用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

回復 CPU1995 的帖子

多謝您的提醒,小兒A Level應該會選修Chemistry, 或者會修多一科Biology,視乎他到時對其他科目的興趣,但修讀Phy Chem Bio 的機會好細。不過穩陣計,我都會提佢問一問學校,如果選修兩科A Level Science要什麼的要求?

elisa,

其實我仔只係過左去英國一個月,我都唔係知好多,希望其他有經驗的家長幫手回應。

1)  我們在英國有親戚,暫時由當地親戚做監護人,但遲d可能我都有這需要。

2)  我預計小兒一年返香港一次,Term Break應該唔會返。但據聞監護人或home stay的費用根機票價錢也差無幾,好多人都寧願返香港。各有各好,唔返香港,咁同香港的連繫又會減少。

3)  我仔讀幼稚園時訂了很多無用,估唔到十年後有用,所以我地唔使再訂。

4)  我暫時未有訂平機票的經驗,我都想知多一點。

5)  無論是否英國公民,所有英國全日制學生都享有免費醫療保障,已經保障了基本的需要。是否需要額外購買或買人壽,純粹視乎個人需要。

6)  我沒有這方面的資料,Sorry,幫唔到您幾多。

Tommy

回復 Tommy 的帖子

多謝你的回應。

希望其他有經驗的家長可以為我解答。

回覆:elisa 的帖子

英國雖有免費醫療,但此免費福利和學校提供的私人insurance如Bupa所cover的範圍有很大分別,免費醫療有些項目如揘牙或做手術的項目或會唔保唔做,如學校有額外私人insurance,我就一定買,但我問過一間state boarding school就唔同學生買額外私人保儉,但在香港買又沒有用,因有起事學校是會主動送學生到他們指定的免費醫生醫,除非學校有同私人保險掛鈎。

我兒子2年前帶去的, 希望給大家作參考 :

随身物品 :
護照(例如: 特區護照)+ 個人資料頁及學校信+ 保險單原本+影印本身份証
外幣港幣信用咭 (HSBC plus)
機票
八達通
國際學生証
雨傘
電池
相機 & 鏡頭
數碼相機及配件(例如:記憶咭, UBS線)
手提電話
手提電話充電器
手提電腦及配件(例如:USB,記憶咭, UBS線, CD)

衣物 :
外褸, 冷帽, 頸巾
睡衣
運動服
牛仔褲, 短袖, 長袖 T恤
恤衫
長褲, 短褲
晚宴服(tie, belt)
內衣物

運動鞋
皮鞋
拖鞋
被及被套, 頭套(各2套)

多用途刀/軍刀
消閒書
水壺, 暖水壺
記事簿 & 筆 & 文具(例如:釘書機連釘, 打孔機,改錯帶, 計數機, 筆鉋)
後備旅行袋, 背囊套
扣針/橡筋/針線包
電筒
鬧鐘
枱燈
零食

清潔用品 :
牙刷,牙膏,牙線
毛巾(面巾,大毛巾)
沐浴液
洗頭水
護膚膏, 花士今
後備眼鏡, 潛水鏡
梳, 鏡
香體露
指甲鉗
剃鬚用品
潤唇膏
紙巾

平安藥物 :
止痛藥
胃藥
藥油, 保心安膏
傷風藥
藥水膠布
護足
外用消炎膏
按摩膏

回復 msmchan 的帖子

msmchan好勁呀,記得咁清楚,寫得咁詳盡.

醒目開學勳章

msmchan 發表於 12-6-18 16:52
清潔用品 :
牙刷,牙膏,牙線
毛巾(面巾,大毛巾)
真係好犀利我都差唔多忘記了。
[img][/img]

醒目開學勳章

樓主,我個人會覺得,小朋友開學嗰程,如果可以抽身,最好還是有個親人一起過去開學,縱使個女聲聲話唔駛,老實講,十來歲的孩子,去一個陌生的國度,那有不怕的道理? 過去除咗係俾佢支持外,亦可以幫佢打點一切,好等佢專心順利開學,你囡囡year 10過去,一開始就要準備GCSE課程,又要習慣陌生的人,事,環境和語言,如果開首能為佢分擔一些,等佢順利開學,有好的開始,會好好多的。

