用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 未至於有障礙,但讀寫偏弱,選咩學校好? ...
go

[讀障] 未至於有障礙,但讀寫偏弱,選咩學校好? [複製鏈接]

大家經驗家長覺得應選直資小學定津校好?
有D雖說支援但卻谷像保良局其下小學!

而相對,直資,$多,支援又好D嗎?
最終我想搵間校風好,又不會太谷的小學!有冇介紹?

0    0    0    0

monkeylam 的帖子

謝謝你的分享!

回覆:未至於有障礙,但讀寫偏弱,選咩學校好?

我女兒也寫字差和慢,但認字ok,我為佢選擇了標榜少抄寫功課的津小。也見到小學去年的通告,經評估後可申請測驗加時和減少抄寫的次數,但實情如何又未了解,今年九月才升小一。

monkeylam 的帖子

請問你的女兒在那裡上堂呢?

回復 monkeylam 的帖子

能否pm這間ctr的資料給我嗎? 貴唔貴呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回復 monkeylam 的帖子

我睇不到你的分享, 我好想知, 可否SEND多次比我和其他MAMI所說CENTRE資料給我...
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

回復 k_lego 的帖子

我個仔仔係自閉症入了中華基督教一所小學, 這間學校支援非常之好(個人覺得), 仔仔在學期尾先比學校教育心理學家評估到佢有讀寫障礙, 唉!都要面對....這一年由編班試老師已知佢英文差, 一開學已有英文加強班, 第一天上加強班仔仔喊個不停一未習慣, 老師立即打比我叫我唔好迫佢帶佢走, 我叫佢同佢傾下玩下就忘記, 到現在小一完成, 佢都問我小二重有冇加強班, 因佢知道加強班幫了佢好多...之後學校重有中文班加強班, 言語治療同定期有好多不同小組比小朋友及家長上堂, 中英默書減範圍, 功課可減少, 小二開始先有測驗,考試加時, 希望以上資料可幫到你...

fallenstar023 發表於 12-7-16 07:55

我個仔仔係自閉症入了中華基督教一所小學, 這間學校支援非常之好(個人覺得), 仔仔在學 ...

這間學校支援非常之好 , My son is 讀寫偏弱, I prefer to change the school.  Please PM me the school name.

回覆:Hong2003 的帖子

我仔都係一樣自閉傾向,剛上二年級。EP做了評估,有嚴重學習障礙。現有中、英文加強班、ST, 老師話會安排調息給他。其他的社交小組等就要等開組才有。

Monkeylam
在那裏上堂?而活動教學,多數是直資的學校呢?

monkeylam 發表於 12-6-22 08:50
My daughter has tested on P.1.  She is not 讀障.  Also, 認讀、默寫偏弱。  However, she has the same  ...
Hi monkeylam,

可否PM給我資料? 謝謝.

醒目開學勳章

fallenstar023 發表於 12-7-16 07:55

我個仔仔係自閉症入了中華基督教一所小學, 這間學校支援非常之好(個人覺得), 仔仔在學 ...

Can U pm me which school? want to know if the one my son is studying

Hong2003 & Tabodaisy, 我已pm了你地喇...

引用:My+daughter+has+tested+on+P.1.++She+is+n

原帖由 monkeylam 於 12-06-22 發表
My daughter has tested on P.1.  She is not 讀障.  Also, 認讀、默寫偏弱。  However, she has the same  ...
你好,請問你是什麼traning呢,可否話我知嗎,還有你是係邊到可以比小朋友讀這些呢?請回覆,
心急媽媽

monkeylam, 可否都pm我個ctr資料...我仔仔都有呢個讀寫問題....好擔心...好想做到d野幫佢, 麻煩你

Could you please also pm me, monkeylam? My daugther is also poor in memorising words. Many thanks.

我都想知有關資料呀, 因我個仔出年升小一要選學校, 我個仔讀無問題,但經常不肯寫字, 實在令我太煩惱, 老師話佢可能有讀寫障外, 但我覺得佢只係唔肯抄寫, 如果到小學太多抄寫同測驗佢一定寫不到, 現在我到健康院排期做評估, 想知多些小學資料, 麻煩各位可否pm有關資料給我! thanks!

最近睇到有D小組,對象系讀寫障礙的小一學生想分享比大家,有需要可以PM比你
‹ 上一主題|下一主題