用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囝囝返來投訴班主任
樓主: maymail
go

囝囝返來投訴班主任 [複製鏈接]

我估樓主針對係 "並鬧佢話唔想見到囝囝"  ,  

DBS_spdm 發表於 12-7-4 17:02
影畢業相都係靠把口講下算數?無寫手冊或通告請家長留意?

如果淨靠口頭通知,一個有經驗嘅老師都應預期好 ...

高小- 我校老師經常口頭通知某些要帶的作業,書本, 注意事項, 而不會寫在手冊上.  因為認為小朋友已大個, 有足夠能力去ATTENTION & REMIND自己的事情.
所以, 有時我小朋友幫老師在教員室取簿回來/幫老師做其他事情, 而離開/遲入課室, 很多時, 老師講的, 他會MISS了而遭寫手冊"欠"帶/交.
我都只是平常心去看待.

但我覺得小朋友因一些不開心/不如意的事情/對待而去想"不返學", 是一種不敢承擔的行為.  

如果只係個一次口頭通知,而個小朋友不在場,咁唔知道著錯係正常,又唔可以怪佢。
大前提係冇用其他方式提過呢件事。

回覆:囝囝返來投訴班主任

我覺得係人生既經歷!少少事就發少爺脾氣唔返學,第時返工比老闆或上司話咁佢會點,將來大把野係會冇理由、冇解釋的!咁你會點幫佢拆?
佢已經快升中啦!佢有能力handle的,唔想比人鬧、比人罰,就自己再做好d,好到唔好比人有機會挑三揀四,這樣才會成長的,千其唔好比佢返屋企呻兩句就幫佢電學校,反而正面帶佢睇返佢自己出了什麼問題才是為他將來好!他有唔開心既情緒是正常的,靜靜地聽佢話晒出來便ok~

錯係需要同個小朋友講, 但係我亦覺得個老師有點過分, 不過現在距離畢業只有一個星期, 多一事不如少一事, 同個小朋友講老師唔係咁嘅意思算啦!

回復 maymail 的帖子

我也不認同如此罰!責罵係要,但此句又好傷害孩子!不過畢業禮係莊嚴的典禮,要穿整齊校服!穿錯衣服又有點兒••••••
難道之前所發的通告沒寫需穿什麼嗎?

其實畢業禮唔使人講都知要穿校服不會穿運動服的. 我覺得學校係會有出通告通知的.

路過, 順便問一問, 做父母既, 子女畢業禮, 會唔知著咩野衫既咩.

仔仔是做得不對,但老師也處理得不對,過火了,但求出氣.我會客觀分析整件事給仔仔聽,但不會回校討公道或了解事情.反而會教仔仔處理自己的情緒,怎樣在壓力下站起來,面對這種事情.這樣會讓他成長.我不會怪責仔仔,也不會投訴老師,因為社會實在有很多人像這老師一樣對事情處理不當.我會支持仔仔,幫他分析對錯,鼓勵他回校面對,學習做一個鐵漢.

CS0316  Agreed!  發表於 12-7-5 14:17

gigivinda 發表於 12-7-5 11:30
仔仔是做得不對,但老師也處理得不對,過火了,但求出氣.我會客觀分析整件事給仔仔聽,但不會回校討公道或 ...

我都認同孩子有錯要檢討,  但老師EQ低也應檢討, 老師應有教養才能教好學生. 如果衡量過把事情和老師或校長提出來商討不會影響孩子的話,為人為己, 我覺得把意見說出來是正面和積極的做法, 但你就要預咗忠言逆耳.
孩子是上了人生一課, 世上有很多不公平的事, 磨鍊得多, 面皮自然變厚, 百毒不侵, 但也要適度爭取公義.

不如了解下係咩一回事先,一條鎖匙唔會響的,一定有引因的,了解清楚後,好好解釋比小朋友聽,就當係一個人生經驗

老師也是人, 也會犯錯.  正如身為父母, 有時也會有情緒, 沖口說出一些本是無心, 但偒小朋友心的說話.

如果是我, 我會先安撫囝囝的情緒, 然後跟他一同分析及檢討整件事, 如下次有相同情況, 如何可以避免呢. (這才是最重要)

我想學校事前應有通知畢業禮事宜, 即使沒看清楚或錯過老師的口頭宣佈, common sense也應該知道要著整齊校服, 不肯定的話, 也可以致電同學問問.  

雖然老師可能有誤會, 也會說錯話.  但我時常跟我的囝囝講 -- 口長在別人處, 別人怎樣說,怎樣想, 你都是控制不到的.  
做得不好被人怪責, 我會要求他先檢討自己是否有錯, 有不善的地方.  做錯了不要緊, 重要是從中汲取教訓, 知道錯在哪裏, 哪些地方可以改善, 避免以後犯同樣的問題.

上到中學, 大部份學校/老師已當小朋友是大個存看待, 不一定會有適應期或好似小學時那樣提點你.  將來出來做事也一樣會遇到同樣的情況.  興其說其他人應該如何對自己, 倒不如先做好自己.

因此我覺得除非事態嚴重, 我一般不會向學校或老師投訴或反映, 反而會藉這件事教囝囝自己如何去面對和處理.
但同時我會向囝囝解釋老師為何可能會說出這樣說話的原因, 並以此為反例子, 教導他日後說話時不要沖口而, 要多想想別人的感受.

Yanamami    發表於 12-7-5 15:35
黃巴士  AGREED!  發表於 12-7-5 15:29
‹ 上一主題|下一主題