用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Urgent - 中華基督教基華小學(九龍塘) vs 九龍塘天主教 ...
樓主: amybaby
go

Urgent - 中華基督教基華小學(九龍塘) vs 九龍塘天主教華德 [複製鏈接]

回復 songyang578 的帖子

係咪3年級就開始先谷呢?

簽名被屏蔽

如果係你會揀邊間?

簽名被屏蔽

係啦!我都有諗過係咪要自己操囉!所以都唔知係咪應該揀間學校谷啲,唔洗自己補呢樣補哪樣!

songyang578 發表於 12-7-9 16:50
我當年同仔最好既朋友媽咪意見不一,我傾向基華,覺得小學基礎都好緊要,她覺得讀小學要讀得輕鬆新華德係她 ...
單講英文科, 相對其他二線小學,基華真係投放左好多資源.
我當初我選基華, 都諗住愉快學習, 但原來都有D辛苦.

無論入邊間學校,都係要自己再買練習給小朋友做(當然要小朋友係可以谷得,否則只會做成壓力),唔可以只靠學校。兩間學校各有各好,樓主要選一間合適小朋友的學校。

引用:Quote:songyang578+發表於+12-7-9+16:50+我

原帖由 HIN2003 於 12-07-09 發表
單講英文科, 相對其他二線小學,基華真係投放左好多資源.
我當初我選基華, 都諗住愉快學習, 但原來都有D辛苦 ...
基華投放的額外資源很多。有「公主王子要成長」計劃免費(優質教育基金)、管樂團免費(別的學校要畀錢)、家教會頗有實力,免費的開放日有禮物,80元的盤菜又有很多禮物,隔離瑪利諾一個萬聖節晚會300蚊無禮物。學校表演晚會20蚊,聖羅撒建校籌款表演晚會起碼250蚊。學校沒有建校籌款,新華德有建校籌一款(舊年有,現在竹不知有沒有)

786 發表於 12-7-9 18:12
基華投放的額外資源很多。有「公主王子要成長」計劃免費(優質教育基金)、管樂團免費(別的學校要畀錢)、 ...

而家講緊學術上.
唔好成日掛住開PARTY.

引用:Quote:786+發表於+12-7-9+18:12+基華投放的

原帖由 HIN2003 於 12-07-09 發表
而家講緊學術上.
唔好成日掛住開PARTY.

Okok. 英文net Simon 在學校已很多年,他是有心創造電子英語教學的人,不是其他揾銀做兩年contract的外國過客。他不會高高在上,在學校看到我都對我笑。

英文用readers為學習骨幹。有很多notes,自製歌仔s,自製PowerPoints,自製phonics書,自製小故事書s. 唔會額外畀錢。網上PowerPoint,video資源,還買了很貴的網上scholar reader版權給小朋友,是指定家課。

梗係新華德啦,校舍又大又新, 又有私家飯堂, 每日都係由學校廚師負責煮飯, 健康又有營養, 學術上又係活動教學,小朋友會讀得開心d ! 而且升中派位都唔錯咖.
因為我有幾個fd既小朋友都在入面讀, 佢地一致認同新華德so good ar!
希望比到心水意見你啦.

引用:Quote:原帖由+HIN2003+於+12-07-09+發表而

原帖由 786 於 12-07-09 發表
Okok. 英文net Simon 在學校已很多年,他是有心創造電子英語教學的人,不是其他揾銀做兩年contra ...
順便講下基華歷史:好耐之前,英華書院一是有小學的。60年代,大家都未出世,英華決定唔辦小學,只辦中學,點解我唔知。咁英華小學dissolve左彩虹村基華小學。英華書院就去左九龍塘. 7-8年前,津貼學校英華書院在深水埗有大塊些的地,就搬去深水埗做40網的龍頭學校。九龍塘個學舍就畀番有血肉關係的基華擴校作全日制用。

基華不是由43網搬來的普通屋村學校,若不是有淵源,是不可能來到牛津道地段,四周是九龍城band1中學加超名小學的地區。

新華德如果無實力的話, 政府又點會比個千禧校舍佢呢!  

引用:Quote:原帖由+786+於+12-07-09+發表Okok.+

原帖由 786 於 12-07-09 發表
順便講下基華歷史:好耐之前,英華書院一是有小學的。60年代,大家都未出世,英華決定唔辦小學,只辦中學, ...
我不想畀錯誤訊息,其實基華小學和英華書院沒有太多關係了。因為它有自已的小學了。

英華的發展是這樣的:英華書院本來要做4深水埗龍頭中學。因為在40深水埗區,教會也有一所小學,便把它變了英華小學。但經過1-2年,發現40網小學生源跟41網小學生源,原來有些距離,教會立即決定把英華變直資去揀全港精英學生,從協恩請林浣心校長去改革,成為今日的英華。

新華德如果無實力的話,+政府又點會比個千禧

原帖由 JasperYuki 於 12-07-09 發表
新華德如果無實力的話, 政府又點會比個千禧校舍佢呢!

不過講到尾都係小朋友係咩類型, 如果係active d 既咪新華德 law, 但如果佢係可以坐定定的話就基華law, 畢竟都系六年之後的事,到時個小朋友掂的話,咩top的學校都爭住收!

樓主有冇問過小朋友喜歡邊間? 兩間都係好學校(升中派位都唔差),最緊要考慮小朋友的能力,就算一線小學都要補習,所以小朋友能力必須同學校必須配合,否則難為小朋友同家長。
‹ 上一主題|下一主題