用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門令我和小朋友身心俱疲
樓主: montery
go

叩門令我和小朋友身心俱疲   [複製鏈接]

引用:回復+mamarosanna+的帖子 我早去了,+50/50

原帖由 montery 於 12-07-11 發表
回復 mamarosanna 的帖子

我早去了, 50/50, 等佢地電話回覆,多謝你地關心
今日有個女同學叩到直資,有offer 了, 佢會放返九龍塘學校(中學部)個位出黎!  你個女一定得既,加油!

加油!!你一直唔放棄,機會一定留比你!!支持你!!

montery 發表於 12-7-11 06:29
我女兒的成續一向是BAND 2 尾 - BAND 3, 但好的成績一路是進步中...

昨天一收到派位表問我, 間學校在馬鞍 ...
樓主,你一定要堅強地撐下去,你女兒才有信心去面試、筆試,你要為女兒作後盾,她才有信心去打扙呀!

加油

加油呀))))))

me too~一起加油吧

回復 yicy 的帖子

Try 直資: 培基書院.

回復 like_travel 的帖子

恭喜!!

like_travel  多謝   發表於 12-7-11 23:46

回復 montery 的帖子

Add oil!  Would u consider DSS, try 沙田培基書院, they might have openings.  
It is a Band 2 school.  

Good luck.

醒目開學勳章

加油呀 ! 祝你囡囡好運.

回復 montery 的帖子

有去旺角勞工子弟叩門嗎?
學校名雖老土的,
都係B2頭至中的直資學校,
比起潮州XXX學校好多了,

chumamma  係呀, 我親戚都係讀呢間, 學費仲平到你唔信, 大力推介。  發表於 12-7-11 22:14

明,後日記得註冊, 有些學校真係去到8月中仲轉緊位,加油!!!!

回復 super-kid 的帖子

培基之前已試, 但無2ND

我自己整既LIST中, 只有呢兩間未截, 希望幫到你
世界龍岡學校劉皇發中學 10-16 JUL
九龍大角咀詩歌舞街66號 23944186
聖文德書院  12點前  13JUL
九龍慈雲山雙鳳街47號 23238217
作為家長既,子女既人生第一大關, 在放榜前做定兩手準備,呢D係家長要做既本份.

樓主 / yicy, EK 個個都撐你, 用呢份強勁既正能量轉比囝囡去面試 la !

montery 的帖子

馬潮會較差,係因為曾發生事件....之後都無其他了
其實,band3真係好難揾好校風的學校,我們與其花時間去扣門,累積負面情緒,不如先做好生命教育,做個有尊嚴的人
成績可能並不是這位小孩能爭勝的位置,所以更要貼心幫小朋友在其他專長上找出路.這樣,你的眼光就不會沉迷於今日揾學校,而是裝備好後,明年要得到最佳進步獎下年轉校
加油呀!我工作的學校,曾是band2尾,那些日子,家長一到校註冊就哭,然後好多家長都是這裝備心態第二年轉校,幸得校長長期堅持嚴校風所以學校升上band2頭.你的小朋友都要以升自己banding為目標!

petunia 發表於 12-7-12 01:49
馬潮會較差,係因為曾發生事件....之後都無其他了
其實,band3真係好難揾好校風的學校,我們與其花時間去扣門, ...

肺腑之言!盡力而為啦,叩得到固然開心,叩唔到都唔駛灰心!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 like_travel 的帖子

我同樓主差不多, 搵影印,遭拒絕, 抬頭問天為何時那種無助, 餘生也不想再經歷

葵涌遁道ㄧ可以試。

annafong  下, 唔好啦.  發表於 12-7-13 01:02

montery 的帖子

明白您唔開心,若最後都係轉唔到,唔緊要,鼓勵女女今年繼續努力,出年仍有機會,加油呀媽媽!(衷心希望您如願找到一間較適合女女的學校!)

勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!
‹ 上一主題|下一主題