用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) 2012-2013太子明慧家長會(歡迎北角家長朋友) ...
樓主: Marco2010
go

2012-2013太子明慧家長會(歡迎北角家長朋友)   [複製鏈接]

回復 melonfans 的帖子

上午班我見都FULL哂12個小朋友一組,應該唔可能加人.
宜家 6個一張TABLE, 一個本地,一個NET.

今星期開始有部份時間2組 X12合在一班, 二個本地, 二個NET.
師生比例都係維持1:6(唔計嬸嬸)
不過遲D就唔知啦............妳知唔知?

Marco2010 發表於 12-9-11 10:32

上午班我見都FULL哂12個小朋友一組,應該唔可能加人.

加就預咗la!  教署比例!  最緊要學到野!

佢要加人, 都無地方啦...............上午班一定加唔到人架啦.
我諗小朋友穩定左就會抽返D老師出來, 一個NET,一個LOCAL, KEEP住1:12 LAW.
如果繼續1:6..........HKD4200就真係超值啦.

Hi all, 我個仔會係10月做PN插班生.

Marco2010  Welcome!  
Am or PM?  發表於 12-9-12 11:58

引用:回復+melonfans+的帖子 佢要加人,+都無地

原帖由 Marco2010 於 12-09-11 發表

佢要加人, 都無地方啦...............上午班一定加唔到人架啦.
係囉…我諗極都唔明佢哋点做…1對6真係太抵喎…咁即係佢哋會再加人?個課室咁細…点加?

剛剛收到老師來電,  告知囝囝在這 7 天在校內的情況,  十分詳盡, 包括上課情況, 食茶點及如廁情況, 另外, 老師更問及他在家情況, 最後, 她更問我有沒有問題問她.

感覺上 ,老師不是只為了"交差", 是真正為了給家長多些了解子女在校情況,  我十分滿意 ! 希望囝囝開心上學, 愉快學習 !

Marco2010    發表於 12-9-12 11:59

CHF1231 發表於 12-9-11 18:27
剛剛收到老師來電,  告知囝囝在這 7 天在校內的情況,  十分詳盡, 包括上課情況, 食茶點及如廁情況, 另外,  ...

一直因為BK啲COMMENT唔係幾正面而擔心‥睇嚟我哋都係要自己感受一下先最真實!

回復 kayeeian 的帖子

老實說,之前都有講過, 係BK好多時D comments都是太覺表面, 只是我覺得xxx而好多時沒有論據去支持論點.
係明慧方便, 之前講來講都係一點-----商業化, 但進一步問來問去怎樣商業化都無人能詳細描述.

以下可以舉例說明我們怎樣用fact去批判事情, 而不是用別人的結論(我認為)去判決:
現在1:6師生比例, 學費是HKD4200, 總數是HKD25200/月.
當1:12師生比例, 學費是HKD4200, 總數是HKD50400/月.
HKD50400去支付給1/2個本地老師, 1/2個NET老師, 1/3個嬸嬸, 1/10個校長,及其他課程設計後勤隊伍是否合理!

另外沒辦法量化的東西, 如有沒有愛心,教得好唔好等, 真係要靠大家分享.
其實建立這個POST的目的都係等多D用家分享MW的事情, 等其他家長可以多小小客觀資料去判決是否考量此校.
希望大家繼續講多D學校發生事情(FACT), 如學校真係好細...........結論就由其他家長自行判決吧.

今日囝囝同我講左句"airplane is flying in the sky like a bird". 有phase的完整句子都識講,真係嚇了一跳

醒目開學勳章

回覆:Marco2010 的帖子

Marco2010: AM Class

Marco2010  IC  發表於 12-9-13 12:18

今日到本地老師打來UPDATE, 感謝!
直至星期四今天,一個星期UPDATE兩次.........暫時都不錯!!!!

jelly-pudding 發表於 12-9-12 22:46

你小朋友係咪仲係mw讀?  

老師同我講如果10月插班, 校車就要11月先有, 有無已經係校車反學呢?

elantra 發表於 12-9-14 13:13
老師同我講如果10月插班, 校車就要11月先有, 有無已經係校車反學呢?

yes!  坐緊校車!  你係咪10月頭就返學, 同佢講要坐校車!  

回覆:太子明慧上午N班家長會

另外我想問吓大家返學之前有冇上開playgroup?返咗學仲會唔會keep?

Marco2010  都返緊學, 點解繼續要上PLAYGROUP  發表於 12-9-17 16:13

勁喎,我個囡未識講一句英文,依家都係單字咋!

我個班老師冇打過比我,不過放學時會交待當日情況。

回覆:太子明慧上午N班家長會

其實校車幾時會確實幾時開始?我到依家都未收到佢地既電話?

Marco2010  據校車何太講, N班如果你要搭, 17/9今日已經開始可以搭.
不過如果小朋友都未識認學校, 如果時間許可,不如遲D先搭  發表於 12-9-17 16:15

回復 Gloria0510 的帖子

有鬼用, 到宜家返學都CRY...........
‹ 上一主題|下一主題