用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞仔抱怨: 人地屋企及人地父母都好過你. 你會點? ...
go

亞仔抱怨: 人地屋企及人地父母都好過你. 你會點? [複製鏈接]

每當我聽到以上的說話, 我個心都隱隱作痛及無奈.  

尋晚個仔(其實內心已積左係度)又抱怨我地 (會時不時係度抱怨及有意無意同我地講): 邊個邊個同學的父母好好架? 佢地屋企又好, 有咩比咩, 父母語氣好似朋友咁, 令人好舒服及開心;  唔似你地咁嚴語氣, 又唔似你地限制上綱時間, 又唔似你地. 我會好快搬出去住, 以後都無咩時間陪你地啦....... 講到好似一點家庭溫暖都無, 快快同我地脫離關係咁.   

自問我地屋企比上不足, 比下有餘, 亞仔需要咩,通常都會有(當然唔係即要即比那種).  衣食住行, 零用錢, 樣樣都無令個仔擔優過. 有錯就要教導, 態度,語氣差就要糾正. 點可以任的你想點就點呢. 難道呢些都有錯???  

請問我應該用咩反應比個仔知: 我們聽在耳內係好傷心的一件事. 如果換左你們聽到這番出自自已仔的說話, 你地會點?

like_travel  您話比佢聽, 我都想做李嘉誠個女, 我可以揀咩? 既然無得揀, 咪自已努力讀好d書, 將來有份好工, 自己搵想要既生活lor, otherwise, 出來做學徒, 由低做做起  發表於 12-8-20 15:32
like_travel  呢個世界, 永遠只見別人風光, 背後人地係點辛酸, 會話比您知咩 ? 叫囝囝唔好幼稚, 睇野要深入d, 也不要作比較, 因人比人, 比死人.  發表於 12-8-20 15:26
flopsybunnies  做人父母真不容易,加油!  發表於 12-7-19 20:26
alice44  他叫佢去做人地個仔咪得囉! 你同佢講, 你見的只是表面, 他們鬧仔女無比你見到唧.  發表於 12-7-4 10:55
ANChan59  請他自便.....  發表於 12-6-29 13:32
   5    0    1    0

Ahling2004 發表於 12-6-26 09:41
每當我聽到以上的說話, 我個心都隱隱作痛及無奈.  

尋晚個仔(其實內心已積左係度)又抱怨我地 (會時不時係 ...

我覺得現況搞好同小朋友關係最重要,關係不好,你說什麼也沒用,

有錯糾正他是正確,但不能太死板,那除了佢有錯你糾佢外,你有無讚過佢??上次讚他又是何時??

身邊有無小朋友信得過人??找他/她們幫忙同小朋友傾傾吧!

請問樓住個仔幾歲, 讀幾年班, 如果我個仔甘樣同我講, 我會好冷靜甘望住佢, 跟住答佢 "我會好好檢討下我地既相處態度" 睇下佢有咩反應

會話: 我諗大概你極之厭惡我羅你同其他品學兼优既同學比較.  請公平d.  我都唔喜歡你羅我同其他父母比. 每個家庭背景不同, 點比? 只能盡力做到最好吧.  大家三口六面寫低有乜覺得不滿對方既野, 你改時我又改囉.  但合理少少好唔好? 慈母多敗兒, 識唔識解? 唔係你想要風得風, 要雨得雨就好架.  無限上網時間對佢有乜好處? 請到出.  恐怕你同學遲d反而會「怨」父母唔管佢.  

如果我囝囝說出以上的話....
我首先會對他願意道出心裡話表示欣賞.....
然後感謝他告訴我他的想法及感受.....

HY412  認同! 收埋唔講, 走左都唔知發生什麼事仲衰.  發表於 12-6-26 19:44
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回覆:亞仔抱怨: 人地屋企及人地父母都好過你. 你會點?

愛的相反不是恨,關心的相反亦不是抱怨,愛與關心的相反其實是漠不關心。孩子肯抱怨父母,至少表示他仍在乎你,是求救和期待改變的訊號。父母聽到這種說話,不用急去為自己的付出辯護,看看有什麼實際行動可以令彼此關係變暖。也用不著把自己家庭和人家比較,人家在你面前表現的和實際可能是二樣,關上窗門,人家父母可能比你更厲害。

Yanamami  "關上窗門,人家父母可能比你更厲害..." 一家唔知一家事, 唔好只睇表面, 呢句真.  不過年青人唔會明.  發表於 12-6-27 10:57
kilykilyk  完全同意  發表於 12-6-26 14:24

回復 JustAParent 的帖子

我個仔以前都有講這類說話 , 開頭聽了我有同佢講下,分析下, 現在他沒有再這樣講了 ,其實佢只是說侮氣話,不用太認真.

kilykilyk  同意,我諗大人有時都會一時以氣講侮氣說話,其實個心唔係咁諗,只係想對方明白自己感受,
最實際要找到同子女溝通方法,再對証下藥..  發表於 12-6-26 14:20

謝謝各位.

問題係我已前前後後都解釋比佢知好多次, 佢都係時不時會咁 (個仔15歲).

我諗我都要回學校重新再讀過書.  

回復 Ahling2004 的帖子

如果係我,我會一笑置之.有時我都會話人地個仔點好,點乖.佢都會回答:係呀 , 甘又點?哈哈!大家彼此彼此.

Ahing 2004不要給你個仔玩到呀.!~!

回復 142526 的帖子

142526 謝謝你的勸告.

