用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 特登由全職轉做半日工,下午跟小朋友功課,值得嗎? ...
樓主: Kingkong6
go

特登由全職轉做半日工,下午跟小朋友功課,值得嗎? [複製鏈接]

我個仔出年 p1
襯個仔仲痴媽咪, 老婆出年唔做, 專心做媽咪
讀完小學再算,
**我經濟好緊, 不過都係要老婆全職湊仔
,錢可以比亞仔學好多野, 但係買唔到親子關係**

anna59  就算比亞媽或外父母湊,都唔及得媽媽湊咁好  發表於 12-6-30 11:49

醒目開學勳章

值得!!

我太太只做半日工,下午回家接仔女放學,暑假就唔做野,全職照顧一對仔女。我地發現一對仔女比以前有工人時,無論學業、性格、同家人及其他人的關係好了很多。所以我覺得值得,錢是搵少左,但小朋友現在唔用多D時間照顧,當他們大左才教太遲了。錢是買唔到佢地年幼教導時間。

JuiceMum  agree  發表於 12-7-16 10:00
anna59  系呀,小朋友比人湊系唔好假,就算系6299或外公外婆都唔好假  發表於 12-6-30 11:50
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回復 Whitepine 的帖子

Totally agreed, 當小朋友大了,很多事情已難改變

回復 mch411 的帖子

好配服你地咁偉大, 親子關係唔係錢買到...

只跟功課就唔值啦,跟埋人際品格自理能力呀!

回覆:特登由全職轉做半日工,下午跟小朋友功課,值得嗎?

小一可以的話,就留小朋友身邊,教下佢自己如何應付功課,默書!小二做返雙職,大家都好!

回復 Kingkong6 的帖子

My son will go to P1 in coming Sept.  If I can only do half day for one year, do you think it would be better to do it in P1 or P2?

hoihoima 發表於 12-6-28 23:36
回復 Kingkong6 的帖子

My son will go to P1 in coming Sept.  If I can only do half day for one year, ...
當然小一把握呢一年教好小朋友讀書的方法,安排工作的能力

我都係囡小一開始轉半職, 打算小四後可全職,
小四開始大個d, 可以學獨立

香港地, 返份工仲慘過賣身, 好多時, 7點收工叫早, 返到屋企已是8點, 又要拿拿林食飯, 跟得功課又無時間溫書, 9點又話訓覺..

搵多兩個錢, 大家都想, 我都諗左好耐, 我試過有一年工作很忙, 很小時間理兒子, 每天回家他已訓左, 果年係搵到錢, 但我發現佢進步倒退, 脾氣差, 完全唔聽我命令,好心痛, 之後, 放多時間在佢身上, 情況又好轉過來, 所以, 我想針無兩頭利, 總要有付出, 先有收穫

香港最慘係, 無乜地方可以幫助在職媽媽, 仲要話16歲以下都唔可以獨留在家, (諗果個都死呀, 外國可以考車牌啦,香港仲要人照顧, )想返工, 都唔知點安排佢好, 除非又請工人, 但又跟唔到功課, 請工人又好大開支, 計埋佢食住,機票, 每個月要成6千元, 自己返工又要食,交通,仲要搵補習, 有時計落得個吉,.

如果經濟許可, 值得的!! 自己教比工人或老人家好得多!!

引用:小一可以的話,就留小朋友身邊,教下佢自己

原帖由 fannymk 於 12-06-28 發表
小一可以的話,就留小朋友身邊,教下佢自己如何應付功課,默書!小二做返雙職,大家都好!

...
小朋友又會唔會慣左有媽媽在旁先做功課呢?最怕佢依賴左我一年,小二時我做番full time, 佢會打回原形,等我番黎時先做功課

引用:香港地,+返份工仲慘過賣身,+好多時,+7點收

原帖由 pocoyo123 於 12-06-29 發表
香港地, 返份工仲慘過賣身, 好多時, 7點收工叫早, 返到屋企已是8點, 又要拿拿林食飯, 跟得功課又無時間溫書 ...
係架,我自己轉半日,搵少左錢之餘,仲要俾人工個工人,但唔keep佢,我又唔可以幾個月至一年後隨時搵過份全職,依家請工人仲困難過自己搵工。有工人時我可放工全心睇佢功課,唔駛做家務。

引用:+本帖最後由+miffy+於+12-6-27+13:30+編輯+

原帖由 miffy 於 12-06-27 發表

我剛相反, 仔仔上小二後, 我由全職媽媽轉在職媽媽。
你可唔可以分享下有咩心得教到小朋友咁獨立?

引用:Quote:Kingkong6+發表於+12-6-27+11:15+我

原帖由 chumamma 於 12-06-27 發表
kINGKONG6,

頭階段【唔合作】一定會有, 久而恆之, 慢慢會磨合適應, 你要堅持, 我當年就當個囡是弱智, 比 ...
我小朋友9月先升小一,因佢幼稚園冇乜功課冇默書,所以我好擔心

marcuscyrus 發表於 12-6-26 19:03
我覺得值得,不過都要睇返會唔會因為咁經濟好緊張,錢一緊張個人都會大壓力哦不過跟小朋友的不止功課,我覺 ...
同意。千萬別讓孩子認為你只是緊張成績。學習的方法,和態度是最重要的。
我不會為孩子拿不到100分罰佢,但如果他學過的東西(例如K1已學過的字),之後不合理的忘記,我會給與嚴厲的態度,讓他知道,學過的東西要一生都記住,才算是學習。

值 !
*****藍藍天空掛著我的夢*****

當然值得,有需要既話都要咁做

回復 SKID123 的帖子

I also use this approach.  I don't mind my kid one or two marks behind his classmates as long as I know he has worked hard.  

‹ 上一主題|下一主題