用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小生參加童軍
樓主: 旦仔
go

初小生參加童軍 [複製鏈接]

kolee 發表於 12-7-13 22:29
我由好細參加童軍到領袖,十分熱愛童軍
我自己覺得依家童軍已經變左質,冇以前咁好玩,小朋友難教左,戶外 ...

Radiomama 發表於 12-7-13 17:49
回復 Rainy 的帖子

因人而異吧。
我女間學校啲童軍無聲無氣咁,把鬼~

依家參加既團都唔係求其報或近屋企,反而係之前逢星期六路過見到,見啲小朋友個個都好開心,miss都有後生,有「資深」,而且我好堂突咁上前問佢資料,佢都好樂意及清楚解釋我知,咁我覺得自己都觀察過實況唔錯,遠啲都參加啦!

醒目開學勳章 王國長老

其實攪得好唔好, 90%在於領袖有無心機, 我細個玩女童軍, 悶到抽筋, 所以我成日覺得童軍/女童軍係d好悶既野, 果時我女話想跟朋友玩, 我都係唸住一齊同朋友去又平咁咋, 結果領袖真係帶得好好, 我都介紹我d朋友仔女去
佢地一加入, 已經plan晒點樣o係宣誓前教左應有既知識, 之後一路考家務章, 考其他章, 報總會既course, 我見過有風帆, 水手章, 射箭, 大步操, 大"會"演, 急救, 繩結, 獨木舟, 大露營, 水試, 游泳測試, 每年都有幾個考到金紫荊, miss/sir心血唔少呢
好佩服有做義務領袖既家長, 我自問無本事, 我懶! 偶然幫下手無所謂(教小朋友縫鈕呀, 幫手打下電話呀)

引用:我由好細參加童軍到領袖,十分熱愛童軍我自

原帖由 kolee 於 12-07-13 發表
我由好細參加童軍到領袖,十分熱愛童軍
我自己覺得依家童軍已經變左質,冇以前咁好玩,小朋友難教左,戶外 ...
女童軍和童軍比較,是否後者較多活動?

回覆:初小生參加童軍

有朋友係童軍領袖,佢話而家有好多小朋友參加童軍都係因為阿媽想仔女考到啲章,之後可以有助考學校,所以小朋友一開始已不太願意、唔投入,最終參加咗一、兩年就無玩。

引用:有朋友係童軍領袖,佢話而家有好多小朋友參

原帖由 happy.rita 於 12-07-14 發表
有朋友係童軍領袖,佢話而家有好多小朋友參加童軍都係因為阿媽想仔女考到啲章,之後可以有助考學校,所以小 ...
咁我係咪好背呢?我從來唔知童軍考章有助升學架啵!

引用:有朋友係童軍領袖,佢話而家有好多小朋友參

有朋友係童軍領袖,佢話而家有好多小朋友參加童軍都係因為阿媽想仔女考到啲章,之後可以有助考學校,所以小 ...
失了原本的意義!

引用:Quote:原帖由+happy.rita+於+12-07-14+發表

原帖由 karina1217 於 12-07-14 發表
咁我係咪好背呢?我從來唔知童軍考章有助升學架啵!
我都唔知,可能只是部份學校?

引用:其實攪得好唔好,+90%在於領袖有無心機,+我

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-14 發表
其實攪得好唔好, 90%在於領袖有無心機, 我細個玩女童軍, 悶到抽筋, 所以我成日覺得童軍/女童軍係d好悶既野, ...
考章是否要條件?小一初入會否資格不足?

