用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Delete
go

Delete [複製鏈接]

Delete

maggiemai77  Happy family is the most important, dont give urself too much pressure,ur kid can feel it  發表於 12-5-28 11:04
maggiemai77  My friend two children studied in sc but can not found any good DSs school for primary...... the most important thing is not the school but parents ...... if i were u, i would spend $ in family activi  發表於 12-5-28 11:03
   0    0    0    0

讀名校不代表一切, 父母用心裁陪才最要.

airforce1 的帖子

agreed . 我也放棄左.

引用:阿女考唔到無話可說,但得我一個人做野,真

原帖由 beagoodman 於 12-05-27 發表
阿女考唔到無話可說,但得我一個人做野,真係好大壓力,可能要放棄了,心裡覺得對阿女有所虧欠,好失落,覺 ...
真係無所謂。肯用心讀書,讀邨校都可成會考壯元。

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+12-05-27+發表

原帖由 winnietingting 於 12-05-27 發表
真係無所謂。肯用心讀書,讀邨校都可成會考壯元。
冇錯

beagoodman 的帖子

量力而為, 因為就算你入左,唔代表成功。其實家長都要有其他幫助小朋友,例如要上課外活動等,開資好大,可能其他家長有,而你冇,可能到時你又會比下去了。令外 你用左好多資源去小朋友到,而佢又唔你所想,可能因而影響親子關係。還有,如果sc而家的學費都做成負擔,可能讀私小或直資都有同樣的問題。所以不用唔開心,積極去面對,無家長係完美的,也沒有完美的小朋友,只在乎你點去想。正面點,一起加油!!!

MamaRabbit    發表於 12-5-29 12:47

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-05-27+

原帖由 marcoli8 於 12-05-27 發表
冇錯
我朋友個囝囝讀名小「宣道小學」,天資不夠,全家辛苦到嘔。讀書很看小朋友的,學校只是輔助。

回覆:可能因為收入問題要放棄st.catherine

相信SC 嘅家長都放咗唔少心機喺小朋友身上,所以學生考到好嘅小學,家長嘅功勞都好大。

加上,都見到唔少post話讀SC 都無offer,但讀啲唔出名嘅,反而有好嘅offer,所以唔好太執着喺名幼稚園

家庭幸福和睦對小朋友最緊要,學卷幼稚園、津貼學校一樣出好多叻的小朋友。
栽培小朋友都係盡力而為,吳使吳開心。

我都放棄了!原因係想搵一間合適囝囝嘅學校,一世流流長,這只是人生的起步,名校入面有幾多成功例子?失敗嘅我哋又知幾多?一家人開心最重要!

回復 beagoodman 的帖子

塞翁失馬,焉知非福。勉強無幸福。

我識好多讀書好的小朋友, 好多都是出自有學卷, 屋村的幼稚園.  如果小朋友讀書態度好, 父母放心機, 成績一樣可以是頂尖的.  幼稚園有幾多嘢學? 啲嘢有幾難? 有咩咁難追? 好多小朋友在小一一發力便很容易將你3年的老本追回來.

同樣, 如果只以為入了名幼稚園, 以後不放心機, 小朋友沒心機讀書, 父母以為可以一條直路到大學, 咁啲老本好快會在小一就吃完.

st. catherine 是好, 但香港同樣有好多又平又好的幼稚園, 又何必自責?  你放入孩子心中的愛, 難道他會因讀不了 st. catherine 而感受不了嗎?

dwkw333  "st. catherine 是好, 但香港同樣有好多又平又好的幼稚園"==> Agree.  發表於 12-5-29 13:09

明白樓主,如果換成是我一樣會覺得好難受。
雖然道理個個都懂,但見到子女入到一間好學校卻因為自己的能力有限而讀唔到真係好傷。
不過我相信聰明的小朋友一定會有好的出路,勉強入去,同其他同學家庭環境差太遠反而影響自信。

我都明白你的想法, 其實一家人最緊要開開心心, 你個女唔知道自已讀甚麼學校,只知道返學開唔開心, 如果你當媽媽心裡有壓力, 難道你可以完全蓋得住 ? 難道你個女唔知道媽媽唔開心嗎 ? 最緊要一家人在一個開心的環境下生活, 甚麼都可以(書), 一家人的歡笑唔可以(書) ?

maggiemai77  Agree x1000000000  發表於 12-5-28 11:06

反面諗,父母若不斷附出金錢,讀名幼仲要貴,小學亦讀貴校,仲要不斷補習,小朋友最後讀唔惦,咪仲悲!事實我見有這些事件。

kufubaby  好多o添!  發表於 12-5-27 22:54

Piggyccy, 哪麼當初要報SC 呢?要測試小朋友能力?

回覆:AL1987 的帖子

我自己想見識下居多
其實我個係細仔,完全冇諗會收,只係比仔仔經歷下不同的面試
同埋真係面試過、參觀過學校、跟老師、嬸嬸、學校員工見過面、交談後,真係會對學校有多些了解,從而會知道是否適合

回覆:beagoodman 的帖子

SC又唔係神,讀咗又唔係一定入到名校或好學校,有好多學生昇小學都未必係佢哋想入嘅學校或名校,只不過嗰啲家長冇講出嚟啫,比着係你,如果自己個小朋友昇小學昇得未如理想,你都唔會四圍話比人聽啦!而學校方面,就緊係show啲入到名校嘅數據比啲家長睇㗎啦!而且SC收嘅學生人數咁多,當然入到名校嘅學生人數會比較多啦!講真嗰句,除非我冇得揀,有得揀嘅話我唔會揀SC。學生太多,好自然多比較,大競爭,家長壓力會大。入到都未必係一件好事。最緊要都係睇小朋友鍾唔鍾意嗰間學校,嗰間學校嘅教師員工有冇愛心,正面啲,無需自責,家長嘅能量會對小朋友發展有影響,比多啲正能量比小朋友,等佢有個開心快樂嘅童年啦! (^O^)

spmok1999  Like! 讚好!   發表於 12-5-28 08:59

Gabumama 發表於 12-5-28 03:16
SC又唔係神,讀咗又唔係一定入到名校或好學校,有好多學生昇小學都未必係佢哋想入嘅學校或名校,只不過嗰啲 ...

SC一級有廿幾班, 大家可以想像每年有幾多人畢業. 我同事兩個小朋友都讀SC(佢小朋友有讀書津貼所以$唔係問題), 不過佢係用'工廠'黎形容間學校 (即係個個都係'倒模'咁教出黎. 佢而家都要比細B學5樣課外活動, 包括英文!  大B早兩年畢業, 都係讀一般派位學校(因為出去考得唔好).

spmok1999  只不過唔係心目中o既理想...  發表於 12-5-28 09:30
spmok1999  我相信考得唔理想比考得好好o既多好多, 我同事個小朋友都係小一面試不太理想, 但 offer 都有 D o既, 只不過心目中o既理想o者...
‹ 上一主題|下一主題