用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 5點了,沒消息的星期一,失望!
樓主: AliceTsang
go

5點了,沒消息的星期一,失望!   [複製鏈接]

小露比* 發表於 12-6-12 11:41
佢話佢唔鍾意方XX............
咁大獲...... 我其實仲未同個女講係邊間, 又冇帶過佢去啊....

本身星期6係有小一體驗既, 但撞曬時間冇去

你有帶過佢去學校嗎? 定係無意中俾佢知道你唔鐘意間學校啊?

小露比* 發表於 12-6-12 12:02
無呀...可能聽到我同D家長傾計...個個都話唔好所以
必要時你要同佢解釋番啊, 小朋友係咁..

果日我打俾c6話去聖xx交叩門表, 我女就話 聖xx 好"咋" (即係差啦) 架

收左線我問佢點解, 佢話xxx同學講架, 我就話 唔得咁樣話人地學校嫁,

每間學校既老師都用心教小朋友, 老師識既野又多過小朋友 點會係"咋"?

(其實自己背後都係咁樣諗派到果間)

之後阿女又話, 媽媽 你知唔知有d學校係包頭學校..  

我真係滴汗.. 唯有同佢講, 呢d係其他國家既人既特色

好似外國人有金色頭髮, 非洲人有黑色既皮膚咁樣....

剛收到甲二志願果間打黎約星期6 interview

但佢上星期6叫我去聽talk我撞曬時間冇去

唔知有冇影響, 真係要叫阿女醒水先得喇今次!

cancanb 發表於 12-6-12 15:30
請問各位,學校之前收表時講明要一次過交資料,不能後補,如果我有新資料想補充,我應唔應該照交,還是等CA ...
依家係咪等call interview?

如果係, 不如寫封信話希望校長俾個機會interview

順便加埋新既資料

cancanb 發表於 12-6-12 15:41
回復 k_lego 的帖子

我直頭諗緊好唔好成份PORTFOLIO再交一次,驚校長冇收到,但又好唔環保咁 ...
我冇交過portfolio啊.........一般d津校都唔收 (可能我果d唔係名校)

我只係一封信加埋3張評估表copy,4張cert 縮落1張a4 copy,選校表,出世紙copy同埋表格一份交咋

有d直頭蚊番封信出來話唔收.....

CY826 發表於 12-6-12 23:31
各位加油呀,我原本以為無希望㗎,點知今日先通知咋。
我最後希望果間, 已經有人收call
即係冇我份,再見.......

引用:Quote:happykeikei+發表於+12-6-13+11:24+

原帖由 橫風王道 於 12-06-13 發表
我都有諗過,點解?見咁多間,幾乎冇間收!老實講,自已對自己孩子最清楚,我個仔聰明伶俐,五歲人仔,睇 ...
咪係,搶住黎答咁吸引咩小朋友本身就有自己性格架啦,點解我女循規蹈矩,遵守紀律,專注力強無間收?去到interview現場,自問個女算最有禮貌最有手尾,點解又係我地唔得

橫風王道 發表於 12-6-13 14:39
咁唔收你個女就真係離譜d ,起碼我知我個仔有時真係唔記得左禮貌果 part。 ...
其實又冇話離唔離譜既......
只係覺得個女認讀方面唔會差得過人,
但禮貌果part, 真係見到得自己個女識得講唔該.....
點解冇人留意到喎

小露比* 發表於 12-6-14 18:31
好失落......母校都唔收..........
再寄下信 打下電話 博侯補有你份啦

我唔係好識你派到果間, 唔知係2線定底線啦, 你有冇再試下區來2線既學校啊

其實我依家果間都唔係2線, 係底線

小露比* 發表於 12-6-14 21:17
但過哂叩門點試呀 ?我果區已經無學校係我可以/揀得落手
隔離區有冇d 2線架?

隔壁有個post有mami話試下寫叩門信,+ portfolio寄掛號去..

小露比* 發表於 12-6-14 21:29
我無整過PROTFOLIO...
其實我都只係打過信同cv

因為冇咩cert.....

小露比* 發表於 12-6-14 22:34
無 ... 基本上我果區同隔離區只有天堂同地獄之分天堂既全部熱門唔洗諗 , 一係就冷門唔會揀
...
唯有希望小朋友乖乖地考好d. 下年再叩...

我都諗住touchwood如果最終都係失敗就讀一年, 叻女,成績見得人就叩

if not 就向命運低頭

小露比* 發表於 12-6-14 22:44
唉 ................
你果間幾時要買書簿校服?

引用:Quote:k_lego+發表於+12-6-14+22:50+你果間

原帖由 小露比* 於 12-06-14 發表
校服我自己出去買 ,,書薄7月1x號返學校俾錢直接比書我喇
我都係7月中啊,$11xx啊如果唔係學校買,原價就$13xx…唉,我係咪要接受

引用:Quote:k_lego+發表於+12-6-14+23:57+我都係

原帖由 小露比* 於 12-06-15 發表
我諗呢d錢都唔慳得
希望真係有機會俾我嘥呢筆錢!

小露比*  我都想............  發表於 12-6-15 00:05
‹ 上一主題|下一主題