用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 新CP媽媽想請教
go

新CP媽媽想請教 [複製鏈接]

你哋好!我三仔剛出世不久有腦膜炎,做過兩次腦手術,嚴重brain damage,宜家三個月大但肌膚張力太高,經常'R'頸,雙手舉不起及向內彎,雖然咁細個未可以段定為CP,但睇佢啲muscle tone都應該係spastic CP,已經睇緊PT&cranial,但so far無乜進展,找過慶玉堂但佢哋話足一歲先可以做針灸,請問有冇過來人知道我仲可以做啲乜?有冇一歲以下做針灸的?homeopathy現階段有用嗎?
   0    0    0    0

回復 jor_mankiu 的帖子

試下舌針,25014444

孫教授好好,醫治呢類小朋友最有辦法

search 給大腦性麻痺家長的信.pdf . hope can help you for my past history.

請問孫教授是誰?就是舌針嗎?

正是舌針教授,你打電話問問.

回覆:jor_mankiu 的帖子

趁個仔仲細,去做舌針會幫到佢,越細越好,我個仔因產傷導致大腦大面積損傷,不過佢係肌張低,六個月大經bk有心家長介紹去孫教授度舌針,本來六個月頸仔都未有力,針左後下肢明顯有力,到一歲已經識放手行兩步,醫生都覺得神奇,而家六歲大肌基本無遲緩,只係右手同言語較差。佢今日識行識走全靠孫教授,cp小朋友如果識行,真係爭好遠,家長都無咁辛苦!

回覆:Aidenmom 的帖子

謝謝分享!但願我個仔也可以如你個仔一樣! 想問你兒子仍算cp嗎?還是可以當正常小朋友?

其實這是我第三子,我大仔嚴重早產也有腦創,但當時肌肉張力不差,現在四歲街上見到如正常小孩,但左邊身仍較弱,fine motor 也弱,應該係讀障,已在看pt,OT. 宜家見細佬情況比大哥當時還差,真的心力交碎!

如暫無其他方法,同先生有共識都可試試,我本身都信針灸對問題小朋友有用,我小朋友唔係cp,至少多一個機會好轉,你要加油!

請你唔好再猶豫,快些做舌針,舌針的效果比頭針快.時間是不等人的

jor_mankiu
其實凡係有腦傷導致大小肌有問題都叫CP,但呢個只不過係一個label, 我地從來都當個仔係正常小朋友咁看待,佢唔講野時同普通小朋友無分別。雖然佢已經六歲,我地仍覺得佢仲有機會追得番,如果經濟能力許可,舌針係值得試,尤其你個仔仲細,我都嫌自己六個月先帶個仔去針太遲,如果一出事就針,情況或唔一樣,我見有啲小朋友兩歲先去針,效果就唔太明顯!

針炙同homeopath都應盡早開始。

引用:回復+jor_mankiu+的帖子 試下舌針,2501444

原帖由 wmlmama 於 12-06-06 發表
回復 jor_mankiu 的帖子

試下舌針,25014444
請問係唔係針條舌頭?

‹ 上一主題|下一主題