用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我又分享一下喜悅 ( 派左成績表 )
樓主: kaman488
go

我又分享一下喜悅 ( 派左成績表 )   [複製鏈接]

回復 kaman488 的帖子

一定可以.. 再等你報喜呀...

引用:回復+kaman488+的帖子 一定可以..+再等你

原帖由 lojo11 於 12-07-13 發表
回復 kaman488 的帖子

一定可以.. 再等你報喜呀...
哈哈,大家一齊努力啦!

lojo11  Yes...   發表於 12-7-13 12:14

回覆:我又分享一下喜悅 ( 派左成績表 )

kaman488  多謝你既鼓勵  發表於 12-7-13 20:52

引用:+本帖最後由+kaman488+於+12-7-4+10:32+編

原帖由 kaman488 於 12-07-03 發表

囝囝學校今日派左成績表, 佢考到全級第一名 ! 要多謝老師悉 ...
想問下,奧數是什麼?老師派我女升小二後放學留下,數奧數。我見學校每年奧數得很多獎,問其他家長,他們叫我不要報,說對學業沒幫助,的。

旦仔 發表於 12-7-14 18:19
想問下,奧數是什麼?老師派我女升小二後放學留下,數奧數。我見學校每年奧數得很多獎,問其他家長,他們叫 ...

你好旦仔 !  等我嘗試解答你一下啦。
其實以我所知奧數係一個重於推理同邏輯 , 要擴闊思考空間 ,
至於你話有冇幫助我就真係唔知 ! 另外你話攞獎個方面我都唔會考慮因素 !

有兩樣我想講 :

1. 現在係你小朋友學奧數, 唔係你同其他家長學 , 只要你小朋友有興趣就由他去吧 !
2. 若果對學習沒有幫助 , 你就唔會學 ? 你可以將奧數係一個興趣啦。

以上係我既愚見
‹ 上一主題|下一主題