用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

Tommy,

多謝你的提議,我昨晚同老公再傾過,老公話叫我信下個女,但如果我都係唔放心,咁咪再問下個女囉,咁你安心d,於是,我同亞女有以下對話......

我 : 老老實實答我,到底驚唔驚一個人上學...

囡 : 老實講,我話唔驚就呃你地,點會唔驚,仲好驚tim,但無計咖(係佢口頭禪)...

我 : 咁不如叫daddy陪你開學吖,只幾日來回,何況hk咁多人,跟本唔洗擔心我.

囡 : 唔洗啦~驚還驚,但我應該應付到,放心!何況無啦啦用咁多錢買多張機票,洗多咁多錢,好無謂囉,而且daddy咪又係唔識路.信我啦,我攪我掂!

我 : 咁你需唔需要託Leo暑假回來時買定張電話咭比你,咁一到步就有得用.

囡 : 咁就好呀!有個電話係身,會有安全感好多,有嘜事都可打比你地,我會無咁驚,咁就最好喇. ^ j ^

我 : 真係唔要人陪....

囡 : 都話唔洗la~~放心啦!又唔係第一次唔同你地一齊出門,不過今次得一個人之嘛.

就係咁,可能我多濾,又可能個女真係長大,好似有家長講,如果佢話得,我真係要信佢...

回復 CPU1995 的帖子

CPU1995,

可以具體形容下件褸係嘜野品牌&價錢嗎?有朋友都教我一定要買件類似的褸比亞囡.

回復 Kristy-mummy 的帖子

阿女生性好過入牛劍,恭喜恭喜

Kristy-mummy 發表於 12-6-6 11:30
Tommy,

多謝你的提議,我昨晚同老公再傾過,老公話叫我信下個女,但如果我都係唔放心,咁咪再問下個女囉,咁你 ...
Kristy-mummy: Can you tell us which town/city your daughter is going to from Heathrow Airport? It may be a town/city some of the readers here may know and may give you more information about the place before you daughter leaves HK. I hope it may help.

引用:回復+CPU1995+的帖子CPU1995,可以具體形

原帖由 Kristy-mummy 於 12-06-06 發表
可以具體形容下件褸係嘜野品牌&價錢嗎?有朋友都教我一定要買件類似的褸比亞囡

我冇打算買件絨褸俾阿仔過英國,因他唔會著。他在香港幾度都著一件衫。

絨褸學校會比著,羽絨就未必比著。

我見過中環先施的意大利牌子長期都有5、6折,由3K 至6K都有,買就買件最長的可防風,尤其女仔穿裙。

其實,我都好似你咁擔心,不停問D朋友嘅仔女去過英國的經驗,
就知道多D嘢。kristy-mummy 你要放手,否則佢永遠系港孩、
唔識長大。你可同Agency講,叫英國嗰間學校在機場接你嗰女,
佢地可以在英國好多嘅地方都買到電話咭 (phone 4 u  ----lebora
英磅 5 + 增值 英磅 5)吾係太貴,當嗰女到英國去到學校,叫佢call
你報平安,平時每日早晚打返嚟HK。佢地第一個term可能吾習慣,
始終都有第一次,到十二月中放Christmas,好快又返HK。
英國天氣比較濕和寒冷,我去Aigle買咗件Gortex, Fleece & 保暖底衫,
(fleece $1620, gortex $2880, 底衫$450) 件fleece好似絨毛着入面,
gortex當jacjet着,可擋風和雨。好多人去英國都會買這套衫。

可否講你嗰女入那間學校?

回復 lindalin02 的帖子

Thks a lot, lindalin02.

1) 妳女女讀私校or公立?如果是私校,當妳女女第一次到學校報到應該學校有提供機場至學校的免費交通工具,妳可要求agent或妳自已聯絡學校作出安排,最重要是妳要提供行程表(航班資料)便可。
2) 妳可叫朋友代購英國電話咭,另外亦可在數碼通出張增值咭,英國是可以用的(暫用),網上有些咭面值600元而只買100元的。
3) 妳女女在英國南部或北部讀書?如果在北部就要賣對防滑的雪鞋。

妳agent有冇同妳女女聯絡其他同學可否一起回校?

