用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校
樓主: yiptszman10
go

灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校   [複製鏈接]

moremoremimi 的帖子

你都好搞笑。阿女已讀緊。

回覆:moremoremimi 的帖子

相反我囝囝沒有妳那麼幸運,我哋派咗第9志願,什麼學校!我喊咗幾曰,我估我自從統一派位後我都不能夠入睡,我囝讀聖若瑟幼稚園,我想信在幼稚園入面有好多像我一樣的家長派咗第9-10志願,需要周圍找學校叩門.

妳的心情我很了解。女仔在net12非常幸運,如果第一志願不選擇MPS,我大胆說spcps or sfcs 可以買定校服。

妳第二至九如何選擇?

引用:你都好搞笑。阿女已讀緊。 +

原帖由 scbhongkong 於 12-06-04 發表
你都好搞笑。阿女已讀緊。
哈!你更搞笑!
原來你唔係叩門! 原來係想轉校插班入來!

我只是路過。入不到st.joe 都不是世界末日。我朋友的仔仔讀緊,好難頂。

引用:妳的心情我很了解。女仔在net12非常幸運,

妳的心情我很了解。女仔在net12非常幸運,如果第一志願不選擇MPS,我大胆說spcps or sfcs 可以買定校服。

...
我哋點選擇都沒有用,可能我哋number唔好或者沒有運氣

如果非入st.joe 不可,就無話可说。否則妳填表策略有問題。

引用:我只是路過。入不到st.joe+都不是世界末日

我只是路過。入不到st.joe 都不是世界末日。我朋友的仔仔讀緊,好難頂。

...
我哋幼生係天主教徒,但係派咗佛教學校,沒有塡上去,但派咗入去!! 如果比你!!一定傷心死!

引用:如果非入st.joe+不可,就無話可说。否則妳

如果非入st.joe 不可,就無話可说。否則妳填表策略有問題。
現在這時候對我們來說什麼學校都要扣門!

醒目開學勳章

scbhongkong 發表於 12-6-4 02:25

...

讀左2年sjk, sjp係點我地心中有數

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum+...+ea

原帖由 尼尼 於 12-06-04 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2377647

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園, ...

家住將軍澳,但是曾詢問統一派位12網如何派位和關於家訪?•••••••••

回覆:scbhongkong 的帖子

如果亞仔是sjk唔會難頂、but if your son is a outsider then you will feel a bit hard to handle. Sjk has been train for primary, K2 already has dictation every week & 2 exam each year so is ok for sjk coz they are use to it.

conniechan125    發表於 12-6-4 12:12

尼尼 發表於 12-6-4 00:37
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2377647

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園, ...

「假地址」報讀學校是不誠實意圖的用法,會觸犯「訛騙」的刑事罪行! 教育局鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話28327700舉報懷疑的個案 or 致電聖約瑟小學 2574 2259 舉報懷疑的個案。

等緊叩門位入聖約瑟的家長 ,為唔為自己個仔做野,自己決定。

"樓主個仔 from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園,家住將軍澳,不出數人,要查唔難"

如果唔係 "尼尼" 家長心清眼亮,我地都冇留意到,跟著睇左樓主在今年一月(下面的 Post), 原來佢之前開了個 Post 問人 " Net 12 大家如何排位 ", 重討論如何排 "乙部一/二/三"

(1) Net 12 大家如何排位
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2359146&extra=&page=2

(2) Net 12 乙一 choice ?????
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2361537

(3) 在聖約瑟小學專頁內,又問人有冇 "保母車到 TKO Plaza or 富康花園..."
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2359358

conniechan125 的帖子

No comment. This is your decision.

jerry117 的帖子

No comment again.

引用:+本帖最後由+lugano+於+12-6-4+09:32+編輯+

原帖由 lugano 於 12-06-04 發表
我相信佢註冊之後一定.......,因我哋還有好多old boy+家住跑馬地都等待這個位。相信佢哋都知道這件事。

回復 moremoremimi 的帖子

Hi moremoremimi, 了解你心情。

SJPS會優先收回SJK學生,  我家少爺多年前都派不回SJPS, 最後都是叩門回去的, 請不耍灰心, Good Luck!

Stj 今非昔比啦....

引用:回復+moremoremimi+的帖子Hi+moremoremim

原帖由 hk2000ema 於 12-06-04 發表
回復 moremoremimi 的帖子

Hi moremoremimi, 了解你心情。

多謝妳!我自知小兒成績差,今次叩門沒有太大希望!但我眼見我哋幼生個個都係叻仔 ,不同的公開比賽大多數人有獎杯,只是欠缺運氣。加上好多家長搬家搬灣仔,不惜用金錢月租或買,或有些家長要搬去奶奶家住。

而有些人還大大聲出post做犯法的事情。請這位樓主...見好收手...。因大家都有小朋友,作為父母我哋都唔想做犯法事情..請妳三意而後行..如果唔係一定很後悔莫及。

gret  這些事真真無計, 不過這些事一定延禍下代, 得益與否和其做化.  發表於 12-6-4 13:10
‹ 上一主題|下一主題