用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無上左小學家長知道
go

有無上左小學家長知道 [複製鏈接]

小兒今年上小一, 在2010年11月在CAC做左一分評估, 當天做完時, 心理學家說小兒最後果半小時做得很差, 中間有好多問題佢同心理學家講, 我知不過唔想同你講, 因為我想走, 你留番下次先得唔得, 因此, 心理學家說佢知佢識, 因有D問題佢回答得好好, 但因最後的分數, 令成個評估出現好大偏差, 所以叫我地不要對評估的分數太著緊, 當時, 我心裡只想知佢究竟是去特殊定上主流, 其他我不太為己, 最後, 叫我們比佢重讀K3, 上主流小學...........問題來啦, 經過這兩年, 我及身邊很多人, 都覺得小兒很好, 同兩年前評估有相當大進步, 我也同佢班主任傾過(佢班主任是不知小兒有特殊需要, 亦不知小兒讀過S位, 因為這是間普通幼幼稚園沒有任何支援, 所以我們沒有提及), 班主任說小兒大致上專注力會差小小,又比較多咀, 需要有時去提醒佢, 但大致情緒,社交, 學術上OK,(學術上小兒已兩級鋼琴,PHONICS完成,劍橋英文STARTER,英文&數學平時比小一練習佢也可做到) 而且佢不會出位, 不會騷擾其他人, 因此, 我為他選了一間不錯的小學,這學校也是融合教育, (但不是名校, 不過比較嚴, 同校風好), , 但我收到教育局來電, 問我派到什麼學校, 我問佢問來做乜. /? 佢話會在6月底寄小兒的評估報告過去, 我一聽到就諗, 佢地學校8月底先見家長同學生見班主任, 你今個月底就寄果分兩年前的評估去學校, 佢地一見到, 就算唔可以拒絕收小兒, 也會先入為主對號入座? 當時我拒絕, 佢比左一分FAX我要簽回KICK起無需教育局比學校, 我做了, 但我想問大家幾個問題,.............. (1)如果, 學校班主任見過小兒, 又沒有說任何野, 而我又沒有比評估報告佢, 佢是否當小兒是平常學生咁教?................(2)又說, 我又希望學校比多小小關注小兒, 例如, 編佢坐前些, 留意佢多些, 是否我可在開學時同駐校心理學家提出已可? (3)我問過教育局可否重做評估, 佢話要上小學先同學校辛請, CAC不再跟進, 佢話曾經有一個小朋友在CAC評估時有輕度智障, 家長比左主流佢讀, 去到小三, 學校覺得佢好好, 就再做一次評估, 點知結果係智力正常, 我聽完好驚訝,點可以咁兒戲, 如果個家長當初比佢去左特殊小學, 咁咪吾人一生?(4) 如我在開學時立即交評估報告比學校, 小兒是否立即有支援, 無須再評估&等待? (5) 我其實是想先等學校見完小兒, 班主任又見過小兒之後, 睇下, 我在沒有任何示意前, 學校有無任何意見比我, 如果佢一見我兒已即可說出佢有什麼問題, 到時先同佢講, 如開學後也平平安安地, 我就不再說出來, 這樣好嗎?

THANK YOU
好長氣!!!!
   3    0    0    0

回復 pocoyo123 的帖子

我吾係小學家長,相信你都知。

我上星期去聽協康個SEN選小一講座,個教育心理學家同校長都講,如果你入小學前比學校知道佢有特殊需要,小一開學已經可以安排協助(我相信係小一果年學校可向教育局申請資源)。如果你等小一12月個識別計劃先報,可能要等小二先有安排。

佢地話咁樣會遲咗幫小朋友,浪費了一年時間。所以我覺得睇你想吾想/覺吾覺得有需要小朋友小一有多D協助。

都好明白你O既擔憂﹗
1. 你唔交報告,佢當然當你仔係普通學生教啦﹗
2. 如果只係普通想安排坐前D,到時可以同班主任講,不過一定問原因﹗
3. 我諗CAC唔會再評估,佢地做新CASE都做唔切啦﹗
4. 係咪開學即刻有支援,就要睇學校喇,因為唔同學生有唔同需要,多數都會開學一段時間先安排,有D 會上學期考完試先開始添﹗
5. 如果學校發現小朋友有問題先比報告,就可以要等小二先有支援,因為學校多數係學期頭申請有關款項﹗
其實支援除左係有人跟進之外,你仔需要考試調適嗎?個別學校會安排讀卷、比多D 時間做卷或功課上有調適等等﹗

不過如果你唔打算同學校講,呢D 問題你又未必問到學校喎~

annaanna:

請問是否不比報告就沒有調適呢? 定係上左小學叫心理學家再評估學校先決定比唔比你有調適?

