用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

音小淺?? [複製鏈接]

音小用英文教数,英文堂又唔會講中文,幾好吖。
点解成日都聽人地話好淺
   2    0    0    0

我抱不平咋,講完,舒服晒

簽名被屏蔽

回復 ming2 的帖子

今年小兒報小一,我只是成日聽d mama話要出去讀呢樣個樣,好淺架,但係睇你地討論,又唔覺啫,
計我話,自己鍾意,亞仔又啱嘅就唔好理人講セ,right?!

我唔識野,如有得罪請諒

簽名被屏蔽

想女女入音小, 因為女女鐘意音樂畫畫, 想她做個乖乖有禮貌的小朋友, 希望...至少能取得入讀大學資格(算是虎媽嘛?)

但朋友個朋友話: (唔好意思我知好轉接, 但我唔想誤解..所以想求証)

- 無帶功課/其他野, 笈一個印嚮手冊, 笈夠三十個留班
=> 我都覺得小朋友應該帶齊野, 但其實會唔會真係有人被趕出校???

- 生命教育同其他學校的通識差好遠, 好似好多基本常識都無教, 亦無sicence堂  
=> 其實有無類似的科學科目?

- 多左好多不必要的課堂, e.g. 音樂欣賞, 音樂創作....
=> 其實我覺得無所謂, 只要其他基本科目本身平衡就好了.

- 好谷下, 小朋友跟唔到, 但老師唔理話無問題又無補底..
=> 聽到話谷, 有點不能相信...

- 學校裡面的音樂樂器教學跟本唔夠, 要出面搵人補學樂器......
=> 我覺得, 個個小朋友天份不同, 請問以你所知多唔多人再出去搵人"補習"樂器呢?

朋友話個朋友個仔5年級準備轉校..
其實都想問, 有無知道一些"跟唔上"的小朋友會點?  又... 多唔多人轉校走呢?

心目中音小應該比坊間官津學校無咁谷, 但竟然..

如果有家長有兩個小朋友, 而其中一位小朋友唔係讀音小可以給予意見就更好了.
謝謝, 希望音小家長不喜勿插...

簽名被屏蔽

唔該哂ming2!
其實想入音小,故然係唔想讀死書,想她可以享受下讀書的樂趣。
但主科係音樂都咪話無壓力,無天份又唔勤力的話都係要追得辛苦。
本身女女可以跟哥哥入傳統名校,但我就係覺得女女唔岩谷,所以諗音小係咪會岩佢多d。
音小始終較為另類,我會比多小小時間去觀察女女的發展。睇下佢係咪真係喜歡音樂/有無天份。
多謝你的意見,好有用!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,

我想問下你有冇計劃兩個女係香港升大學/去外國升學?

簽名被屏蔽

請看看音中14歲伍國頌,簡直文武(樂器)雙全。最緊要看小朋友在無壓力下,在老師教導下,如何定下自己的人生方向。

vcom 發表於 12-7-2 11:37
請看看音中14歲伍國頌,簡直文武(樂器)雙全。最緊要看小朋友在無壓力下,在老師教導下,如何定下自己的人生方 ...

好認同你所講的。

講真,我真係覺得而家好多小朋友都好辛苦、好慘

小學咋...已經有十多樣功課,每晚都好夜先上床訓...

咁樣,試問小朋友ge童年...除左返學、做功課、小測、考試、同極多課外活動,

仲會有d咩呢??

佢地ge童年真係開心嘛

作為家長,真係要好好諗下佢地ge感受。

PS︰我本人不太喜歡香港ge填鴨式教育。

-------------------------------------------------------------------------

【填鴨】

一種飼養鴨子的方式。

不是將食物擺著,讓鴨子自由的吃,而是用管子直接把食物塞入鴨的食道,不讓牠運動,使牠發育快速而肥大。

今用來比喻強令學生苦讀死背,不注重理解,以應付升學考試的教育方式。不管學生能不能吸收、理解,反正就是一味把所有的東西灌輸給學生,要學生死記死背,不重視知識理解、推論的過程,稱為「填鴨式教育」。
香港的基礎教育一直被批評為過份着重背誦(即所謂「填鴨式教育」),使學生在現今瞬息萬變的資訊社會中,未能好好把握社會的需求和變化,從而使香港的就業人材變得缺乏競爭力。

對學生有咩影響

1)太著重填鴨式,要學生不斷地吸收知識,但本身能力的消化度和時間的問題則不在其考慮之內,換言之,是把教育制度機械化,讓社會盡可能地在最快的時間和最低的成本下得到工作者。

2)填鴨式教育對學生壓力太大,特別是本身能力不夠的學生,很多自小不愛讀書的學生都是因為繁重的教育而產生的;一些原因是會產生不少只重背讀,不重理解的學生,另外,削弱學生的創造力

但不可否認的是,填鴨式教育可以加強學生本身在學習上的效率(強迫性的),而且對社會而言,填鴨式教育是培訓可工作人士最快的方法,對商業社會更甚,畢竟在商業社會中,冒險的人很多時候都會有所風險。

回覆:音小淺??

做功課,小測,考試都不知幾有趣,拿到高分個種開心。課外活動,都是低B的玩意

簽名被屏蔽

嘩, ming2講錯乜做乜比人block!??

evacalbee 發表於 12-7-14 19:41

嘩, ming2講錯乜做乜比人block!??
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5281388&extra=page%3D1

evacalbee  又block埋, 咩事呀!?? =.="  發表於 12-7-15 09:31

我都唔明點解有人被block曬所有留言,係好重的處罰呀!

回復 vcom 的帖子

哎呀, 睇唔切發生咩事添???

唉... block哂好多之前有用的資料都睇唔到, 有點麻煩...
‹ 上一主題|下一主題