用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年9月bb 做大仔定細仔好?煩惱中
go

2011年9月bb 做大仔定細仔好?煩惱中 [複製鏈接]

諗緊2013年讀PN,即係做細仔,但唔知有冇好學校收;但2014做大仔又要以後同眾多龍B爭,煩呀

0    0    0    0

你要留意有些幼稚園是不收超大仔,没記錯收到十月。

對不起,補充培正收超大仔上限去到十月

mrs.frog 發表於 12-5-29 21:33
諗緊2013年讀PN,即係做細仔,但唔知有冇好學校收;但2014做大仔又要以後同眾多龍B爭,煩呀

...
Even2014做大仔, no one can guarantee you can get a good offer...As you said, even more babies were born in Dragon year!

回覆:mrs.frog 的帖子

收唔收都要試下先知, 唔係你自己決定,考唔到先諗啦!但如果你做超大仔,小學時會唔會因為唔係適齡而少五分呢?

如果9月我唔會做超大B了, 而且又未開始考, 點解唔試下跟2011考先呢?話唔定已經有唔錯既學校收左佢。 

Agree,我唔會做超大B了.... ... 因我囡囡都是9月B , 見佢由 PN 到 K1 返學都ok...所以努力 ar

我都好煩呀

如果係我都唔會做超大B, in下先, 梗有一間啱心水.

回復 muffy 的帖子

Agree...我覺得現在小朋友 in PN 有的唔易 ...不一定大B 是有優勢... 有時運氣都要 ....

回覆:2011年9月bb 做大仔定細仔好?煩惱中

我個女都係九月BB,問咗幾九龍塘幾間,一係根本唔收,一係只可做後備,不過我都唔想佢做超大B,因為唔想佢成世同龍B爭,所以唯有搵d無咁出名嘅讀住先,K1先再拼過!

回覆:mrs.frog 的帖子

點解9月B都要考慮佢做遲一年嘅大B?你對自己小朋友真係咁冇信心?覺得佢做細B一定唔夠人爭,一定搵唔到好學校?我細仔都係9月出世(不過佢係2010年),我完全冇「做大B」呢個念頭出現過,完全冇放呢樣嘢入考慮嘅範疇入面!佢今年10月讀PN,我完全冇擔心過佢會唔會跟唔上呢個問題,反正PN都係玩同埋學基本日常知識居多,比佢試吓同人相處、溝通、自理等,無需咁緊張。所以何必咁快幫佢決定,迫佢遲一年先開始返學呢?

回復 Gabumama 的帖子

我同意, 我bb都係 11 年9月. 我都會比他下年讀 n 班, 不會等下年吧 !! 比d 信心個仔仔呢 ?

‹ 上一主題|下一主題