引用:Quote:原帖由+karina1217+於+12-07-14+發表

原帖由 旦仔 於 12-07-14 發表
我都唔知,可能只是部份學校?
朋友話佢都唔知個啲章對考學校有乜用,可能當課外活動嚟寫下。但以佢同其他童軍領袖所見,以嗰啲「被迫」參加嘅小朋友嘅性格同態度,就算俾佢地考到幾個章都無用,因為應該面試時傾下計就知佢無料到。

引用:Quote:原帖由+happy.rita+於+12-07-14+發表

原帖由 旦仔 於 12-07-14 發表
失了原本的意義!
同意!所以朋友說,他認識的童軍領袖都不太喜歡這類家長及小朋友,因呢類「被迫」嘅小朋友都影響其他童軍嘅合作同氣氛。

引用:Quote:原帖由+旦仔+於+12-07-14+發表失了原

同意!所以朋友說,他認識的童軍領袖都不太喜歡這類家長及小朋友,因呢類「被迫」嘅小朋友都影響其他童軍嘅 ...
我女同班就是有一位這類的小孩,報名前的簡介,女由阿嫲帶來,這女孩聽到有outing, 已經大大聲話最討厭曬和被蚊叮,到現在的集會,她又不守則,我女說導師好惡咁駡佢。

如果佢一直咁既態度,會否被小童軍踢出會?

回覆:初小生參加童軍

我女同班就是有一位這類的小孩,報名前的簡介,"女孩"由阿嫲帶來,這女孩聽到有outing, 已經大大聲話最討厭曬和被蚊叮,到現在的集會,她又不守則,我女說導師好惡咁駡佢。 如果佢一直咁既態度,會否被小童軍踢出會?

醒目開學勳章 王國長老

童軍考章有助升學? 又係家長自己覺得姐, 我女今年升中, 玩左童軍幾年, d章, 學阿sir話齋"多到釘到去格啦底都釘唔晒", 又做埋隊副, 我都無唸過對升中有咩幫助wor, 俾你考埋金紫荊又點丫, 有幾多學校會睇丫講真

醒目開學勳章 王國長老

旦仔 發表於 12-7-14 18:09
考章是否要條件?小一初入會否資格不足?

如果領袖帶得好, 應該未宣誓就已經教佢地童軍基本知識, 宣誓後就會分段考家務章/歷奇章, 而領袖係有計劃咁train小朋友完成任務, 例如一班剛宣誓的就集合學針線/煎腸仔, 之後又一班一齊學繩結咁
至於其他興趣章, 就靠小朋友平時學既野, 加上領袖輔導同安排, 譬如我女自己有出面學獨木舟, 返去就可以換個獨木舟章, 自己有學體操又換個體操章, 而園藝章/動物章果d, 就跟據手冊要求去做就可以了, 露營章, 野外定向章果d, 就真係要跟領袖去活動至得喇, 咁當然領袖都要睇個吃團員準備程度至會俾佢去活動, 例如要完成歷奇章, 至會有得去camp之類啦, 亦有d係要跟童軍總會訓練至可以, 例如水手章

引用:Quote:旦仔+發表於+12-7-14+18:09+考章是否

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-15 發表
如果領袖帶得好, 應該未宣誓就已經教佢地童軍基本知識, 宣誓後就會分段考家務章/歷奇章, 而領袖係有計劃咁 ...
如導師計劃得好就得豐盛的經驗了,我下當希望可跟導師溝一下,不過老公說小學功課忙,叫我當玩下就算,我並不認同:;pppp:

引用:童軍考章有助升學?+又係家長自己覺得姐,+我

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-15 發表
童軍考章有助升學? 又係家長自己覺得姐, 我女今年升中, 玩左童軍幾年, d章, 學阿sir話齋"多到釘到去格啦底 ...
其實係咪都係睇成績同獎項多?至多再看校內操行。

Charlotte_mom  幾時都係成績緊要, 其他活動除非叻到全港冠軍啦, 否則好難食糊  發表於 12-7-16 10:48

我仔參加個旅一年有幾次field trip, 有一、兩次親子活動, 大人細路都好enjoy.  最重要是小朋友學習同人合作, 主動参與活動。

引用:我仔參加個旅一年有幾次field+trip,+有一、

原帖由 elizatyy 於 12-07-16 發表
我仔參加個旅一年有幾次field trip, 有一、兩次親子活動, 大人細路都好enjoy.  最重要是小朋友學習同人合作 ...
學會同人合作至緊要!現在大多年青人活在自己世界中,可悲!

‹ 上一主題|下一主題