用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 凱帆學之園Or劍鳴?
go

凱帆學之園Or劍鳴? [複製鏈接]

剛收到劍鳴电話,兩間都係pm,大家会揀邊間呢?
   5    0    0    1

回覆:凱帆學之園Or劍鳴?

今日都收到電話?

醒目開學勳章 貢獻勳章

你如果target傳統教學嘅小學,KM嘅課程可能會好dd
恐龍家

回覆:大河馬 的帖子

I made the wrong decision last year  Between LH n KM. Be careful  that KM doesn't take all PN kids to K1. Today I got the sch report from sch, all A , and I ask the teacher why my kid cannot promote to K1, the teacher said this is the principal decision. I wonder why they would not take the kid that get all As??  !!  

You have to think deeply on making this decision. Outsiders are easier to get K1 offer than existing PN kids, so ironic!!!

giant_japan 發表於 12-7-7 20:30
今日都收到電話?
l係呀!今日下午三,四點接到电話。因為我昨天miss左、個电話,我又唔為意有留言,無覆学校,所以佢地今日再打黎!

bb8608 發表於 12-7-7 22:15
I made the wrong decision last year  Between LH n KM. Be careful  that KM doesn't take all PN kids t ...
多謝你的提醒,這也是我其考慮l的因素!

小曳人 發表於 12-7-7 21:20
你如果target傳統教學嘅小學,KM嘅課程可能會好dd
小曳人:你仔仔是四月B,是嗎其實target也是傳統学校,但我也擔心不能直升的問題,以你所l知,大約有百分之幾既小能直升口呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 大河馬 的帖子

應該70%升得返,唔得嗰d多數有sc,kv,pc,ms,gh等offer
所以唔駛擔心,不過就要繼續玩k1面試!

係唔係target傳統,真係唔識答!因為阿哥能力係中上,細佬就可能普普通通,作為父母,我想小一適應上輕鬆d,而暫時所謂好d嘅學校都仲係多數用傳統教學
但最近聽過cky嘅briefing又覺得好吸引!不過學費實在貴!如果你對ib課程有興趣嘅,lh會好d,聽講lh都幾多小朋友上cky!
恐龍家

lh的課程好像也很深似的,我估計上傳統小一都不存在適應問題,而且感覺對升小的支援相當足夠(又有school tours又成日開家長會),雖然n1直升k1但好似要抽籤才能決定是英粵/英普。

至於km n1未能升上k1的因素好多,成績表上列明,做到85%都a,但有某些因素,未必能在成績表上反映的,例如小肌能力(很多家長都睇少了呢樣),或者能否安坐專心做事,因為km去到k2,課程都好緊迫,如果真的不太合適,經了解後早點分手未嘗壞事。

註:我兒都是從k1開始入讀km,所以其實兩所幼稚園的n1都未讀過,故並無第一身的經驗,但如兩者比較會選km,因程度相約但學費平一截

多謝大家既意見,我会同老公再好好商量下!

咁兩間學校小學派位如何呢
THX

我都想知km.今年收生如何?

醒目開學勳章 貢獻勳章

大河馬 發表於 12-7-9 18:40
我都想知km.今年收生如何?
唔明?
N班2x人,6班,am/pm各3班

marcuscyrus  可能想知考小一成績  發表於 12-7-10 08:48
恐龍家

回覆:大河馬 的帖子

Q

有無人知學之園多不多雜費錢?

一年只收兩次雜費:上學期同下學期,有張清單好清楚寫低條數點計。學期中有學之園月曆、cd送,都唔駛額外俾錢。要俾錢既有旅行校車費、影班相、證件相等等。

i prefer KM

引用:一年只收兩次雜費:上學期同下學期,有張清

原帖由 teresa_timothy 於 12-07-17 發表
一年只收兩次雜費:上學期同下學期,有張清單好清楚寫低條數點計。學期中有學之園月曆、cd送,都唔駛額外俾 ...
Thanks.., 咁大約點幾錢?

回復 cookieko 的帖子

雜費: hk$600/半年 for pn, hk$1500/半年 for k1-k3
茶點費己包在雜費上, 每日有不同食物, 有時有水果, 有時有餅乾/麵包/蛋糕, 今個月還有雪糕和西瓜吃
無生日會費, 但有小食和無cream蛋糕食, 不過就無生日禮物.
(活動相全部放上網, 自己download, 唔要俾錢買)
optional
1)學校旅行 : 上次去大棠連大人入場費和車費, 都係hk$1xx-2xx左右 (可以選擇自己搭車去/渣車去, 不過學校唔建議)
2) 有通告問買唔買letterland cd或oxford reading tree. cd約$100, 書就$30-4x/本. 唔買書, 其實都可以在學校借來睇.
3) k1-k3出外參觀, 我見大部分通告都係唔要俾錢參加.
4) 班相 : hk$2x/張, 學生相好似係hk$1x/打, 可以唔買的

這間學校(lh)總括唔係好多雜費, 完全可以接受. 只是學費貴, 收足12個月學費和校車費.

謝謝你的詳細資料,始終開支都大,想有個預算!咁知不知道pn可否直升K班?

‹ 上一主題|下一主題