用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 想入SFA要考慮清楚呀
樓主: idachan
go

想入SFA要考慮清楚呀 [複製鏈接]

有其他小學小二已開始有ipad班給家長去參與,不過是自由參加!確實小朋友的書包輕了不少。我想將來會普及化,學校強行實行是方便管理,又避免家長認為
ipad班有特權!

回覆:meemeefung 的帖子

咦,校長迎新時又話問題已解決?

I would like to know how well the school is prepared for using i-pad e.g. is the support from school good enough such as the socket in each classroom? Besides, what if the student forgets to bring i-pad, will the school lend him or her one in the lesson?

回覆:想入SFA要考慮清楚呀

放假前参加了学校的家長seminar. 老師展示了ipad教學的video,example and timeline, 科技的確帶來不少好處,增加教學效能, 亦幫助提升學習有趣。我頗欣賞學校推動這運動的努力。

引用:放假前参加了学校的家長seminar.+老師展示

原帖由 ms.giggle 於 13-02-18 發表
放假前参加了学校的家長seminar. 老師展示了ipad教學的video,example and timeline, 科技的確帶來不少好處 ...
agree 及上課小朋友都會变得比較參與多咗,在這情况下會增加智識及對個科興趣多咗.
用電子書有好亦有唔好,但是大勢所需,現在都多咗津校用,及上星期星島日報報導灣仔有間津校投放(忘記)幾多錢去行電子教學

回覆:idachan 的帖子

我有兩個小朋友讀緊SFA,一個有用ipad(p.3), 一個冇(p.6),大約用了一年ipad 後,我發覺小朋友用得好開心,做電腦photobook 十分快和有信心,放心,學校是有分寸的,其實如果兩個有得用我更開心,iPad 價錢是公價,是否六千元要看你買甚麼memory size, 如果你堅持不用iPad 學校是迫唔到你的,不過你要考慮當全班三十六七人中只有三兩個同學唔用iPad 而減少了互動教學的機會,你的小朋友在學校的感受。

回復 henrydad2001 的帖子

Dear Henrydad,

Could you advise which iPad model is good enough for use in school, as I need to buy one for my son who is in P2 now.

Thanks.

回覆:harbinhk 的帖子

學校在適當時候應該有通告發出,到時學校會有推介給你的,如果你現在未收到通告而你又想現在就買,我提議你去問班主任,因為舊年情況和明年未必完全一樣。

引用:我有兩個小朋友讀緊SFA,一個有用ipad(p.3)

原帖由 henrydad2001 於 13-03-21 發表
我有兩個小朋友讀緊SFA,一個有用ipad(p.3), 一個冇(p.6),大約用了一年ipad 後,我發覺小朋友用得好開心, ...
Henrydad,

可否讓我們了解一下SFA在品德培育上如何呢?Thx!

回覆:siukei 的帖子

我覺得主要在成長課和他們優良的師資上體現出來。其實小朋友的品德受家長的影響遠多於學校。禮貌,價值觀的正確培養也十分看父母平時如何待人接物。我覺得透過她們嚴格的入學要求,普遍SFA的家長本身對小朋友也有相當要求,而小朋友絕大多數也是乖巧好學,學校在外的聲譽也是挺好的。
幸會!

我覺得透過她們嚴格的入學要求,普遍SFA的家長本身對小朋友也有相當要求,而小朋友絕大多數也是乖巧好學 => SFA純考學術能力,可以話同品德無關。家長對小朋友學術有要求,亦唔等同培養到有良好品德。故此不能認同。

答返siukei: SFA有唔少惡老師,好努力去管教小朋友,反而有時係家長嘅問題。試過因為太嘈,老師罸小息冇得出去玩,有家長就不滿,話自己個小朋友冇嘈之類。老師都好有耐性及堅持,解釋初小一定要非常嚴厲,先可以培養到displine。希望答到你嘅問題。

回覆:momama 的帖子

我的回覆指家長對小朋友有相當要求是整體的,包括學術和品德,請不要誤會。唔清楚可以再看一次我上面的回覆。我只想強調小朋友的品德培養是家長為主,學校為副。

明白你意思,亦睇得好清楚,只係唔認同,因SFA只考學術,與品德無關。亦希望講出實情,俾新家長多了解。回想阿女小一時,第一次考試已有人出貓,全班最叻個嗰,好快做完卷喺枱底睇其他書!我認為呢d唔係大問題,重點係老師肯教肯鬧!小朋友每日有七個鐘喺學校,如家長老師方向唔統一,係教唔好細路。

小一時試過太嘈,校長親自睇上堂!阿女話風紀哥哥姐姐非常嚴厲!希望新家長對學校有信心

回覆:momama 的帖子

momama 你有心有力,應加入家教會多反應意見,令學校不停進步,可幸我兩位小朋友沒有你女兒的經歷,所以我們有不同意見也是正常的。我不需要你認同我的意見,看觀自有判決。

除咗用iPad外,我對學校非常滿意,希望細女今年考得到

May I know if SFA provides some performing arts in English lessons e.g. do students learn drama or poem, etc. or they do a lot of written work?  Thank you.

P1 has poem, reader, grammar, phonics, oral.  No drama in class, have discussion with classmates, writing not much, have homework n classwork exercise for drilling grammar.  

No idea about upper classes.

‹ 上一主題|下一主題