真係不用担心, 從香港有航空公司帶住上機, 到英國學校有人接機.
我女兒上年都是去讀Y8, 而家都幾OK 架.

mayc 發表於 12-6-5 12:41
估唔到今年真是多了grade10出國讀書的小朋友,我囝也是9月到vancouver讀書,那麼大家可以多d支持和交流吓了!: ...

英國公立學校就像香港讀日校, 要住英國人家庭..

Christy Mummy,  I have very similar situation with you.  My son will go to UK alone for Yr 9 this Sept.  It is the first time he travels without me. I also worry so much.  As other parents said above,  suggest to ask the school and agent for reference of other schoolmates from HK.  Then, you can talk to them for experience and book the same flight so that they can travel together.

回復 elisa 的帖子

Elisa,  

想請問係英國買Sim Card, 係香港應該帶2G or 3G電話好呢?  

電話卡我就會推介Lebera, 打番HK手機3p/mins (~HK$0.36), 固網1p/mins (~HK$0.12), 你可以網上order SIM卡免費寄去朋友度https://www.lebara.co.uk/FreeSIM?ref=FGS&tmcampid=3&tmad=c&mkwid=scK2X6CBi&pcrid=9772257515&plid=&kword=lebara%20uk&gclid=CNKHkoTNvLACFcshtAodezR7nA, 讓佢幫你帶返HK, 你跟指示網上登記及增值, land佐即刻可以用. 只係用電話卡接聽來電, 每個月1分都吾使俾, 所以如果預計阿女吾係成日打番HK, 就不要增值太多.
2G定3G手機就看個人需要, 如果打算要流動上網就帶3G手機, 呢度上網可以每天1磅逐日計或包入月費, 電話卡都可以付費上網http://www.lebara.co.uk/internet_on_your_phone,
如果子女係10月half term留係監護人度或家長會過來探望的, 就等到時行街先買, 呢度歐洲品牌不比HK貴, 同品牌的童裝更比HK便宜, 而且宿舍應離課室不太遠, 太長未必方便, 中褸比較合適, 好少見女生著長褸, 我女冬天都係著恤衫+cardigan(校服)+羽絨褸(剛過pat)+厚tights, 當初移民來時, 就似大家一樣, 麼都係HK買好帶過來, 怕外國野貴或不合心水, 但你會發覺有點野都係要買當地貨才合用. 帽, 手套, 防水外套, north face靴, Hunter雨鞋, hoodie等, 如果安排到, 都係UK買比較合算, Tissue無論大, 細包或wet tissue都好貴, 女性用品也貴, 而且沒麼選擇.

nottmum  Lebera...我都用左兩年,真係好抵用ga!  發表於 12-6-12 10:09
miffy3005  讚!  發表於 12-6-8 17:01

回復 4eyesDad 的帖子

4eyesDad & Elisa,

我女將入讀Stamford hight school,係Lincolnshire....

可能係我太多慮,亦太小看我女兒,剛有家長提我可用airline的um服務,點知問亞女需唔需時,佢反問我要黎做嘜?我又問佢想唔想10月Term break回港一轉,佢又反問係guardian到住貴/買機票貴?我叫佢唔洗理,只要答想唔想返多一轉見下daddy & mummy,點知佢話唔洗啦,我想係guardian屋企住下,可儘快溶入當地生活嘛!

可能個女真係長大我都懵然不知,又可能係我都需要學懂放手,今次佢到咁遠讀書,似乎係我唔捨得她多於她唔捨得我,都係時侯比我們一齊學習放手及自立!總知都係一件好事.

無論如何,都多謝大家的分析與分享

回復 elisa 的帖子

Elisa,

老公都話去aigle買會好d,防水又保暖,所以等亞女月尾考完試就去睇下,係呢,係知唔知現在有無promotion sale?

回復 waichung1962 的帖子

waichung1962,

agent話呢間學校比較少chinese,佢地好似都係得一個舊生係到讀,佢地話會幫我們聯絡下,如果咁橋同一班機就好.

回復 SylviaSK 的帖子

sylvia,

我們好遲先book機票,真係又貴又無得揀位,所以好難夾到其他schoolmate,何況agent都未覆我約到舊生未...

回復 lindalin02 的帖子

lindalin02,

請問你知唔知Lincoln 9-12月的天氣狀況如何呀?需要帶短袖衣服嗎?
‹ 上一主題|下一主題