat K1 住

law_panda  This is my intention now.  Thanks!  發表於 12-5-25 09:54

小兒在政府醫院有定時上專注力訓練, 但精神科醫生說小兒是輕微, 暫時無須吃藥, 等上到小學後再評估而定, 我有同佢報讀一些音樂課堂, 因為全部是一對一, 有45分鐘比佢, 等佢學習專心上堂, 不過, 佢到現在也是最多20分鐘專注力左右, 仲要多加練習

http://www.dama168.com/site/?cat=75

This website is good, see if this is helpful

醒目開學勳章 王國長老

cherryird 發表於 12-5-25 09:01
想請教家長, 我仔而家讀nursery 班上左就快10個月, 老師話佢上堂有時都仲係行來行去一陣, 上堂時係無枱的,  ...

小朋友專注力, 的確同年齡有關的, 越細, 我地expect佢專注力時間會越短, 2,3歲間中唔能夠集中上堂, 係非常正常呀
而另外, 專注力同學習能力或者iq, 其實亦無關, 我仔做過政府iq test(因要驗係唔係資優), 結果係比一般小朋友高, 又未至於資優, 所以當我仔1:1學野時, 係令人驚喜的, 連老師都讚佢學得比所有同齡既都快(大前提係你要不斷draw佢attention), 不過如果你要求小朋友自己做(例如討論/作文需要分析同組織), 又或者o係測驗考試settings, 佢要靠自己, 咁就大件事, 因為專注力問題, 佢好難集中去咁有組織去唸咁多野, 所以專注力失調既小朋友, 要靠藥物刺激腦部, 令佢地好好去集中去做事
有次去覆診, 我仔無食藥, 醫生問佢d好簡單既問題(例如你鐘意上咩堂, 你有咩好朋友), 我仔一句"唔知啊.....係掛" 咁答, 醫生都話係typical專注力出問題, 連腦都唔想用, 所以我仔評估測驗, 成績都係唔好的, 好在學校好大包容性, 肯接受"佢學到架不過佢評估唔願做之嘛", 所以無俾過壓力的亦無要求過小朋友補底(因為佢唔係唔識), 呢個亦係樓主將來揀學校要考慮既因素, 包容性好緊要的, 如果學校只識投訴, 家長同小朋友都會好慘, 我身邊都見唔少, 到時成績唔好, 轉校又難...咁就side左個小朋友, 明明有適當既學習能力但無被好好照顧....

HaYi  好好的分享 !  發表於 12-5-25 11:43

回復 Charlotte_mom 的帖子

Thanks for sharing !!:idea:

醒目開學勳章 王國長老

cherryird 發表於 12-5-25 10:02
那年紀越大係咪專注力一定會有改善呢?

其實只要小朋友身體健康, 我地應該好心足, 不過有時班主任講返小兒 ...

俾d時間佢丫, 另外, 其實上面都有人分享, 一d家中可以做既練習書(123玩出專注力果d呢), 又或者玩砌圖, 找不同等, 都係訓練專注力既方法, 無論小朋友有無呢方面問題, 都可以做下, 亦可以當係親子活動
我有時都會陪小朋友玩棋, 波子棋飛行棋蘋果棋, 都係可以一面親子, 一面訓練專注力既活動, 花d時間總會有得著呢!

回覆:專注力不足,學習慢,說話能力落後

其實自行分果10分適齡係開學時九月年齡由5歲8個月至7歲(from edb web), 咁未到八歲都算適齡喎,就算留班一年都有呢10分!

回復 nnl 的帖子

Thanks for the information.  I will go double check now.

Charlotte_mom 發表於 12-5-25 09:58
小朋友專注力, 的確同年齡有關的, 越細, 我地expect佢專注力時間會越短, 2,3歲間中唔能夠集中上堂, 係非常 ...

我的情況同Charlotte_mom 一樣.

引用:Quote:cherryird+發表於+12-5-25+09:01+想

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-05-25+

原帖由 joanthony 於 12-05-25 發表
Charlottemum

Did u give medication ? If you do,,why the problem still exists? Tkx
有,食ritalin, 3小時藥效一過打回原形,所以lunch要再食

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-05-25+

原帖由 joanthony 於 12-05-25 發表
Charlottemum

Did u give medication ? If you do,,why the problem still exists? Tkx
有,食ritalin, 3小時藥效一過打回原形,所以lunch要再食

HaYi  我識人食左就有明顯的進步, 通常考試時要密食, 我聽有d藥可以last for 久些, 是否你的小朋友不合吃  ?  發表於 12-5-25 21:16
‹ 上一主題|下一主題