用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91黃耀南?
樓主: mmami
go

91黃耀南? [複製鏈接]

ah_wa 發表於 12-6-21 10:28
因為第一志願可以收晒, 所以只接受第二/三志願叩門.
(梁小識人第二志願入, 但朱小都係?? ) ...
我今朝打去梁小問, 佢話校長已經in晒人, 等7月份有位先再通知
我排第3, 所以未有得in, 個員工話排第2都冇in晒

沙沙女 發表於 12-6-21 14:03
我今朝打去梁小問, 佢話校長已經in晒人, 等7月份有位先再通知
我排第3, 所以未有得in, 個員工話排第2都冇in ...
我都估不倒今年叩門位咁緊, 就算有得見都是入waiting list.

沙沙女 發表於 12-6-21 14:03
我排第3, 所以未有得in, 個員工話排第2都冇in ...
咁梁小家下比我感覺更唔公平,更黑暗,點解有d填第二有得in有d無,即係學校能夠從profile就能全面認識個位小朋友?仲有題外話,當初我填派位表,曾致電校問叩門資料:問需唔需填第1先有得in,當時職員話從來唔會咁要求,原本諗住填第一,聽佢咁講,咁我先改填第二,點知梁小發展到今時今日已經去到,一呂同沙呂既level要1-1-1,咁我諗小已經成為沙田一線頭名校了

補充一下,以上內容絶無惡意,只是分享一下我當的不智和憨居

回覆:91黃耀南?

梁小, 連in 的機會都無俾我個小朋友... 收表時, 亦好求其.. 只是校工叫家長將申請表放係個紙箱上... 其他學校都有初步檢查申請表或到校務處交表... 無得in, 連一封信都無。感覺好冷漠。其實, 家長黎叩門, 某程度上係對學校的一認同及支持...

梁小舊年擺第二好多都已經唔惦;佢已經升左呢 1 線尾架啦~

原本 e 間冇乜人爭架咋........總之交左表就有機會,唔交就冇機會;等下囉~

其實家長到學校的第一感係好直接, 上年約呢個時候我都為仔轉校而到過幾間沙田區小學叩門, 有d係教署知佢地有位,要求學校通知家長去筆試, 小兒考左幾間2,3,4線的小學, 愈高級數的學校,俾人既感覺係愈冷淡,反而3,4線的連校工都友善的, 有一間4線小學,我只係去放低申請表, 之後過左一星期, 佢有信回回覆無學位, 至少俾人感覺佢地係有做野的.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

但係有一間一線就真係值得去叩,個間會完全感受到公平,公正,會感覺到學校老師,校長,真係有愛心

nelson諾諾 發表於 12-6-21 19:57
但係有一間一線就真係值得去叩,個間會完全感受到公平,公正,會感覺到學校老師,校長,真係有愛心 ...

Which one?......................

未有結果,所以暫時唔開名,sorry

引用:但係有一間一線就真係值得去叩,個間會完全

原帖由 nelson諾諾 於 12-06-21 發表
但係有一間一線就真係值得去叩,個間會完全感受到公平,公正,會感覺到學校老師,校長,真係有愛心 ...
91區, 一線得培基未派彩咋喎...

回覆:mmami 的帖子

我都想知

引用:梁小,+連in+的機會都無俾我個小朋友...+收

原帖由 winnie@pooh 於 12-06-21 發表
梁小, 連in 的機會都無俾我個小朋友... 收表時, 亦好求其.. 只是校工叫家長將申請表放係個紙箱上... 其他學 ...
朱小亦是一樣。只在大堂填表,沒有坐位,沒有枱櫈。填完放係大堂呀叔個籬度,一樣草率。

‹ 上一主題|下一主題