用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

引用:我昨日去過Aigle,佢地gortex+++內加fleece

原帖由 Kristy-mummy 於 12-06-25 發表
我昨日去過Aigle,佢地gortex + 內加fleece暫時未出,職員話要9月先出,但佢好好人,幫我入倉搵到一套啱亞囡siz ...
我見大部分boarding 嘅孩子都會增磅架,不知是否英國的薯仔太好吃?

其實九月未需要這些大褸,你可以遲些買然後寄俾佢。

pig_yani  agree!!  其實係uk既野食 太重熱量了.. 不論是potato/ bread..
係uk,, potato/bread/薯條, 會變了主要食量  發表於 12-6-30 02:54

醒目開學勳章

Kristy-mummy 發表於 12-6-25 16:21
我昨日去過Aigle,佢地gortex + 內加fleece暫時未出,職員話要9月先出,但佢好好人,幫我入倉搵到一套啱亞囡siz ...
其實你10月嗰個half term(應該有2weeks吧)會唔會俾佢返嚟? 如果會咪到時先買囉.
[img][/img]

Kristy mummy,
1) 我想問你晌 Join Label 訂咗20打幾多錢? 用咩質料造?怎樣貼上衣服上?糸縫釘還是熨貼方便?

2) 我上次晌5月份去又一城Aigle買gortex (40碼) fleece (38碼),全港最多貨晌又一城,你可以到任何一間分行check
    買,叫佢地幫你留低。我揀深藍色,返學不可以colourful。Aigle會比嗰袋你裝住件衣服,方便到倫敦机場即刻穿   
    着。

3) 我都想嗰女十月份返香港,因為我搭英航嘅student 可以攜帶23kg x2的行李,但她年紀尚輕,我只帶一個大行李寄
    倉,帶個細行李上機,如果佢拿兩個大行李,我恐怕她一個人不能應付太重的行李。

回復 DoReMi媽媽 的帖子

DoReMi,

佢10月個half-break唔會返呀,佢話唔想咁快返,不過我諗住等佢settle down左,再問佢返唔返,所以都要買定,而且現在買有8折,好似底d.

回復 elisa 的帖子

elisa,

1) 我想問你晌 Join Label 訂咗20打幾多錢? 我分開2次訂,$170/10打,如果一次過訂20打好似仲平d.
用咩質料造?怎樣貼上衣服上?糸縫釘還是熨貼方便?我選擇無熱溶膠,全部要人手縫上

Kristy-mummy 發表於 12-6-25 16:21
我都建議買大少少, 因為 現在岩你個女既 size~ 但如果係uk太凍,你個女會著多左衫/ 佢會慢慢增肥的時候, size36就會唔岩佢著了..  問下職員 可否9月一出/ 預備會出既時候,盡早通知你! (或是你可以9月先買,再寄去英國比你囡囡 [雖然郵費貴dd, 但最起碼要 貫番黎岩著/ 可以著耐d 為首要])

回復 pig_yani 的帖子

pig_yani,

我們昨日攪完簽證跟住去Times square 買左件38碼gotex + fleece比亞女喇,老公話佢第日唔著我都可以著,仲買多件36碼fleece外套 + 保暖底底亞女,老公話驚遲d無8折唔底.

回復 Kristy-mummy 的帖子

Kristy-mummy,
我都是昨日book 咗10:00拿VISA,逗留約15分鐘便可離去。
我以前買Aigle都是得九折,怎樣可以取八折?
我問過郵局寄船要兩個月,空郵大約七至十天

醒目開學勳章

Kristy-mummy , elisa

簽證要什麼文件?

醒目開學勳章

國際學生證萬事達卡
http://www.dahsing.com/tc/html/c ... card/card_isic.html

Kristy-mummy 發表於 12-6-30 14:03
回復 pig_yani 的帖子

pig_yani,
有38碼就good..之前話得36碼..就差d..
我明白你地.. 因為當初我媽咪,daddy都係咁..  
我都明白你地, 因為 為左仔女去英國留學已經花費太多..當然有優惠就要趁現在買!! 能節省就節省嘛=)
好彩我果2件..著到e+都仲岩身..
(不過返左黎香港後,反而 沒有怎樣穿過... 因為習慣了uk有零下 既溫度,返黎hk最冷都有幾度~10度..)
習慣了uk溫度,返到黎香港, 我變得不再怕冷.. 10幾度都仲可以著 短衫,短褲..

