用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 令我震驚的報告
樓主: doubt2012
go

令我震驚的報告 [複製鏈接]

話雖如此 "cac 唔係咁客觀",但其實2個月大 normal kid 都已經有眼神接觸。所以都係小心為上。

回復 happy3988 的帖子

我也有同樣感覺,最初我也不想做評估,因為覺得個囡呢半年進步好大,但學校不斷追迫我哋交評估報告.現在回想起來,其實我不一定要做這個評估,但既然做了,就要接受個結果.

我只係想知道,香港有冇機構可以provide一些比較細心的評估,我知美國的評估會連續做幾天,甚至去小朋友的家中做.但香港的資料少,連評估都咁趕急.或者香港就係咁,好似公開考試就評估咗一個人十幾年來的努力,唔理佢當天狀態如何,總之要答到個model answer才叫成功吧!

我想你的小朋友應該係marginal case吧?所以你會心大心細.總之排咗隊先,到時才決定評不評,評的話要有心理準備.

回復 kelvin_hmlau 的帖子

係呀,我個囡如果真係無eye contact我真係會驚,但佢出世到依家都有eye contact,尤其是對住我呢個媽咪,簡直釘到我實........但對於陌生人就少好多啦!所以俾人的印象唔好.

而且我個囡兩歲前已經識晒大細楷a-z,識得數1-100,十種以上的顏色,又識得玩假想遊戲,我痛的時候會呵返我,整親人會講對唔住.加上無佢自轉等自我刺激行為,所以我一直覺得她只是marginal case,但個醫生就好肯定納佢入自閉症症狀.原本我係想要一個評估,多點讓我明白個囡,但個評估只係將我個囡歸做一類就算.

呢幾個星期,我發現個評估的作用,係迫我去找多些資料和治療,自己了解個囡多d.

你同老師最清楚小朋友問題,排啱條隊,對症下藥,先為上策。
醫生有無話小朋友各方面delay 程度? 如言語,大小肌。
其實佢應該都有問你平日觀察係點,學校點講等等?

回復 doubt2012 的帖子

我詳細睇番你的描述, 發覺你個女可能比較怕陌生人.
可以帶多d 去朋友家同其他小孩玩, 再作觀察.
另外了解下唔答人的原因, 係唔明人問乜, 定rigid 唔肯答, 定其它.
另外係專家角度, 強項係數字同串字都唔係一件好事.
你個女3歲幾, 似乎都係parallel play 階段, 觀察一下是否很抗拒和其他小孩一起玩, 或有退縮表現.

嗯,其實我對我個囡有好多好多問號,評估完個問號仲係咁多.

我個囡唔係一出世就發展有問題,而係一直都跟到,但到2歲3個月,妹妹一出世之後,就開始發展得好慢.那時我只覺得是因為妒忌妹妹才會行為倒退,但現在妹妹一歲半了,家姐的發展也沒有追上同齡.所以我想自閉症是對的,但又不完全解釋到我個囡的情況.

例如我個女平日的對答唔叻,但學詞語係一學就記得,做認知的習作,可以自己做到,有時加小小解釋就ok.這三個月她初接觸普通話,記得晒學校學的普通話歌,識水果和一至二十的普通話.而且她的發音比正常小朋友還要標準.數字和串字係強項唔係一件好事,但她真的運用得到.

佢現在返了學大半年,唔抗拒同小朋友玩,仲會攬佢地.但就真係好被動,互動亦比較差.

.....

tks,慢咗就當然要追.我只是覺得我個囡有很多叻的地方,不要只向負面想.

咁你個大仔現在點呀?係咪讀小學啦?

我個女兩歲都有用你我佢架,畫畫寫字都好叻,識的字比同齡小孩多好多.現在她懂得講"貓貓喺度瞓覺, the cat is sleeping"等句子.

唉!現在做緊感統,大肌肉總算有進步,她有輕度感覺失調.

doubt2012 發表於 12-6-12 17:49
嗯,其實我對我個囡有好多好多問號,評估完個問號仲係咁多.

我個囡唔係一出世就發展有問題,而係一直都跟 ...

我認識既自閉小朋友, 都是記性好, 所以覺得聰明D (上天是公平的), 佢地既智商係正常架.

但社交就會好弱, 就好似人地講既"怕生".

其實係佢地唔識同人溝通, 表達感情既野會差D, 可能會容易打交, 唔識點樣解決問題

Quote:doubt2012+發表於+12-6-12+17:49+嗯

多謝你哋的鼓勵!

其實我唔開心係因為我帶小朋友去做評估時有小小希望,但落差太大,現在過了一個月,心情平伏了很多.

現在我們排了很多服務,希望暑假繼續訓練佢,然後幼稚園俾佢上全日k2,希望佢接觸多些小朋友,言語和社交更進步.

我個囡真係唔傾typical a仔,因為我好多朋友都話唔覺得佢有問題,只能感恩是她很輕微.

.....

服務照排,因時間很長,排到時小朋友正常可似唔要,但唔排就一定冇,你可以去評估中心借書睇下點教.

我唔贊成用單一語言同我個囡講嘢,因為她聽得明白中文,英文,少少普通話.我工人講英文的,我們交談時用英文,她聽得懂.例如我和工人講:[Today we go to police club.] 我個囡聽到立即笑,說:〔去警察會.〕日常生活的指令全聽得明白。

其實我個囡好好人緣,好多小朋友喜歡她,她也很有自信心,性格開朗.社交弱是因為她不主動和人玩,言語弱,但就很服從指令.

其實我覺得我個囡真係唔弱,佢記晒學咗嘢,只係表達時弱一點,但現在正在進步中。
‹ 上一主題|下一主題