用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解會有D咁貪婪既家長...
go

點解會有D咁貪婪既家長... [複製鏈接]

我識一個家長, 佢係龍鳳胎, 話說佢個女自行已入左一間不錯的女校, 佢個仔自行冇份...好啦, 比佢個仔考到4間私小, 佢全留晒位, 終於hold到上星期統一有結果, 佢個仔好彩, 抽到某名男校...但係到今日為止, 据我所知, 佢只係放左一間私小(因為該校係星期二要註冊), 其他未到註冊日, 我唔知佢唔得閒定咩原因, 仲未通知其他私小放位....(可能佢開心得滯, 已經完全忘記自己仲hold住其他)...

好啦, 到佢個女, 因為本身自行得左, 咁冇得大抽獎, 但佢而家又走去叩某名女校, 佢既理論係因為佢地係孖胎, 個大抽獎號碼係一樣, 咁既然個仔抽到某名男校, 如果個女都抽, 理應會中埋某名女校, 所以佢就去叩...

我覺得你去叩係唔關人事, 但既然兩個而家都有好offer, 點解唔留返D機會比人呢...? 好唔明呢D家長心態囉...
   0    0    0    0

"孖胎, 個大抽獎號碼係一樣"......??????????

回覆:點解會有D咁貪婪既家長...

大把呢d人

點算好 發表於 12-6-7 10:38
"孖胎, 個大抽獎號碼係一樣"......??????????

2 個小朋友我估係 2 個唔同既 numbers wor

chickenwing2006 發表於 12-6-7 11:08
2 個小朋友我估係 2 個唔同既 numbers wor
我都系咁諗, 兩個number即系可以完全唔同結果啦.

醒目開學勳章

以我所知,應該唔同no.喎
只係如果你填咗係twins,又所有志願一樣,咁先嗰個會帶埋後嗰個入囉
如果一個仔一個女,志願又唔同,就同其他人一樣,無人知個no.前唔前,睇運睇策略!

I asked EDB before.  Their reply is that if parents want them to go to the same school they need to indicate on their form and the twins will be assigned with one number only and their choices should be the same all along.  The school which takes the twins will automatically increase one more place, ie if the school has 100 student places it will increase to 101 accordingly, and so the twins will not reduce their school places but will increase.

Of course if the parents do not want their choices to be same they will not ask for the above treatment and their twins will be treated as individuals like others.

Therefore, if the above case is true, their parents must have treated them as individual and their numbers should be different!
小小媽咪

引用:I+asked+EDB+before.++Their+reply+is+that

醒目開學勳章

佢是否有精神問題?
只有填自行時,如果填相同學校,那就會一係一齊收,一係一齊唔中
到大抽獎...無聽過
就算當佢無知
男的選第一志願是男校,唔通個囡也入啊
沒有呢支歌
一樣米養佰樣人....

唉~~ 呢個GAME 咪就係比呢D人攪亂晒囉!

gret  係啦, 攪到"大抽奬"好似要來玩的, 無乜意思, 最後所有小學都係要去考.  發表於 12-6-8 06:25

我見好多人話反正已交留位費
就HOLD 到最後一刻

冇的, 嘜人都有
我就過唔到自己

我也有開POST , 提放位, 讓叩門家長可參考

真係大把呢D人,考到幾間私校,全留位
跟住再去叩门同人爭(通常幾間私校在手小朋友都蠻有实力)
叩到再留位,去到last moment才放位,所以有很多学校9月仍然有位就係咁解
最慘就係实力平平又冇運o既小朋友

我覺得佢去叩都算,因為如果佢叩到都只可要是但一間津校,唔會hold晒兩間,但到而家都仲hold咁多間私校就好自私,諗左咁多個月都仲未諗店?就算佢要晒命個小朋友幾叻都晒夠啦,唔該快快手做野啦!

但真係好多呢d人,我都識幾個

miffy  津校無得hold, 得一張註冊証  發表於 12-6-7 13:31
點算好  怎可能未比較清楚, 是根本沒比較, 到時先算心態作祟.  發表於 12-6-7 13:21

呢個世界, 愈有運就愈好命, 愈好命就幸運, 不付出的而有幸運既人, 永遠唔知外面世畀既苦況和唔公平. 有免費而又自己心儀既學校, 就好收手喇, 畀晒全世界你好唔好 ????

係小一版面已見唔少家長仆心仆命咁為仔女叩門勞碌, 身心都非常攰了, 大家都係為人父母, y可以咁自私, 點去做榜樣身教? 有好多家長夜夜失眠, 眼淚流乾, 為既只係呢一個學位

我依家晚晚既夢境都係學校,學校,學校, 我諗阿女一日未扣到第間學校, 我個夢到有排發!

MAYANGUSPO  放心~您總會有一日, 拖著囡囡愉快上學去, 唔會係夢境~ 我十卜您 ^ ^  發表於 12-6-7 15:15

考幼稚園都有唔少呢類家長
儲offer letter咁霸住幾個位, 然後不停在EK問人邊間好
我唔信素未謀面既人會比媽媽更清楚邊間學校先適合自己小朋友
好明顯某些家長用以此作為一個指標去話俾其他人知佢小朋友係好叻

MAYANGUSPO  儲offer letter... 其實騎牛搵馬人之常情, 您我他都會, 但搵到隻馬都要記得即時放左隻牛啊~  發表於 12-6-7 15:21

回覆:點解會有D咁貪婪既家長...

我都唔太明點解要留咁多位,响你報名學校之前,唔係應該心目中已經將啲學校排如先後咩?點解要hold住咁多間上來問!真奇怪

‹ 上一主題|下一主題