用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 停止討論...某人出言人身攻擊!
樓主: wilon0904
go

停止討論...某人出言人身攻擊!   [複製鏈接]

回覆:Cutemom0808 的帖子

同意!唔認同學校創辦宗旨及理念,大家都辛苦!

k3又好難叫佢地一齊面試去訐估..查實可以個TSA試可以做埋一個個人評估..到小四再轉一次校..等差不多資質既人一齊讀咁會好d.

N年前係space學英文個時個course有個assessment等d差不多level既係同一個level讀, 個時幾好架....隔咗數年我又space讀英文oral course但佢己無咗assessment, 總之你報就係讀埋同一班...d質素太參差..有d跟本係連讀一篇簡單文章都有因難..而有d己可以英語對話..

點算好  小四再轉一次校   吓......3年又一玩呀? 幼稚園, 小一, 小四, 中一.........咁 中四都玩埋啦, 因為女仔早熟, 對男仔唔公平.......真系..3年又3年,3年又3年.....   發表於 12-6-8 13:03

Andymammy 發表於 12-6-8 09:48
其實,依家趨勢係由N班前已經特訓!N班學位已經唔多,家長仲要入名幼兒園,直上考小學,考N校失敗,下年又 ...

呢D咁有目標既生活,令到夫妻同心

k_lego 發表於 12-6-8 11:55
點隔左d雙飛?
我想是以小朋友學習為出發點,首先針對跨境返學的問題,像加拿大,早年有很多回流的港人,近年想送子女回家讀pubic school, 但當地政府早著先機,不想些父母放低個細路就走人,所以就規定父或母必須伴讀,那則是話,父或母需要有居留權,政府可提供免費教育,因孩子在當地出世,有這權利,但大人亦要有義務,不要留低細路,製造很多社會及家庭問題。

當初政府引入單非和雙非,話就是人口老化,吸收新血,但陰謀論想下,我們這新一代的港生,都會比我們上一代更重點栽培我們的孩子,當孩子個個都是大學生時,那個會去洗碗、倒垃圾...........部分新血? 我們做香港人真的是被這stupid政府愚弄的一群。

回復 wilon0904 的帖子

抽到第一志願, 重要去叩門, 係咪有病呀!  本身派得好差個d已經有好大壓力同要去叩門, 重要插入嚟爭?  其實係咪要張個d已經派到頭3志願的, 封鎖佢哋叩門, 攪到依家亂七八糟, 個個係又叩唔係又叩, 真係好離譜!!!!

MAYANGUSPO  都係一個唔錯既提議 咪晒大家時間, 又拖延學校既進度...  發表於 12-6-8 13:16

其實我覺得一定有人唔開心, 不過想講嘅係有D學校真係同30年前嘅一樣, 點解教署唔要佢地KEEP返高小小水準呢...因為有D真係好似做又有人派過黎, 唔做有人派過黎咁...究竟係學校問題定教署問題?

wilon0904 發表於 12-6-8 00:27
應該讓小朋友一同面試。

年年都有家長話:制度唔公平!

但你口中的公平(面試), 我又覺得唔公平。

點算?

其實你 suggest 面試,大可以報 10, 20 間直資/私校
e + 好多傳統名校都轉作直資
岩晒你!

DaddyX  very good comment   發表於 12-6-10 18:24

我想問, 我間小學已被殺校, 我想仔女讀都無得讀, 0甘就無左舊生既分, 呢d又係唔公平???
有利於自己既野就係公平, 無利於自己就係不公平??

與其整日埋怨不公平,
不如努力教仔, 有左好成績, 間間學校搶住收你啦.