我都希望個仔係玩下我或激下我.  如果唔係, 我真係唔識點同佢再解釋了.

唉,其實我的情況同你差唔多!昨晚我被佢激死!下午四點放學返到屋企,即時打機直至我們回家都沒停!吃完晚飯繼續!至九點才開始話要寫作業(因約定每晚九點跳繩減肥),我即時話,點解現在才寫作業啊?可能語氣系重著,但系佢的反應總激動過我!即時將門“澎”的一聲關著!這種情況下你地會點做?

alice44  即刻開番道門問佢咩態度, 自己的事未做好就去玩, 仲發脾氣.  發表於 12-7-4 11:00

maymail 發表於 12-6-28 10:22
唉,其實我的情況同你差唔多!昨晚我被佢激死!下午四點放學返到屋企,即時打機直至我們回家都沒停!吃完晚 ...

由細至大佢都係咁??定係大個咗先係咁??

大著先係咁!但系又無可能唔被電腦玩玩架,屋企唔得分分鐘出去網吧。

回覆:亞仔抱怨: 人地屋企及人地父母都好過你. 你會點?

十幾歲是反叛期,要就下佢地,關係變好變壞,可能這是關鍵時刻呢!

係呀, 就係怕佢出去綱吧玩. 就係怕呢個反判期唔管住佢就好易行差踏錯.  但當你緊張時, 佢就更加反.

前日, 我地又為左佢全日上電腦打機的時展開左一場溫和的辦論賽.  亞仔竟然講講下就話知道自已係一個無耐性的人, 如果時時聽到你們係度哦佢, 佢會好易忟憎, 跟住發脾氣,關門. 總要教我應係咩時間出聲, 等佢可以聽入耳及不易發脾氣.  唉, 唔通真係我地呢代唔識同佢溝通? 不如講咩都由你去決定總好啦.

回覆:Ahling2004 的帖子

阿女初中時都有講過同學自由,同學零用錢多,同學乜,同學麥!
我就回麼,在家用𥚃,按照比例計算,用在她身上已佔最大%.要她明白自己家裡環境,
她已很幸福,比上不足,比下有餘。要學識知足。
我也想用名牌,我也想住豪宅。但能力做吾到,就要量力而為。不能強求。
想要就將來靠自己爭取及擁有。
我還講笑繄話:到我們老了!如果將來我地向你不停要求物質上的供應或無理要求,你會有什麼感覺?

她聽后都吾識答!
我覺得現在中學是相等一個小社會,有部份較有錢家庭,在供應仔女物質是很充裕的,這個現象是避不了的,所以我只能向自己仔女灌輸正面價值觀。

alice44  AGREE.  發表於 12-7-4 11:03
Yanamami  係呀....學會知足感恩十分重要.  發表於 12-7-2 09:58
Snakemama  同意,正確的價值觀同人生觀非常重要。  發表於 12-6-29 12:34

回復 k_0530_a 的帖子

岩,依家個社會出現好多中產家庭,其實佢地都系好努力好辛苦去搵錢,除左為自己,仲有為養父母,養仔女,佢地表面好似好風光,但一家唔知一家事,中產系冇罪假,要教識佢地點去睇人地,比上不足,比下有餘,知足常樂
咁我地依班父母級人仕有好多人都羨慕果d父母唔使靠人比家用自己有錢使唔使問仔女羅錢既家庭羅,有女都會叫佢搵個家庭環境好d既人做男友做老公啦,唉,HK地好現實假

你的兒子是否獨生仔呢?
以前我得一粒仔時 , 一有問題就不斷檢討自己錯在哪裏? 要如何對策和教導? 經常睇書 、靜靜四圍問人去吸收經驗o
直至細仔出世 , 我才知一切整定 。 緣份嘅嘢 , 好 '玄'的o
後教當然有影響 , 但不一定全是父母的錯!
會否你兒的天性就是愛抱怨呢?  從抱怨入手吧!或許嘗試投其所好 .......加油。

小朋友各有性格,有啲就好乖,有啲特難教,但我相信幾難教都好,
只要耐性地用心教他/她們,佢哋一定會有明白的一天,只係日子長短問題,
做人父母就係要無私咁付出比子女,不要計較自己付出幾多心力,
養育子女本來就是艱辛而漫長..找出適當方法溝通方為上策

alice44  YES.  發表於 12-7-4 11:06

做父母聽到如此, 必定傷心及無奈. 如果係我:
1) 講番自己嘅感受比佢聽.
2) 死頂, 話比佢聽, 佢宜家呢個年紀(青春期/反叛期), 咁唸係好正常, 亞爸,亞媽係唔好架啦!
3) 講比佢聽做父母嘅壓力, 我都想好多好多野, 亞公亞爺唔係大戶人家, 但教得我都唔差. 宜家可以比心機做好D, 盡力而為...愛錫...照顧..., 希望亞仔亞女比daddy,mammy做得更好, 生活再好D.
4) 問佢daddy,mammy重有甚麼問題, daddy,mammy第一次做人daddy,mammy要學, 好似佢做人仔女, 可以一路做一路學.
5) 心裡有D驚, 覺得佢D價值觀有問題, 要耐心教, 慢慢調. 要佢明白幸福唔係必然, 有付出才會真正開心, 等等.
6) 平時, 有機會問下佢有沒有人(daddy,mammy)關心佢? 佢自己幸唔幸福?
加油, 加無限忍耐, 孩子會慢慢的成長.   
‹ 上一主題|下一主題