用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 有無小朋友讀緊st. Paul Boys既家長可以入黎傾傾? ...
go

有無小朋友讀緊st. Paul Boys既家長可以入黎傾傾? [複製鏈接]

想問下St. Paul Boys既課程深唔深(尤其係英文),因為怕小朋友跟唔上,因為小朋友只係讀普通既幼稚園,同埋知唔知有幾多人可以升上St. Paul中學呢?

thx
   1    0    0    1

有無人知?

絕对唔簡單

Regards,
TTJTmama

回復 TTJTMaMa 的帖子

點解係"絕對唔簡單",可唔可以講詳細D?你的小朋友O係st. paul讀幾年班?

其實PAUL BOYS老師都GOOD架,我諗除非你小朋友既英文真係好差,否則唔會話特別追唔到。
至於升中,以我所知,係會有人升唔到上原校,但好似都係因為成績真係極差先升唔到
希望幫到你

回復 rainyrainyrainy 的帖子

謝謝您的回覆~您的小朋友讀幾年班?

回復 ipodbaby_123 的帖子

我囡囡升K2咋~不過佢番緊個間LEARNING CENTRE既教育顧問就同ST PAUL好熟
我個FD個表姐個仔都同我個女係呢間CENTRE到讀同一班, 所以都聽到佢地既對話

可以PM我有關那learning centre的資料嗎,謝謝!

Errr, 唔好意思,我驚比人話係賣廣告
我多數係親子個邊睇無聊野,久不久過呢邊學下野架咋
好驚比人話,所以真係唔好意思
或者你揾下呢版前排啲post丫
呢到有媽咪係回啲英文班時有讚過的
我都有reply
真係唔好意思

唔駛唔好意思.....我都怕俾人話幫人賣廣告,所以我先叫你用PM,不過唔緊要啦,我去搵下.....thx~

回覆:ipodbaby_123 的帖子

sorry, 現在先看見你問題, St Paul Boy 中英數都唔淺,所以教長set 70分己達標—good pass!

TTJTmama

回覆:ipodbaby_123 的帖子

建議你直接去以下連結處去提問:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=231

請問有無住大角咀/西九龍的家長? 有事請教:

1)你們是怎樣安排小朋友一至五的作息時間表, 可否說明初小定高小 (: 幾點起床, ECA, 做功課, 溫書, 練樂器和睡覺)

2)需要在學校附近補習嗎?

3)一直聽聞 St. Paul’s Boys的英文教得很好, 有沒有家長可以分享下? 要用英文學常識困難嗎?

4)中文和數學又如何?

5)你們覺得 St. Paul’s Boys Primary School 的強項在那裡?

6)你們對小朋友有什麼期望? (: 將來可入那些U, 讀那些科, 或到海外升學 ; 不知會否諗多左, 但我想中學大家都應該心儀 St. Paul’s College, 可以 skip 中學的問題)

7)如比你再選, 你會否選回九龍的小學 (: 英華)?

真的很小 St. Paul Boy's 家長 here!!!

My son is studying P1 in St. Paul Boys.  I think the standard for Chinese, English and Maths is acceptable... but the test/exam papers for Chinese and English will be much difficult if compared with Maths.  Kids requested to read and answer the questions within 35 minutes.  Papers for Chinese and English comprehension will be around 6 to 9 pages.

Jackiejones 發表於 13-4-19 12:42
My son is studying P1 in St. Paul Boys.  I think the standard for Chinese, English and Maths is acce ...

Jackiejones, 好高興可認識你。

是否要操卷操得好辛苦?小朋友會否因為不之能完成而好低分甚至不合格?是否測的比教的深? 小朋友需耍補習嗎?多不多根德園升上來的學生? 老師包容嗎?

My son was also graduated from KV.  I know kids scored low marks and failed for test/exam when they can't finish the papers.  The school is 測的比教的深 but my son didn't have any 補習 outside and the teachers are good to the kids.

相對其它官津小學,可能深了一些,但經歷一两次考測很快適應,請相信自己的孩子,不會有太大壓力。

打個招呼先

呀仔以前係平民幼稚園上SPCPS, 而家已經上左SPC了!

打個招呼先

呀仔以前係平民幼稚園上SPCPS, 而家P4!
‹ 上一主題|下一主題