機票 ~ 一般會早一年預訂晒,CX N BA都會有student bundle賣,一般分2套或3套來回,價錢比單買一套便宜吧!term break一般boarding school都會安排coach送學生往返機場,都要另外收費的,如航班時間配合唔到學校coach,可要求學校安排的士,當然又係另外收費。public school一般係有3個half terms,多數第一個half term約兩星期,我自己會俾小朋友返港的,之後嗰兩個term breaks約7-10日不等,可住host family或回港。不過唔好對host family太大期望,或者一廂情願以為小朋友住喺guardian度有機會融入,好多哩啲host family都係當接待小朋友係生意罷了,有啲甚至可以用冷漠嚟形容,當然可能有好的,但作最壞打算,最好的準備總沒錯的。

衣服 ~ aigle的gortex,內加fleece係不錯的選擇,除咗一般保暖外,有時學校會有d of e戶外活動,都派得上用場的。

Duvet ~ 英國mns可買到,唔駛帶過去(留返啲weight帶其他嘢)當然最好早幾日到英國打點又或者網上訂購送到boarding house。

祝各位準學生開學順利!

[img][/img]

醒目開學勳章

此外,如果想為小朋友準備debit card,香港hsbc中環總行可辦理,但好似需時1個月(唔太記得了),要辦就要早啲打去hsbc查詢。
[img][/img]

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

謝謝你和msmchan的溫馨提示,資料很有用。

msmchan, 你個仔帶咁多嘢過英國,沒有過磅嗎?
我嗰女自己一個人八月過去英國,到聖誕節先回
香港,帶咁多行李,我怕她帶唔帶到離境。

Doremi,  唔好意思,我想有問題請教:Duvet係
咩嚟?你通常係咪上網搵机票,因為我都吾知搵
agency 或航空公司,甚麼時候訂机票會平D?
我都擔心嗰女嘅監護人,Agency 比咗兩間監護人
公司我選擇,我都不知怎樣揀?都好貴!我又想比
佢term break 返HK,但又想她溶入當地文化,使
她容易適應。可否比意見參考。

醒目開學勳章

elisa 發表於 12-6-18 20:49
msmchan, 你個仔帶咁多嘢過英國,沒有過磅嗎?
我嗰女自己一個人八月過去英國,到聖誕節先回
香港,帶咁多 ...
Duvet係羽絨被,有啲家長會喺香港買過去,其實係唔需要的,因喺嗰邊買都好方便,pillow都係,不過我有買床冚被單枕頭套帶過去,因可自己洗乾淨同縫name tag。
至於機票,我係用我自己公司的travel agent,佢好小同我揾到平機票,都係買bundle多。

其實要融入英國文化,host family未必可以幫到,真係睇彩數,會唔會碰到有heart嘅host family,否則,half term 返嚟好過,只係exeat weekend先去住,再講,喺英國如果由yr 9至讀完大學,都起碼8年時間,應該冇問題吧。
[img][/img]

回復 DoReMi媽媽 的帖子

DoReMi, 多謝你的回應。我不會帶被和pillow,
因為佢一個人過去英國,會帶一個寄行李箱、一
個上机攜帶行李箱,我都好擔心佢,可否提着
咁多行李過去。
你做Name Tag 搵邊間做,晌英國有冇人會幫學
生縫落衣服上?
一年有三個Half term ,佢聖誕節,復活節、暑假
都會返HK,但是只有三次嘅一星期的假期,是否
都比她返HK,到時再考慮。如果吾住監護人嘅屋
企,返黎HK,都要比監護人費用,一年都要百幾
鎊。還未計住宿費和雜費。

回覆:elisa 的帖子

如想住host family融入英國文化,我見好多例子就是學生在exact住在host family 2 星期房內打機上綱足不出戶2星期,就真是甚麼都學不到。

如year10先留學,很多時科外文是很難追上GCSE的課程,我見很多例子學生都被學校強迫他drop咗科讀了一個term的外文,以免他的德文法文拖跨學校的排名。

如讀理科,就唔好揀double science讀,一定同學校爭取讀triple science,否則到中六轉校很多名校都不收讀double science的學生讀 A level 的 Phy, Chem or Biology。

elisa 的帖子

nametape  在學校有得訂£7 -9/ 6dozen ,另外加£40可幫手縫上。(阿女學校的收費,頗貴啊!)
香港個agent 也有提供,18dozen /Hkd $180.  請問其他家長有冇好介紹呢?

學校有份booklet 給new boarder ,可看看有冇這服務。

請問國際學生証是在那裡申請的?

honeybeemom 發表於 12-6-18 17:07

msmchan好勁呀,記得咁清楚,寫得咁詳盡.

我點會咁好記憶, 我有keep file

mayc 發表於 12-6-19 10:21

請問國際學生証是在那裡申請的?
可以在學聯申請, 但我當時太忙, 都無申請
‹ 上一主題|下一主題