用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給派了理想中學的家長
樓主: 霖霖B媽咪
go

給派了理想中學的家長   [複製鏈接]

同意同意...唔要就快d放, 真係唔好令其他等待的家長和小朋友憂心...

woodst  正確, 唔要就快d放  發表於 12-7-11 15:30

ohnono 發表於 12-7-11 12:17
我覺得樓主又唔需要刻意叫人唔好去叩門。

試想一想,最有叩門能力的是那一班人,這班人派得唔太理想,就 ...

但係有d係叩差唔多level既中學, 似搵o黎搞多過撥亂反正喎.....若係錯配, 當然去叩, 但已派好學校, 又去叩另一間好學校, 就.....

Yanamami 發表於 12-7-11 15:30
但係有d係叩差唔多level既中學, 似搵o黎搞多過撥亂反正喎.....若係錯配, 當然去叩, 但已派好學校, 又去叩 ...

我明白,叩門都只係想由band 1頭開始盡量填滿佢,一個位都唔好浪費。至於話平叩都沒問題,只要你放番個位出來,就有人接,有人接,就有人放,別人就有機會。

假如band 1同學唔去叩band 1的學校,咁樣,band 2同學又唔敢去叩喎,有可能浪費了某些band 1學校的叩門位。
試想想那100多間band 1學校,每間當有3個叩門位,都有300幾個位可以令到d band 2同學有機會向上流動!何樂而不為。

不過我只係同情那些在咁熱的天氣下仍然要四圍撲的家長姐!

黃巴士  AGREED!!  發表於 12-7-12 11:59
:verycold: :verycold: :verycold:

同意,留返D位給派得唔好的同學仔..人D都好徬徨

大多數同學的命運掌握在少數成績叻的學生手中。大多數的財富掌握在少數有權有勢的人的手中。我們不能改變社會,只能適應它。努力吧!只有把自己變得更叻才有更大的機會。不要怨天由人,是金子總會發光的。

其實做咩都兩面睇,我唔覺得派第二就唔好去叩第一,我都知叩門等結果種心情,因為小學我都叩過,依家中學,我就有間幾好既,但又想叩另一間。總之我兩邊人都做過,心知如果唔叩過,“可能入到“同“或者入到“呢兩組字會跟我一世,所以都要試下,叩到立即放位就無問題。(個人感想)

回復 心美 的帖子

我認同你呢個講法!

人望高處係無問題, 最重要唔好同一時間hold 住d位, 左諗右諗!

回覆:給派了理想中學的家長

想了解如派得不好!直資仲有冇位架?

引用:想了解如派得不好!直資仲有冇位架? +

原帖由 antia 於 12-07-12 發表
想了解如派得不好!直資仲有冇位架?
聽聞香島,顏寶玲停收表。勞工子弟昨天問話今天重收表。
聖道迦南昨天答只收表。

資料只作參考!

antia  THANKS!  發表於 12-7-12 13:34

醒目開學勳章

我都係唔明點hold住二個位呀, 有無人解俾我聴

orangebb  會唔會係派位派咗去A, 然後叩B成功, 但係一直拖到限期最後一刻前(打個譬如2-3日)先通知A呢....  發表於 12-7-12 14:35
htts  我無呀!  發表於 12-7-12 14:14

醒目開學勳章

htts,  我叫人解我聴呀,唔係叫你荅有無

htts  知道版主, 我眼花  發表於 12-7-12 14:29

對不起各位, 可能我詞令唔好, 引致誤以為我叫人唔好叩門.  其實我只係見有部份幸運的家長, 已被派到頂級的學校, 還要再叩門去一些同樣質素的學校.  

人望高處是對, 但已有咁好既良鳥在手, 仲要去叩 ? 就算自己唔縑大熱天時辛苦, 都要考慮下小朋友經過1.5年呈分試的"前"熬, 仲要再叩門時心理上既壓力, 是否必要呢 ??  家長係ek既題問, 除了向公眾展示佢既幸運之外, 對自己小朋實力亦非常自豪.

我只希望家長提問題之餘, 都要顧及那群不幸家長既感受. sorry, 我太多事了.

雪文  唔好咁講啦, 你的出發點都係好心.  發表於 12-7-12 14:40
orangebb  唔好咁講喇, 我respect 你呢種推己及人嘅態度就真!  發表於 12-7-12 14:38

雪文 發表於 12-7-12 14:26
htts,  我叫人解我聴呀,唔係叫你荅有無

It's very simple.  Let say you go to 2 schools for applying for "knocking door" places.  If both of them give you offer , you can make your decision before close of play of registration date i.e. 13.7.2012.  That said, before 13.7.2012, you have 3 so-called offers in hand, i.e. (1) the one you got it by allocation; (2) & (3) offers of the "knocking door" schools.

回復 htts 的帖子

高人即係高人, 解釋得好清楚!  

醒目開學勳章

htts 發表於 12-7-12 14:34
It's very simple.  Let say you go to 2 schools for applying for "knocking door" places.  If both of ...

明白了, 謝謝.

回復 霖霖B媽咪 的帖子

霖霖B媽咪 : 我明白您的意思, 只是講出自已的感想, 沒有叫人不要去叩門. 如果要叩門的已經去派隊了. 好同意您!

引用:Quote:Yanamami+發表於+12-7-11+15:30+但係

原帖由 ohnono 於 12-07-11 發表
我明白,叩門都只係想由band 1頭開始盡量填滿佢,一個位都唔好浪費。至於話平叩都沒問題,只要你放番個位 ...
我較同情D學生多D ,因為吾好彩而錯配學校,大熱天重要四圍叩門,面試,筆試一間又一間。
相等要我一日見四份工,我實頂吾順,作為父母角色,只要仔女願意堅持,
我一定任勞任怨。吾好話日晒,就算是打十號風球都義無反顧,義不容辭。

回復 霖霖B媽咪 的帖子

你係一個有正義感嘅媽媽, 我明白你意思, 都係想叫人盡快決定放位, 而唔係叫人唔好叩門, 所謂牽一髮而動全身, 我都叩咗2間, 都係等消息, 尋日撞到個媽咪話叩咗我小朋友派嗰間, 心諗真係好想我叩嗰間收咗我, 我就放位比你, 哎.....不過2日喇, 都無消息, 相信都係.................

回復 k_0530_a 的帖子

你就係講得好啱, 錯配咗嗰批小朋友真係成件事係輸家, 我自己小朋友band 1 頭派咗去band 1 尾學校, 個心都"那住那住", 更可況嗰批band 1 頭派咗去band 2嗰批,真係無陰公!

DeReMe  me too!  發表於 12-7-12 16:01

醒目開學勳章

我如收到offer, 9秒9坐的士去報到.
‹ 上一主題|下一主題