用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小生參加童軍
樓主: 旦仔
go

初小生參加童軍 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我當童軍係一樣團隊訓練, 考章係小朋友一種achievement(自己開心下)就算了, 童軍非常超級學到野咩? 又未至於, 不過係另一種學習經歷, 例如做隊副, 隊長, train新人, 要識take charge, 去camp要自己mer住幾十磅野去, 學阿sir話齋, 個睡袋用完有本事摺返入去至好! 例如我女做隊副, 阿sir話, 2:30集隊前應該已經提醒隊員去個背囊拎晒要用既野, 如果唔準備好, 有帶都照扣分, 所以我女好著緊架(雖然紀律分羸左只係for term尾有多幾粒糖)

引用:我當童軍係一樣團隊訓練,+考章係小朋友一種

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-16 發表
我當童軍係一樣團隊訓練, 考章係小朋友一種achievement(自己開心下)就算了, 童軍非常超級學到野咩? 又未至 ...
起碼學到責任感,不要說小孩,現有好多大朋友依方面都好一般。

醒目開學勳章 王國長老

旦仔 發表於 12-7-16 11:38
起碼學到責任感,不要說小孩,現有好多大朋友依方面都好一般。

呢樣真, 佢地好緊張d紀律分, 童軍領袖亦真係會睇個別團員表現去決定升邊個, 我女升隊副時, 只考左歷奇章, 反而有d已經考左高級歷奇章的, 領袖覺得佢地性格唔岩, 亦無俾佢地做
我女遲呀, p3至玩, 時間上真係趕唔到, 註定佢無辦法考到金紫荊(因為要考完家務章, 至考歷奇, 至考高歷, 至開始金紫荊訓練), 佢都失望架, 因為佢都好努力考章, 但有d野, 除左努力仲要講時間性呢, 9月佢就升童軍了, 去到果邊再努力啦

引用:Quote:旦仔+發表於+12-7-16+11:38+起碼學到

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-16 發表
呢樣真, 佢地好緊張d紀律分, 童軍領袖亦真係會睇個別團員表現去決定升邊個, 我女升隊副時, 只考左歷奇章,  ...
上年,我童軍和小女童軍都有申請,但只有女童軍有回復,所以join了小女童軍。但其實大家有什麼分別?那個較有全面(德智體群)的發展?是否就如坊間所說女童軍就靜態多d, 童軍就多些outing,動態d? 因一join就不希望轉,所以好想了解多些。定係你說join任何一個都無關係?

旦仔 發表於 12-7-16 12:28
上年,我童軍和小女童軍都有申請,但只有女童軍有回復,所以join了小女童軍。但其實大家有什麼分別?那個較 ...
明顯小女童軍要求無咁高「榮譽小棕仙」獎章的內容,除因時間而無法改變的項目外,其他項目大多是屬於室內能完成的,而對團隊要求方面則差不多,惟沒有幼童軍的擬似步操儀式(團呼及不同陣列排列模式)。不過小女童軍就讓家長參與評核多一些,其中七個章的考核是可由家長安排。

幼童軍的進度性要求比較單一,可選擇的不太多,較高級時差不多一半是要在室外地方進行,而他們有部份項目的要求也頗嚴謹,普通領袖也不能隨便為隊員們簽發獎章而是要領袖也需考取一定資格。

不過這仍要視乎主辦團體怎樣處理。
愛收集舊書包、背囊的傻人

不是hea就是埋手打機看漫畫,   不要說同星加坡競爭, 内地城市發展都快過我地。

引用:回復+旦仔+的帖子 如果要將女童軍同童軍比

原帖由 kolee 於 12-07-16 發表
回復 旦仔 的帖子

如果要將女童軍同童軍比較, 活動多與少只係在乎領袖或者旅團搞唔搞
變質的意思是?即是導師hea唔教小孩?

引用:回復+旦仔+的帖子 咁又唔只學到責任感,+童

原帖由 kolee 於 12-07-16 發表
回復 旦仔 的帖子

咁又唔只學到責任感, 童軍學既野真係終身受用架, 好多野學左唔覺
聽你講完自己都好想參加,當我小孩時沒機會,現在責任纏身,根本甩唔到身。對比現代的小孩真幸福。可惜她們沒比較下,不太感受到

小兒性格是屬於較被動的一類、返了兩年小童軍、十分enjoy(他形容是自己最喜歡的課外活動)。 個旅做得好吾好、好靠啲呀sir 和madam有無熱誠 去做、他們都是義工、好感謝他們!
‹ 上一主題|下一主題