我仲係諗緊調適呢個問題? 因為, 如一開始就有調適比佢, 我覺得係環境去千就佢, 我想佢去試左同一般同學一樣模式先, 努力過, 真係唔得, 先再同學校講, 希望小兒用自己努力去做, 不是每件事也要人千就佢先, 我知這樣我要付出很多時間及勇氣, 但未試過我係唔甘心一開始就SET好一個模式比兒子,希望成功

醒目開學勳章

你的想法我很明白,但你也要明白主流學校的運作,要得到調適必須要有仔仔的評估報告,學校才會作出相關行動,不是你想幾時要就有。
既然你都不把報告送到學校,就讓小朋友在小一嘗試下吧,如果有問題才要求學校做評估吧,但你不要寄望老師會對他有特別關注,因為別的學生如果有交出評估,老師當然會對他們優先關注,針沒有砍頭尖,有利必有弊。

pocoyo123 的帖子

現在的小學,你有特殊需要都唔一定有調適。我小朋友情況比你兒子還差,都沒有調適,只是因專注力差,考試時會抽離。

不要想太多,有支援好過無支援,校方係會重新問現在情況,如小朋友有能力,校方都不有特別對待,反而班主任會密切關心和溝通,係好事。

pocoyo123,

聽過一d講座, 多數叫你剔左special 個欄, 雙方有個預算. 有個校長講者話其實每間津校都會收到幾個問題學生, 佢話唔介意. 但如果有家長不報告實情在先, 他會有d 憤怒.

問過d A仔上小學家長, 佢地話學校無乜特別資源, 只得兩個月一次言語治療, 一般已經唔會有社交小組. 考試時可能會讀同解題目.

如果你個仔唔係攪事份子, 我諗學校都唔會故意玩野, 讀唔上自然流失吧了.

其實比報告學校,如果你小朋友問題不大,佢地都唔會有支援,不過會注意多D,咁唔好咩?

同埋間間學校都唔同,有D 有報告都唔理咁多啦﹗所以先了解學校吧﹗

我諗我會等到8月學校接見家長及學生時, 睇睇老師同學校怎樣說, 先再決定下一步怎麼做, 反正我有評估報告COPY, 到時有乜問題先交比學校

......

點解我唔太想比學校, 因為去年搵K3重讀時, 已遇到問題, 大部分學校一聽有特殊需要已拒絕, 見都唔見, 最後, 我係要講大話隱瞞左, 先有K3收, 眼見又無問題, 相比起, 小兒班裡有些同學差過佢都有, 咪一樣無評估過.

雖然, 小學學校係唔可能拒收小兒, 但我聽過一個家長說, 他兒子讀一間官立小學, 報讀時KICK左SEN學生, 點知係惡夢開始, 班主任, 社工, 以至心理學家, 對佢都係歧視, 相同犯規, 只有佢兒子比人話, 經常用不同藉口叫佢轉校, 相信佢今年都會轉走啦, 雖然, 我唔清楚當中的誰是誰非, 但我覺得學校對一個SEN學生應有的基本包容也做不到, 故勿論這個小朋友是否真的跟不上, 但佢已表明佢的問題, 不是, 學校的包袱, 無用途就棄掉, .

暫時, 小兒一切都回正途, 所以, 我都係一句, 先觀察學校的包容度, 再作打算

"學術上小兒已兩級鋼琴,PHONICS完成,劍橋英文STARTER,英文&數學平時比小一練習佢也可做到...."

嘩,好勁呀! 學咗咁多野。想問吓K3這一年,你有冇同小朋友上OT/ST 或有關訓練呀 ? 如有,時間是如何分配的呢?

capricorn 2521:

在小兒S位時間, 我已觀察所得, 他學習能力不差, 一切問題在於專注力上, 因此, 我們改變學習模式,在S位第二年, 我開始上英文PHONICS單對單, 鋼琴, 游水, 以訓練佢的專注&協調能力, 打好了底, 去年K3開始停止ST,OT,PT, 因為佢已不需要, 因為鋼琴有初級底子, 去年到現在比我預期中好, 現在小兒可以在家每天練習1小時, 而我又堅持每天陪他溫習書, 英文, 數學一小時, 所以, 這一年我和兒子是付出很大努力, 當然, 開始時不是太順利, 亦不能太長時間, 由每天15分鐘加至1小時, 是需要慢慢來的, .
我相信每個SEN小朋友也有強項的, 家長要多賞試, 不怕失敗,不要心急, 要知每人也有不同能力, 希望幫到你

tutik  好好的借境,我也是用相似既模式訓練兒子專汪的習慣,既然他能行到此歩是不容易,,再給他一個機會與人看齊。  發表於 12-6-23 00:34
Capricorn2521  thank you !!  發表於 12-6-21 11:44

我的小朋友由小到大都在主流幼稚園到現在,只上過政府小組,無上其他,但在課外活動就參加好多,囝囝上得好開心,因為我無要求他學到幾多,只是練習專注同指令,在星期二見醫生都話他進步神速,所以我覺得耍了解小孩對正下藥是半攻倍

pocoyo123 發表於 12-6-20 23:13
點解我唔太想比學校, 因為去年搵K3重讀時, 已遇到問題, 大部分學校一聽有特殊需要已拒絕, 見都唔見, 最後,  ...
乜唔係官校一定要收 SEN 咩?我仲一心諗住第日俾阿仔抽官校,唔會俾人叫走

我地找學校艱難,過完一關又一關,一個難題又一個難題有時都幾疲倦

想問0下英文PHONICS單對單,鋼琴在那兒學??收費如何
要唔要小朋友語言能力達標先可以學呢??

請問你仔仔評估是甚麼?

想請教你仔仔係幾歲開始學琴、游水同phonics 呢?
我都想開始比我仔學琴!
但擔心太早小肌未ready!
‹ 上一主題|下一主題