用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我咁樣話仔仔, 係唔係太過分?
go

我咁樣話仔仔, 係唔係太過分? [複製鏈接]

0    0    0    0

headwind 發表於 12-5-30 15:21
仔仔小四, 就來考試, 我買左一D課外練習(中文)俾佢做, 昨晩佢做完我check, 發現好多字都寫錯, 而且果D字其實份卷上都有.
呢個問題已經係老生常談了, 我道理也講過, 藤條也用過, 但是佢依舊佬樣子, 對上一次考試, 明明中文可以拿到90分, 就因為寫錯8個字, 每個字扣0.5分, 變左86分!
琴晩我突然有點灰心, 於是我話: "份卷有正確既字, 你如果聰明既, 就算唔識寫, 都可以偷雞抄. 但你連抄都費事抄, 係好蠢囉!! 我同爸爸成日都以為你有D小聰明, 以家睇來, 冇話聰明, 連小聰明都冇! 係一個幾蠢既小朋友!!"
仔仔眼紅紅, 返入房, 我聽到佢大聲喊, 足足有半個鐘!
其實潛意識里, 我想講得重D, 等佢重視下.  但, 又好似太過分左! 唉!!
為甚麼你不欣賞他肯做你買給他的練習?
為什麼你不感動於他拿到86分而不是56分?

你後面一堆話語,嚴重打擊到一個孩子,你知道嗎?
要激發起一份熱情跟火焰,要花蠻多時間;要打沉一個孩子,幾句說話就夠了,孩子或許會終身記住「我是蠢!」、
還有他對你語意後面的否定跟負面訊息。

我心很痛~

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回覆:headwind 的帖子

話係說得太重了,快補救吧。

回復 peaceandlove 的帖子

一個分享~

最近幾月,來了幾位新客人,都是正在讀大學的,很感動於他們努力不懈為自己努力讀書,也慶幸他們這麼年青就注意到自己的情緒心靈健康問題。

他們各自都帶著很多童年訊息,如影隨形的深植在潛意識的訊息,令他們恐懼、自我否定,或畏縮或陷於某些性格缺陷邊沿上。

建議重新認識自己、認識孩子,跟學習如何跟孩子溝通的技巧。
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回覆:feiji 的帖子

孩子或許會終身記住「我是蠢!」

----幾十年前母親向我講「你咁蠢,弟日實做掃街。」幾十年後的今日重記得,快補救吧。

回復 headwind 的帖子

这般的责骂只是个人的一时意气, 对孩子没有好处的. 今晚要认真地跟孩子道歉, 然后一起商量改进成绩的方法.  或许只是认真地做十分钟练习便可, 分数不重要, 练习不要多, 重要是训练孩子的'认真态度', 对自己'负责任', 每天只做一点儿, 放手让他選择何时做.  做人永远是有選择才开心的.  

放松些, 你的孩子是独一无二的.没人比他更好吧!

headwind  我是意氣用事了! 唉! 講過無數次, 都是這樣, 才令我灰心!  發表於 12-5-30 17:31

醒目開學勳章

恕我直言, 你兒子入房喊, 而沒有由窗口一躍而下, 是你好彩.
人誰無過? 你小時候也從不犯上小錯誤嗎? 你的說話真是太苛刻了. 他不懂得從卷上其他地方"偷雞"抄字, 不是他的錯, 也不是他不夠聰明, 而是他單純. 我比較欣賞單純的孩子, 畢竟現今買少見少. 雖然, 在社會上, 在生存的角度上, 是比較輸蝕...嘗試欣賞兒子的可愛之處吧!

headwind  佢應該冇咁脆弱的. 每次報紙上有青少年自殺的news, 我都會同佢討論分析, 佢明白無論是學業差, 失戀, 還是財務困難, 自殺都是不能解決問題的.  發表於 12-5-31 11:47
manmanchubb  totally agree  發表於 12-5-31 01:28

醒目開學勳章

I understand how you feel, it is hard to be positive when something like that happened!!!  Don't worry, your son will be ok!!  Tell him you didn't mean it, you were just too worry about him and so you said something you should not say...  he will understand!!! He will learn that you were trying to help him, don't be too upset!!!  

