用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) 2012-2013太子明慧家長會(歡迎北角家長朋友) ...
樓主: Marco2010
go

2012-2013太子明慧家長會(歡迎北角家長朋友)   [複製鏈接]

回復 Gloria0510 的帖子

唔係........你ABC班, MS 及MS

Marco2010 發表於 12-8-30 14:41
今日第一日返感覺良好, 老師都幾好笑容, 學校好整潔, 家長們都好友善
不過NET TEACHER係ABC唔係NATIVE就有 ...

佢英文好正架喎!  個人好nice!

回復 melonfans 的帖子

哈哈! 師姐你又來黎啦.........我都無講好定唔好, 只係講FACT出來JER, 不含評論............尚在觀察中.
不過門口排隊就好混亂, 2歲班早D放學, 其實要跟K班分開左右排隊接放學LAW, 又無指示..............

Marco2010 發表於 12-9-4 14:42

哈哈! 師姐你又來黎啦.........我都無講好定唔好, 只係講FACT出來JER, 不含評論... ...

排嚟排去咪又係得一條龍, 咪玩 la!  

佢上年兩個班主任真係好好, 又好有經驗, 上堂小朋友做過d咩, 本地同外籍老師都可以講得出!
我個小朋友塊面好咗小小, 個外籍老師都問我咩嚟!  我話allergy,  佢都仲問係咩allergy!  

今年開始全英普班, 佢放學無厘頭同我講普通話, 平時我只同佢講英文同廣東話!  

一條龍米出事LAW.........PN放11:45, K放12:00...............
11:45係門口叫PN可以入先, 有D PN家長係龍尾都唔知什麼事在苦等.
而有D PN家長開始改變就唔排隊, 係門口等老師放PN家長時一窩蜂入.

其實二條龍, 一左一右, 有指示米處理好這個簡單問題LAW

Marco2010 發表於 12-9-4 17:55

一條龍米出事LAW.........PN放11:45, K放12:00...............

ic....以前又無呢個問題喎!

1據學校澄清:
IP(2歲)班是排左邊(向日本奶粉方向)
K(3-5歲)班是排右邊(向界限街球場方向)
請K班家長留意排隊位置跟妳們上年N班是不同, 不是同一條龍

另外原本貼在地下的標示, 可能向上移高, 方便有家長排隊後, 其他人亦能清楚看見.

Marco2010 發表於 12-9-5 11:03

1據學校澄清:

IC....返學HAPPY 嘛?

Marco2010  妳好像陳校長的口吻!!!!HAHA  發表於 12-9-5 13:00

今日放校情況完全改善, 果然從善如流!  GREAT SCHOOL.

仔仔返第三日, 放學無CRY了, 活動時間都OK, 不過轉活動時有兩聲.
SO FAR從交談中感覺到本地老師都幾細心下,夠關愛.
NET就未清楚, 不過口音是一流.
環境清潔比100分, TOILET真係一滴水都無

Marco2010 發表於 12-9-5 12:59

今日放校情況完全改善, 果然從善如流!  GREAT SCHOOL.

係咩!  校長無同我咁講嘅!  

咁就好la!  我覺得phonics真係學得吾錯, 學咗一年, 真係識讀識唱!

佢上年個net & local teacher都好好, 我個小朋友返學仲成日喊, 佢地都好有耐心!  

Marco2010  PM個TEACHER NAME來等我觀察一下  發表於 12-9-5 15:52

回覆:Marco2010 的帖子

你唔講我都唔知原來要分2條隊!
原來你係d班,我就係a班,英文老師上年都係教pn既。我都覺得老師都好細心,每日都會講返小朋友係學校既情況!學校係係細左d,不過我見到我個囡返得好開心,我入到去學校又覺得好舒服!最緊要小朋友開心就得!

回覆:CHF1231 的帖子

我都係喎、多多指教!

回覆:太子明慧上午N班家長會

今日開始返2個鐘,希望亞囡都會合作。

回復 Gloria0510 的帖子

阿仔放左假兩日, 今早行到太子警署就想CRY了.............

今日果NET TEACHER打來講左十分鐘, 都幾詳細.
一個星期便觀察到囝囝的弱點......哈哈......勁.

今日部份時間已經開始了24人一班..........

Marco2010 發表於 12-9-10 14:51

吾係你同佢返學咩?!

係我同囝囝返學, 不過放學唔係.  
返學都見唔到班主任.............MISS米放學打來LAW

melonfans  ic  發表於 12-9-10 16:04

引用:回復+melonfans+的帖子 +今日果NET+TEACHE

原帖由 Marco2010 於 12-09-10 發表

我係下午班家長!十月先返學~~同朋友講開佢哋十二人但係一個net一個local teacher.大家都話冇可能~~唔知返返吓會merge?

Marco2010 發表於 12-9-10 14:51

sigh....cambridge english個login 仲未派, 佢返咗1星期學就教咗1本書,
我小朋友就日日叫我開電腦畀佢睇, 無得睇就係到喊哂! 講極都吾明!   

因為我暑假仲播緊pn 嗰d畀佢睇, 依家就無得睇lu !

kayeeian 發表於 12-9-10 19:26
我係下午班家長!十月先返學~~同朋友講開佢哋十二人但係一個net一個local teacher.大家都話冇可能~~唔知返 ...

佢會+人就真嘅!  即係好似你個小朋友咁!  開咗學先返學, 上年都好似16個到!

依家k1就真係25人1班!
‹ 上一主題|下一主題