用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解band 1 會派到去band3中學?
樓主: donomother
go

點解band 1 會派到去band3中學?   [複製鏈接]

the teacher should have given advice??
god bless you

簽名被屏蔽

我聽說今年舊油天有一個band 1 男仔入了新民(band 3), 四處叩門.

gabriela0407 發表於 12-7-11 18:01
我聽說今年舊油天有一個band 1 男仔入了新民(band 3), 四處叩門.

油尖旺就係咁。就算確認係band 2生,我會提議尚可摶一間半間band 1學校。若是Band 1生,比band 2生要更加保守才好。學校記錄良好的,還多點保障,若學校多壞記錄的,就更加要小心!

人為錯誤,一定比電腦多!
:verycold: :verycold: :verycold:

johnnywalker 發表於 12-7-13 00:01
其實呢個世界好難講,我識有親戚個女,沙田區,頭幾位都係揀b1,最後入左第4位既沙官。沙官呢db1英中排第4 ...

沙田區又唔同玩法,佢地好多band 1學校,人數又多,有家長話派到第七、八志願都重係band 1學校。又有家長話第十一志願先開始填band 2學校。得閒我地搵埋其他沙田的家長切磋下,交換下心德!
:verycold: :verycold: :verycold:

大家好似無諗過學校自己報分(呈分試)可能報錯分,老師佢哋都係對住個電腦芒access教育局個網入分啫,教育局個電腦會好忠心咁將該學生由Band1變Band2,Band1抽到所謂Band3就話無可能啫,家陣係Band2抽到所謂Band3都可以解釋吧!天有不測之風雲,人有霎時之禍福,估Banding都話明係「估」咯,認命喇!

1   2   3   6  8

redkoni 的帖子

向來都唔排除呈錯分嘅可能性,係就唯有認命,鬼叫教育局唔公佈banding。錯咗冇得上訴

khmama 的帖子

向外公佈有好有壞,但最少應在選校前,把孩子的組別通知家長。不通知家長的理由係乜,可能就係唔想俾你知教育局的安排出錯。

回復 ohnono 的帖子

我承認底線定得低,因去年我曾經把油尖旺的英中學額相加 (當然減去直資及自行位),再把油尖旺升中人數相比,應該是夠學額給Band 1生的 (連學校都係咁講),再加上頭兩個志願都揀男校,老實說我當初以為頭三志願已入到,就算第四志願入到Band 2中中,小兒也不願意,所以才揀他區英中。

其實據我所知,每年學校都有兩三個有這情況,今年也不例外,真是百思不得其解,去教局問,他們不會給你看分紙,只說查過冇異常,入錯資料又有誰知?只係你唔好彩,

Tamer 的帖子

其實抽獎最好好似報大學咁樣,比家長自己上網填,仲可以有機會去改,衰得甘心啲。學校輸入嘅分,比家長確認然後自動呈交系統咪少啲錯囉。最好每次呈完分都有個band,甚至區内各band嘅分數range,比你知道差幾多升band更好。

回復 johnnywalker 的帖子

真架, 時也命也!

好似北區, 得5間band 1, 你嘅第2志願已經係人地第1志願, 所以學校叫哂band 1學生第2志願已經填band 2 中中, 你唔聽, 煩到你嘔, 不斷施壓.......又話你咁填係斷送仔女前途等.......

orangebb 發表於 12-7-13 10:05
回復 johnnywalker 的帖子

真架, 時也命也!

無錯, 除左講banding, 人為因素...etc. 仲要好睇本身果區英中位有幾多, 果年有幾多小六學生....etc

khmama 發表於 12-7-13 09:59
Tamer 的帖子
其實抽獎最好好似報大學咁樣,比家長自己上網填,仲可以有機會去改,衰得甘心啲。學校輸入嘅分,比家長確認然後自動呈交系統咪少啲錯囉。最好每次呈完分都有個band,甚至區内各band嘅分數range,比你知道差幾多升band更好。

khmama,

Too good to be true.    我想加多一樣嘢,最好可以睇埋自己嘅absolute EDB rank order,哈哈

1   2   3   6  8

很同意大家所講,最諷刺的是我有兩個兒子,同一間小學,成績也差不多,可能細仔重好啲,只不同年份升中,大的派去全港排名頭幾間的英中,細的派去會考冇人合格的Band 3學校,我真係接受唔到囉!

redkoni  時也,命也。  發表於 12-7-13 12:07

2 main keys,
1 is EDB rank no.
2 is your luck no.

回復 Kittymummy 的帖子

所以"區區唔知區區事", 真係有苦自己知!  

仲有, 要加多一樣呀, 好似打牌咁, 好多時好冤家, 如果自行收54人, 你係第55個, 而面試又有少少人夾人; 係學校考試呈分都係, 個個老師比分準則都可以有出入, 作文/音樂/視藝呢幾科就最易手鬆手緊, 明明主科全級頭5都無用, 閒科隨時出事, 結果呈分排名又去到10幾20, 甚至30都有機 !

時也命也 !

偶然見到這個帖子,樓主講的孖仔跟我孩子是同學·,據瞭解,細佬的成績是全級前35,如果真是前35,那就肯定是band 1。爲什麽派到賽官呢?百思不得其解?難道真的輸入電腦時數字搞錯?

回復 wendyw 的帖子

是同學嗎?你小朋友派得滿意嗎?我放榜後第二天再打比佢媽媽,關心她叩門有沒有好消息並安慰她,最慘係很多學校都同時於第二天截止申請,但同一時間所有band1中學都有幾百人爭幾個位,所以排隊,填表交表,一天內不能去多丶間學校,最慘就是很多學校也同一時間進行筆試,最後她只夠時間選了銀禧及另一間我忘記了校名的學校筆試,她說心刀交碎,最可憐是她那兒子,她説由小教導他勤學苦練就有好成績,讀到好中學,他一直期待入讀二家姐間中學(華英),怎料平時讀書較差的大孖及其他同學都派得比自己好,所以受很大打擊,我唯有安慰他稍後可能有好消息及積極面對現實,鼓勵佢個仔繼續努力,當然唔放棄叩門,但萬一讀賽官,這校也有一班精英班,只要努力全級考第一,中二再叩或band3中學都可出band1學生入大學,但她當然說針唔咭到肉唔知痛(我自己2個小朋友當年都是派到第一志願,沙田band1英中)但後來同佢講咗成個小時,她說個心舒服d唯有祝願她最後叩門成功。

PS: 其實人生咁漫長,幾十年後想番轉頭可能只是小事而矣!由出生至工作,要經歷不同的試鍊,過程中除努力外不可否認很多幸運成份,但那一部分我們掌握不到,改變不了只可調節自己看事情的心態,所謂積極樂觀面對^^

‹ 上一主題|下一主題