依家既父母,對子女真係太過關愛、太過重視,而令自己壓力變得好大,事件發生左,就已經冇話o岩定唔o岩,只有點同仔仔講,發生咩事!

我自己曾經都試過好似你咁,失灑控,我都知自己語氣會重左,所以即晚都會同仔仔道歉,同埋解釋返比佢知點解媽咪會咁,但我仔仔重細,有時我講左佢都唔明,所以我依家都收歛左,努力改進,人人都會犯錯,肯改、肯補救就得啦!

加油,我支持你,努力改做成一個好媽媽!

令我諗起我細個時默書97分,自己覺得幾滿意時阿媽一句"個3分去左邊?"當堂成盆冷水潑落黎,我到而家都重記得

回覆:我咁樣話仔仔, 係唔係太過分?

由於讀過兒童心理,希望幫到你!
這影響可以是十分深遠,甚至一生,無錯是過份過了,但可以補救,建議你向小朋友道歉,並指"媽媽說只是想激勵你,但都不應該說你蠢,其實囝囝真正不是蠢的,是有點小聰明的,而且還很用功,今次只是有點不小心,但不要緊,媽媽想比你知如果真的錯了,要知錯在那裡改正好及被免下次犯同一錯誤便可以了!
然後最好擁抱小朋友說媽媽說錯了!並問他是否很傷心?要引導他說出內心唔開心的事,然後再次說媽媽今次不對,不要放上心不是真的。再談天說說他喜歡的事物。

媽媽努力!不要再這樣強梗,今次可以說是一個警號!做個開心媽媽,小朋友都有得著。加油!

唔講都講左了,
道歉補救番,了解番佢內心感受, 傾番妳既出發點,
將妳真心認同既優點話番佢知...

人誰無過,
細想下次用咩方法要點樣令自己沉一沉住氣或鬆一鬆口氣
以免說話過火了...

headwind 發表於 12-5-31 11:23
謝謝咁多位的回覆!
昨天晚飯的時候, 據我觀察, 仔仔已經恢復心情(至少表面上如此). 我沒有告訴爸爸, 免得再多一次打擊.
飯後, 佢主動提出我同佢背默昨天的錯字, 當然是全對啦! 我讚佢態度正確.
臨訓前例牌錫錫, we hugged for a long time and I pat him on the back. Hope he is a brave boy!
會員 yk2 在樓上說的,實在太好了

你兒子很棒。但我都建議好好借助這件事件,讓大家得到成長,你們的得著會很大!

mrshoho 發表於 12-5-30 22:09
I understand how you feel, it is hard to be positive when something like that happened!!!  Don't worry, your son will be ok!!  Tell him you didn't mean it, you were just too worry about him and so you said something you should not say...  he will understand!!! He will learn that you were trying to help him, don't be too upset!!!  
我始終覺得最重要系令仔女明白到佢地既問題所在.....而唔系下下太在意仔女既感受, 好似樓主說話我承認系重左d,但我唔認為過分左, ...始終仔女不論現在,未來都有機會遇到更難聽, 更無情既說話呵......

回覆:我咁樣話仔仔, 係唔係太過分?

No!No!無錯小朋友將來是會遇到很多更難聽說話,但絕對不建議由父母親人說作段練而不在竟兒童感受及心理,這是種很危險行為。敬意大家家長留意!

yk2 發表於 12-5-31 13:51
No!No!無錯小朋友將來是會遇到很多更難聽說話,但絕對不建議由父母親人說作段練而不在竟兒童感受及心理,這 ...

No!No!而家身為家長的上一代很大部分都系自幼聽父母親人很多更難聽說話而成長的......我不感受這是種很危險行為......
‹ 上一主題|下一主題