用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位家長要小心選擇補習社啊 !
go

各位家長要小心選擇補習社啊 ! [複製鏈接]

長久以黎睇到D到補習社既作風,我覺得有少少恐怖

依家好多
坊間補習社啊,社區中心補習班啊
負責既啊頭都好聰明 !!!
整得搞好多花臣令你覺得小朋友學左好多野
但係主要都係做比家長睇 !

今日去小學,見到 D 課後補習班D導師真係勁惡
開口埋口叫安靜,拎住技筆,
其實只係驚D家長經過見到佢地 D 學習氣氛唔好
明明個小朋友唔識做,叫佢十萬次專心安靜集中,佢都係唔識做嫁啦下話……
真係痴左線,又驚惡咁鬧D小朋友
又唔教人,小朋友問多幾問就講個答案就算數

咁個小朋友連自己唔明乜野都唔知,家長又以為佢地效率高,學到野,仲慘過無補比老師自己改,起碼都知個小朋友係唔識丫……

最深刻係有隻昆蟲飛左入去,小朋友好奇當然會望,但係D導師就不停大聲要D小朋友只可以望住自己D功課……

唉,仲要開到成行成巿,家長真係要望真D 先報啊 : (

要CHECK下間補習社,可以問下仔仔囡囡,
1.
D功課唔識既話老師會唔會直接講答案比佢地聽,
2. 直接問下擦過答案痕跡特別多既題目,睇佢地雖然答岩但知唔知點解 !
3. D 老師鬧人會鬧 D 乜?點解鬧?

呢D功夫真係唔少得!
同埋 D 1對10/ 15 既比例,真係唔好預會教到野啊....

2    0    0    1

最後果到好同意
我自己有時PART TIME番補習社
一個對六 七個小朋友
我都唔可以係果段時間裡 深入咁教好每個小朋友
改好功課 溫好書就岩岩好  想教多/深入D都唔夠時間

貢獻勳章

回覆:daniel2012 的帖子

我個仔以前試過比補習老師打面同彈耳仔,又試過不停比答案!地方又多細路又嘈,成績當然唔好,真係唔好貪近同貪平,隨時得不常失!依家亞仔去左一間細細間,人小小,老師又學歷好,雖然晤近屋企又貴左好多(好彩可以接校車),但都值!

簽名被屏蔽

我試過一個補習老師自己唔郁手, 但我仔答錯他的問題他叫格離的同學仔用筆袋打我仔個頭, 回家呀仔話俾我知, 我投訴佢地仲話只係細細力, 我仲唔走呀!

現在真的是看父母的才力及財力的時侯,父母識就自己教,父母不識,就請補習老師單對單,現在的小朋友看似樣樣都有,其實,我細過開心過現在D小朋友

MariaTsui 發表於 12-5-25 11:52
現在真的是看父母的才力及財力的時侯,父母識就自己教,父母不識,就請補習老師單對單,現在的小朋友看似樣樣都 ...
我成日幫D家長補,去到見到D小朋友其實都無大問題,只係跟功課,
我都會好老實同佢地講你個小朋友無需要補。

講真呢D位真係只係求心安。見人有我有。

我覺得小學生其實無大問題都無需要補習。
佢地應該要學識培養自己做功課既能力,唔識咪留心聽書學到識囉。放學周圍去玩周圍去試先係全面發展啊...

特別初小真係自己教都可以..補習實在唔需要急於一時.  幫仔女温習, 其實幫緊自己重温書本. 絶對雙得益彰.

littleedu 發表於 12-5-25 13:31
我成日幫D家長補,去到見到D小朋友其實都無大問題,只係跟功課,
我都會好老實同佢地講你個小朋友無需要補 ...

我是FTM,我的目標是小朋友在小學階段不需要補習,囝囝讀P4,成績OK,做功課也自律,眼見一考完試,家長四出訪尋名師,我就有點心理壓力,好似自己不請補習老師俾囝囝,好似對佢不公,冷靜過後,就沒有請,有時真的是心理影響大於實際需要.

囝囝mama    發表於 12-6-3 20:50
Chun32    發表於 12-5-26 15:26

mandy304 發表於 12-5-25 16:56
特別初小真係自己教都可以..補習實在唔需要急於一時.  幫仔女温習, 其實幫緊自己重温書本. 絶對雙得益彰. ...

以前一直努力讀書,真的不知有什麼用,因為工作上跟本不需要用,現在終於明白了,用來教導子女時,真的可以大派用場.

前日見到個家長, 個小朋友K1, 佢話同佢去補習喎, 我話吓,K1補習?  佢仲話係呀,補英文同數學呀. 我眼都大呀

anna59  O 咀!  發表於 12-6-4 08:55

因為做教育行業,發現部分小朋友唔聽書,係因為知道補習有老師會教返佢,知道都有少少無奈,但係佢地又無講錯喎......

我要返工的, 都是自己教, 希望在小學階段不用補習. 學會自動波.
眼見其他家長仔女補完後成績進步不少, 都有一秒鐘的心動,  但係其實係好奇心居多... 諗深一層這種補習方式是不適合自己既仔女, 就好快打消念頭了. 初小階段, 都係要愉快學習重要d.

anna59  系呀,maths 一年前6x分,一年後8x分,咁你補唔補?  發表於 12-6-4 08:56

回復 littleedu 的帖子

好讚同你的講法, 近來就係比間補習社激死, 明知將近考試, 講明盡量同佢溫習, 點知睇返D練習唔係考試範圍, 仲要1:10, 有時太多學生要分去其他枱, 放學一開門形同街市, 試問點樣可以專心做數呀, 教人嗰個點會有心教, 激死!!

簽名被屏蔽

同意樓上所講既。轉番半曰制時間好用些。多d休息,午睡時間,無gum容易病

之前係補習社做, 一對15到, 真係有心都好難幫到小朋友
好難令佢地個個都識
而家做番上門, 一對一最了解學生進度同配合番需要尼編教材

我要返工, 小朋友一放學回家就吃東西, 睇電視, 玩電腦, 到7 點就訓覺, 訓到 9點, 吃完飯先至做功課, 教佢又唔聽,又唔肯默書. 你話是否給他去補習社跟功課和默書.

彩虹冒險 的帖子

好似,我都係咁,我唔介意佢地瞓食睇,但唔該做功課時專心做,做嘢唔認真,hea爆

貢獻勳章

引用:之前係補習社做,+一對15到,+真係有心都好難

原帖由 stmarkshk 於 12-05-29 發表
之前係補習社做, 一對15到, 真係有心都好難幫到小朋友
好難令佢地個個都識
而家做番上門, 一對一最了解學生 ...
所以我會選一間細細間,老師照顧得好一些,跟得貼一些,最好是專補自己小朋友補習社,可以專一些,小朋友見是自己同學仔會補得開心一些!

‹ 上一主題|下一主題