昨天到沙田新城市廣場,見The North Face減價,有d仲低至5折添,不妨去look look!

elisa 發表於 12-6-30 17:27
回復 Kristy-mummy 的帖子

Kristy-mummy,
elisa,
而家aigle做緊vip promotion,vip買滿兩件就有八折呀,但好似做到6/7咋,有需要就快啲去睇下喘唔啱啦!

JChan 發表於 12-7-1 00:03
Kristy-mummy , elisa

簽證要什麼文件?
JChan,
準備我文件有2份,入到去牆上有個表教你分.我記得係有⋯

1)申請表附有一張近照/亞女d証件copy/即場填一張好簡單的問題紙(由亞女填及簽名) / CAS /parents letter

2) passport (current) / passport (old) / birth cert - 全部要正本

p.s.不過最好帶定bank book & copy。

Kristy-mummy 發表於 12-6-27 12:59
用咩質料造?怎樣貼上衣服上?糸縫釘還是熨貼方便?

本來唔想插咀﹐不過見大家講 label 講得興緻勃勃又忍唔住加兩句。 Label 用布質最好﹐縫釘比較麻煩﹐燙貼已經可以﹐因為都黐得好實吓唔會甩﹐除非係刻意撕落黎。

我 1975 年去英國讀寄宿學校﹐當年家人為我衣服加上 label﹐縫釘嘅有﹐燙貼嘅亦有﹐依家幾乎40年後啲燙貼 label 竟然都仲未甩﹐有時執屋揾到一兩件呢啲"文物"﹐不期然回想起當年果種"臨行密密縫(密密燙)"嘅情景 {:1_1:}

哈哈哈!“臨行密密縫”, 我最近也常常把這話掛在口邊。我叫個仔自己縫啲, 我又幫佢縫啲.  希望佢第日做佐人哋亞爸仲記得此情此景.......

SylviaSK 發表於 12-7-16 12:50
哈哈哈!“臨行密密縫”, 我最近也常常把這話掛在口邊。我叫個仔自己縫啲, 我又幫佢縫啲.  希望佢第日做佐 ...
一定會記得﹐ 十零歲嘅記憶好深刻 {:1_1:}

見到你的post, 回想自己去英國的日子. 我都係Year 10, 1個人過去, 未搭過飛機, 未到過英國, 爸媽冇親人,亦不算有朋友在英國 . My guardian 是我爸同事的哥哥 (未見過的)
驚同怕當然會有, 哭也哭了2星期. 但不要小看孩子的小宇宙, 當你不在身旁的時候, 他們會發揮得極好. Boarding house 有 HouseMistress, 他們都好有經驗, 可以幫助孩子很快習慣校園生活. 祝一切順利

回覆:女兒獨自到UK升學,有點擔心.....

我小朋友重好細,但見很多成績也不差的學生中二三便到外國。想了解一下做準備。由於自己和身邊的朋友都係香港讀書。所以無法比較。假設2個成績中上的學生,一個留港考進香港普通大學或學系,而另一個中二三便到外國讀書。是否多數情況下留學那位前途會好些呢?收入會每月多一萬以上嗎?好似好巿儈,哈哈。但我在想如果前途不是大多數留學生都好那麼多,那不如把那些錢買層樓俾子女,大概租金每月也可實收$10000。因為要看成本效益。
我身邊有些朋友讀完中學到外國留學,但也不見得前途好很多。如好像他們便不如留港讀大學而省下那些錢買樓好過。所以我才想了解一下是否中二三去前途好很多。如大家身邊有以前去外國讀中學的朋友可比較,請分享。

這便要看個人的價值觀,沒有一樣東西是穩賺的,何況他是一個活生生的人,不是你投資多少,回報就有多少!
‹ 上一主題|下一主題