用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) 2012-2013太子明慧家長會(歡迎北角家長朋友) ...
樓主: Marco2010
go

2012-2013太子明慧家長會(歡迎北角家長朋友)   [複製鏈接]

回覆:Marco2010 的帖子

我個囡都係,開始時冇咸架,一開始返2個就咸,今日返三個都係,入到班房就收聲

回復 Marco2010 的帖子

有無人知校巴經唔經Kwai chung estate?

iriskwokmama 發表於 12-9-17 22:44
回復 Marco2010 的帖子

有無人知校巴經唔經Kwai chung estate?

問學校!  應該都會有!

Hi,

May I know when your kid conduct interview before

Marco2010  We had received notice that current parent's fds and relative can have first priority to apply.
If I am not wrong, our interview was hold on last year mid Oct and result come out on early Nov.  發表於 12-9-19 11:22

回復 Gloria0510 的帖子

今日阿囝已經無哭了, 還說要找MISS.
妳可以參巧以下方法, 我用在一日就成功, 是ST CAT老師教的, 果然有經驗!

方法係妳要給一個"責任"給小朋友, 不要以為二歲BB唔可以給她們"責任".

妳跟她係平靜時間講定每個人都有自己的"責任"
如爸爸/MAMA責任要返工
姐姐責任要去街市買茶
BB責任要返學校讀書
如是者, 有時間有問下BB有什麼責任啊? 到佢識答妳要返學學或爸爸媽媽要返工工就成功架啦.

共勉之!

Marco2010 發表於 12-9-19 11:19
回復 Gloria0510 的帖子

今日阿囝已經無哭了, 還說要找MISS.

試過la!  我個仔都喊咗3個月, 係返學前, 吾係學校!

最後我揾佢班主任講咗一句, 叫佢返學前要乖乖聽媽咪話換校服返學, 從此得到安寧!

引用:Quote:Marco2010+發表於+12-9-19+11:19+回

原帖由 melonfans 於 12-09-19 發表
試過la!  我個仔都喊咗3個月, 係返學前, 吾係學校!

最後我揾佢班主任講咗一句, 叫佢返學前要乖乖聽媽咪話 ...
好緊張…我個囡10月3日返學啦!

回覆:Marco2010 的帖子

感謝,等我都試下先

回覆:melonfans 的帖子

甘堅,老師一句就得。

囝囝之前係返學前,如校門外排隊先哭 ,入到課室都係無事。不過我用左以上方法,連返學前的問題解決了。Work唔Work就未100%肯定,可能今天是付碌,不過一試無防。
今日老師又打黎,話囝囝手指仔唔夠力,多D比佢劃劃,幫助預備K1寫字w0r

我都信老師的威力比父母勁

kayeeian 發表於 12-9-19 18:21
好緊張…我個囡10月3日返學啦!

relax!  我嗰個special case!

Gloria0510 發表於 12-9-19 20:05
甘堅,老師一句就得。

係呀!  佢跟本好鍾意兩個班主任同埋同學仔, 返學返得好happy!

佢講一句, 好過我十句!  早知係咁, 吾洗咁辛苦啦!  

Marco2010 發表於 12-9-19 21:55
囝囝之前係返學前,如校門外排隊先哭 ,入到課室都係無事。不過我用左以上方法,連返學前的問題解決了。Wor ...

train佢用筷子自己食飯, 食麵, 用combi先, ok再用有3個孔嗰隻筷子, 會好力好多!

Marco2010  Tks! 佢玩一會就要人喂.............激死  發表於 12-9-21 11:10

引用:Quote:Marco2010+發表於+12-9-19+21:55+囝

原帖由 melonfans 於 12-09-19 發表
train佢用筷子自己食飯, 食麵, 用combi先, ok再用有3個孔嗰隻筷子, 會好力好多! ...
我諗用胶剪都ok

melonfans  ic  發表於 12-9-20 21:59

如果老師滿口煙味, 妳可以接受MA?

另外D工作紙D英文..............有點奇怪

引用:如果老師滿口煙味,+妳可以接受MA?

原帖由 Marco2010 於 12-09-21 發表
如果老師滿口煙味, 妳可以接受MA?
咁驚…你咩時段見到佢?

俾大家參考, 上年應該得1班, 人數最多都係十幾人:

明慧國際幼稚園(太子分校) 升小派位 資料來源

學校評級 : 8.6 拔萃男書院附屬小學
Diocesan Boys' School Primary Division
人數 : 1 年份 : 2011

學校評級 : 8.4 聖保羅男女中學附屬小學
St. Paul's Co-educational College Primary School

學校評級 : 6.8 聖保羅書院小學
St. Paul's College Primary School

學校評級 : 6.6 港大同學會小學
HKUGA Primary School

學校評級 : 5.0 優才(楊殷有娣)書院
G.T. (Ellen Yeung) College

source:  http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolAllocationReport?sortby=noofschool&sortorder=asc&categoryid=0

Marco2010 發表於 12-9-21 11:11
另外D工作紙D英文..............有點奇怪

例如呢?
‹ 上一主題|下一主題