CY826  好支持  發表於 12-6-10 13:03
yuenkw  100% agree  發表於 12-6-10 10:15
yuenkw  100% agree  發表於 12-6-10 10:15
yuenkw  100% agreed  發表於 12-6-10 10:14

回覆:MAYANGUSPO 的帖子

如你想小朋友培育信仰唔一定喺學校㗎,你可以星期六/日帶小朋友返你屋企附近嘅聖堂上主日學咁就得㗎嗱!

piyohk  Totally agreed.  We could find out the alternatives for our religious.  When we make the decision (not believe), we should also accept.  發表於 12-6-13 09:35
MAYANGUSPO  咁要盡快係5歲培養完再領洗...唔係趕唔切上車, 好似哥哥首歌咁~(追)   發表於 12-6-8 15:05

四隻貓 發表於 12-6-8 14:09
我想問, 我間小學已被殺校, 我想仔女讀都無得讀, 0甘就無左舊生既分, 呢d又係唔公平???
有利於自己既野就 ...

萬分同意, 我哋就係無宗教的一羣, 兩公婆都屋邨小學不是名校畢業生....
阿仔乜分都無,小學要自己叩門入不錯天主教小學, 中學自行考進天主教B1A男校......

我自小教孩子不要追求公平, 每一個人所得所遇都不會一樣, 埋怨只會令人消極...

何不正面積極面對現實....只要盡力, 孩子一定能找到適合自己的路既.....

yuenkw  非常好  發表於 12-6-10 10:17
烏租租  ...無錯哦!  發表於 12-6-8 19:01
ANChan59   Great family education.....  發表於 12-6-8 16:41
ah_wa    發表於 12-6-8 15:06
四隻貓  講得好呀!!!  發表於 12-6-8 14:48

簽名被屏蔽

唔分自行或統一, 不要計分制,所有適齡一齊抽, 咁先公平! 點解要分Old Boy/Girl & 宗教分???

回復 四隻貓 的帖子

與其整日埋怨不公平,
不如努力教仔, 有左好成績, 間間學校搶住收你啦._______________________________________

Basic to the basic.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

統一考試代表到公平嗎?
撇除屋企有冇能力俾小朋友學野之外, 每個小朋友都有自己既天賦: 有人語文能力好, 有人數理好, 有人運動好
就算可以制定一個公認係公平既考試, 如果考試當日個小朋友病左, 發揮唔到, 又如何?
樓上有家長講得好正確, 點解有人生於大富之家, 同時又有人一出世就百病纏身
不過我都唔認同父母係畢業生就會有多些分數

wilon0904 發表於 12-6-8 00:27
應該讓小朋友一同面試。

每種制度總有人說不公平,全部一起面試又會有人說富人資源好些,贏在起跑線上,學生間間去面試又辛苦.....

醒目開學勳章 王國長老

回覆:唉…大家認唔認同這個統一派位欠缺公平?

我女報小一時,我未係教徒,我女都未係,當時我覺吾公平架!點解教友揀教會學校就有5分,非教友揀非教會學校又吾見有5分!可能有非教友想入非教會學校架嘛係咪先?!到而家,我同個女都係教友,當然明教友要領聖體,靈修等重要性,點解佢地想入教會學校我亦200%了解。但係,對「非教友應該有5分揀非教會學校」呢個迷思(原則性公平),仍然存在

HaYi  所有加分, 我最覺得會"扭曲人性"的是宗教分. 非教友應該有5分揀非教會學校 - 我覺得此倒是有可取之處. 不過實行起來就不易..點証明冇宗教...呵呵..   發表於 12-6-13 09:01

引用:回復+四隻貓+的帖子 與其整日埋怨不公平,+

原帖由 ANChan59 於 12-06-08 發表
回復 四隻貓 的帖子

與其整日埋怨不公平,
討論下啫,又唔代表一定係埋怨,亦都唔代表果位父母冇努力培養小孩

回復 chunchundaddy 的帖子

You better address to 四隻貓。
She doesn't undermine others effort, may be more on their strategic focus ..... I can't see any conflict....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁可能啲資質低抽到名校,啲資質好啲抽到被殺校兼無人揀,呢啲咪叫所謂嘅公平囉, 真可悲!

引用:咁可能啲資質低抽到名校,啲資質好啲抽到被

原帖由 wilon0904 於 12-06-10 發表
咁可能啲資質低抽到名校,啲資質好啲抽到被殺校兼無人揀,呢啲咪叫所謂嘅公平囉, 真可悲! ...
請問點分資質高低呢?

‹ 上一主題|下一主題