用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名 ...
樓主: lugano
go

新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名   [複製鏈接]

王國長老

雖然我唔敢講果位家長係咪有呃人, 但無論如何, 小朋友係冇做錯事, 希望各位家長以心為心, 顧及小朋友感受.  稚子無辜.

回復 edea 的帖子

小朋友 really 無辜 ....

醒目開學勳章

kls12 發表於 12-6-5 21:38
是否中左 St. Joe ,一半半,未必是真呢!

應該是真的中了,因昨天只舉報有件甘既事,今午edb再call問詳細資料來原

王國長老

conniechan125 發表於 12-6-5 21:44
應該是真的中了,因昨天只舉報有件甘既事,今午edb再call問詳細資料來原
如果EDB已經跟進, 建議唔好再公開果位既用戶名, 反正佢已經要接受調查, 如果佢係欺詐都要吐番個位出黎, 小朋友最無辜, 如果日後要承擔閒言閒語同白眼都好可憐.  大家都係媽媽, 將心比己, 如果做錯都想自己承受, 唔好傷害到小朋友.

conniechan125  頭像很正  發表於 12-6-5 21:55

回復 winnietingting 的帖子

與KV 絕無關係,問題出於該家長

dogmonkey  無錯. 大家不要"審判"埋其學校或所住區域, 是個人問題. 學校及西貢區議員不會教唆人的.  發表於 12-6-6 09:46

甘樣取得學位真係會開心d??

果位家長如果真係做出左不當行為, 而家有苦只會自知,佢小朋友應該完全唔知全天下人討論緊佢個位既。只要家長及時放返個位出黎再搵過學校, 對小朋友既傷害可能會減到最低。

王國長老

獅子狗 發表於 12-6-5 21:55
果位家長如果真係做出左不當行為, 而家有苦只會自知,佢小朋友應該完全唔知全天下人討論緊佢個位既。只要家 ...
同意, 如果真係呃左個位, 就好應該吐番出黎. 對其他小朋友唔公道啊.
希望經此一事, 將來其他家長都要停一停諗一諗, 唔好為求目的不擇手段, 做人一定要對得住自己良心, 唔好對其他小朋友唔公平. 這是身教.

回復 conniechan125 的帖子

絕對讚成舉報, 我唔想見到好似選舉登記今, 一個單位水電煤分比3家人,去減左我孩子的抽獎機會
雖然唔關小孩子事, 不過, 原本唔應該有的機會,就唔呀應該有, 比人羅番是正常不過

回復 hihifiona 的帖子

作為家長,最最最最重要是身教,
中左又如何,當小孩大了或了解此事時點睇,
若是從別人口中得悉此事,
為此令這小孩增添不必要壓力,
又叫他如何面對?  

愛子心切真的沒錯,可是方法錯了,最終可能害了他...
既然教處同ST.JO都跟緊,別把小孩全名公開,'他'須要搵學校的~
如果因為咁,比人label左佢會好無辜....
應該由該家長承擔番責任,而唔係小孩...

同意舉報也不用咁高調,小朋友無辜,家長太急於求成,放錯方向,慢慢長路妳幫到幾多?

回覆:為公義,追尋根德園學生將軍澳葉氏虛報灣仔地址入聖約瑟

其實不用寫是kv學生。犯錯還這樣張揚,我相信同類人不少,不過沒有講出來。

見到大家的回應,我想說樓主舉報並無錯,只是就算那人在言論中提到自己小朋友名,我們也不必公開引述該話題,可以在有心的網友間私人通信涉及私隱的資料,再親自舉報。
大家評論此事,被投訴人的私隱是否一定要公佈?我們是對事不對人,有無小朋友所讀學校或全名對討論不重要。
Gerard 成人當然要為自己的言論負責,但我們更應保護小朋友,因罪不在他們,起完資料是否一定要公佈天下?要負責也是犯事的家長負責不在小朋友。
起底對錯在於我們是否必要將所得資料公告天下,抑或只將資料交有關人士處理。

Gerard  當然明白, 只好說.....唉, 苦了小孩  發表於 12-6-5 22:10

咁大劑

這種人,難保當年考幼稚園沒作大資料,如職業,父母之母校

dogmonkey  不用吧. kv有好多平民讀. 公屋/居屋人事不少就讀. 不要推敲太多!  發表於 12-6-6 09:50

Pls protect the innocent child!!! I don't want to see the child's pic go public:(

王國長老

manmanchubb 發表於 12-6-5 21:58
別把小孩全名公開,'他'須要搵學校的~
如果因為咁,比人label左佢會好無辜....
應該由該家長承擔番責任,而唔係小孩...
非常感動, 願妳的仁厚善心有善報.

引用:在看過本題目後,我佩服樓主不平鳴的行為,

原帖由 yspa 於 12-06-05 發表
在看過本題目後,我佩服樓主不平鳴的行為,但再想深一層,如以公開懷疑人的資料呼籲網友「起底」,而當中涉 ...
支持論點,其實小朋友可能已受影響,連我亦知小朋友名及就讀KV咩班,EK又係家長必到處,同學仔家長點睇,真的希望葉太明天可公開留言沒有去註冊,這對葉家及借出地址的朋友(如果是事實)都是好,辯護理由強一些,因詐騙罪意圖是好關鍵,借地址一方亦要負上串謀詐騙,快些處理不要讓事件搞大,都八個幾月身孕啦,真的不想見到悲劇發生,請各位高抬貴手。

路人乙....

醒目開學勳章 王國長老

係啦,我都好支持舉報,但請高擡貴手,放過個小朋友吧。大家都係為人父母,都吾想有小朋友被傷害,網民力量好犀利的,而家件事去到自由廣場,小朋友全名讀咩學校邊一班都出晒,家長亦將受到應有懲罰,放棄起底行動吧!

醒目開學勳章

sukitelfold 發表於 12-6-5 22:14
支持論點,其實小朋友可能已受影響,連我亦知小朋友名及就讀KV咩班,EK又係家長必到處,同學仔家長點睇,真 ...

如果真為小朋友好,真應盡早在原區找學位了.....要edb再派學校或去st.jo註冊對小朋友影響更大
‹ 上一主題|下一主題