用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺喇沙vs馬頭涌官立(福祥街)
go

陳瑞祺喇沙vs馬頭涌官立(福祥街) [複製鏈接]

請大家媽咪比D意見兩間學校在各方面邊間好D?大女入學後.仲有個細女三年後跟尾,?請厂大家給予二意見.。我真係好亂?唔該晒!
   2    0    0    0

kkleung119 的帖子

你有兩間offers?當天邊間排位先?

我都好想知呀,但求小朋友讀得開心,請各位給予一些見意

當日唔會以為陳瑞祺有中學.所以選了第一志願.,後來先知道中學係男校.,所以到馬頭涌叩門。希望大家比意見等我盡快决定後能快D放返D位l比其他小朋朋。

回覆:陳瑞祺喇沙vs馬頭涌官立(福祥街)

兩間都是區內熱門並程度差不多的學校。
如硬要比較,大概如下:

福馬:男女生比例相約
           校舍較小
           小班活動教學(27人)
           有較出名聯繫英中:QE
           升英中比例稍高(CSK 去年47.8% vs 福馬 5x%)
           鼓勵一生一體藝,音樂藝術等比運動出色

CSK :  男多女少
            校舍大且新
            每班好像30多人
            聽說教得相對福馬深
            有聯繫CSK中學
             體藝比較平均

兩校較難比較,看你喜歡教會或官校,如是女孩,個人偏向選福馬。

YuiYui117    發表於 12-6-28 15:19

多謝:你的宝貴意見.,我一定会審慎考慮.。TKS

CSK 7/7interview 1st round筆試如pass再過2nd round oral,又撞正囝囝幼稚園畢業典禮,而福馬已取錄,但還考慮面唔面第一志願嘅CSK

vivifong  我唔打算7/7 去in CSK , 雖然原本是1 st choice,一心一意入福馬!!!  發表於 12-6-25 23:09

想請問陳瑞祺喇沙和以下的比較, 在學術上是怎麼樣?
- 農圃道官立小學
- 獻主會小學
- 獻主會聖馬善樂小學
- 馬頭涌官立小學

請各位給予一些見意, 謝謝.

回復 kkleung119 的帖子

我本人比較喜歡福馬,完全沒唸過叩陳瑞琪,因我的朋友囝女都是讀緊CSK, 沒有什麼特別好!

回復 miffy 的帖子

Miffy 說得對. 我絕對同意。  

很多謝大家寶貴的意見

本來己决定選福馬.但今日收到各方意見.,令我又动搖,有人話csk程度高些.教會关係小朋友比較乖D.,而福馬大多新移民“”小朋友.所以學生比較俏皮..學校主力提倡体藝,沒有太多讀書氣氛.,但本人絕無祈视S成份,又無宗教,不過小女幼稚是天主教感覺小朋友純'品D,真係真係好煩.,失眠,擔憂,就嚟痴線!因為之前唔会錯誤嘅决定,令自己个女未能入讀心儀(學校,自己已經好耐.咎,真係唔想再作錯这次决定,希望有經驗嘅媽咪幫手分析,多謝感恩幫忙。救救我!

想補充小女在校成績理想,中英數及課外活動,朗誦等都不俗,好动活潑的小朋。究竟適合入讀边間,Tks!

福馬d數好勁 , 獲獎無數。
唔好睇少新移民 , 我校全級第一的媽媽是新移民 , 係博士嚟

我的下屬有一半係新移民 ,十分緊張仔女的成績 , 勤力工作為請補習 , 有不少的仔女都在地區名校級十名內 , 其中一個讀福馬p.5上次考全級第四名。她兒子自動自覺 , 曰讀夜讀 , 又乖又孝順 , 不知多善慕
就係下屬都咁緊張 , 才搞到我鬼C咁大壓力。

選福馬同陳也好 , 如女孩子 , 我建議福馬。我住附近 , 小朋友們都乖巧。

kkleung119 的帖子

其實2校都處於屋村,多新移民難免,要看當年抽簽結果。我兒是去年扣門入福馬的,班中又不覺新移民很多,反而世襲生多。同意新移民也有很好成績的。體藝方面,福馬是鼓勵,並不是强要。當然官校也有很多人介意的老問題。也有朋友讀 CSK也讀得很開心。個人覺得如你重视升中,選福馬,如重視小朋友活動空間並有宗教氛圍,CSK。小兒因福馬是首選,去年放棄面試CSK.

依兩間分別不是太大, 但課外活動都好多,
如果方便接送, 加上可以送飯, 建議選間近d, 不需要乘校車就最好

vivifong  正因為方便,我選擇MTC, 放棄CSK面試,連校車都唔駛搭,
行路唔駛5分鐘。  發表於 12-6-27 10:23

好學生,去到哪裡都是好學生!既然兩校分別不大,不如由小朋友決定吧!

我真心多謝大家宝貴意見和分析,令我更加清晰了解.,最後我決定放棄cSk,入讀福馬。多謝大家好心幫忙,祝福大家好運來。Tks!

vivifong  可以同我囝囝做同學仔啦!!好野  發表於 12-6-28 14:51
‹ 上一主題|下一主題