用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 唔知學成點,鋼琴一問
go

唔知學成點,鋼琴一問 [複製鏈接]

請問小朋友學琴大約學左半年
,還未學晒一本step by step1,其他咩書都無,算慢?我點先知進度吖,
因為我咩都唔識,半年應該學到咩架

2    0    0    0

其實半年用唔哂呢本書唔算慢啦 , 事關我覺得step by step呢本書對小朋友來講係有d難

giben1231 的帖子

你小朋友幾大?我女之前學左半年已用book three

引用:你小朋友幾大?我女之前學左半年已用book+t

原帖由 ClaireMa 於 12-07-15 發表
你小朋友幾大?我女之前學左半年已用book three
我仔5歲

回覆:唔知學成點,鋼琴一問

我見我仔係轉位同學到1a,2a既拍子時好亂,唔知點幫好

用拍子機,和叫他數出聲
for every one criticism, three positives must be given.

回復 giben1231 的帖子

就只有一本歌書??? 我建議同時使用exercises/studies﹐scales﹐sight-reading, music theory 和 ear training/aural 的書籍。至於學得快/慢﹐學得好/壞﹐並非單看用書的速度......

係。。得一本,我已經叫左老師好多次,如果有雖要,我可以買書,但都無,我問洗唔洗買拍子機,老師話唔洗,話拍子機好亂喎

醒目開學勳章 王國長老

引用:係。。得一本,我已經叫左老師好多次,如果

原帖由 giben1231 於 12-07-15 發表
係。。得一本,我已經叫左老師好多次,如果有雖要,我可以買書,但都無,我問洗唔洗買拍子機,老師話唔洗, ...
我女個老師都吾讚成拍子機,我唸每個老師教法吾同(我女校際有亞軍我相信老師吾差啊)

針對拍子問題, 開聲數很多幫助。拍子機是很悶的東西,其實大部分人都不喜歡拍子機,拍子機是一個工具。如果本身拍子數不穩,拍子機可以幫到手。
for every one criticism, three positives must be given.

How long do you practice daily?

我個囡囡到今天還是會用拍子機,尤其是要特別準確,不能不用。
話拍子機好亂......似乎有問題。

四隻貓  我女都經常用拍子機幫手.好過我數到口乾.  發表於 12-7-16 16:30
marcuscyrus  對!!用拍子機好亂,多數都是冇用心去聽  發表於 12-7-16 15:11
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我覺得個小朋友首先要識一路彈一路開口數拍子, 先再用拍子機, 如果唔係就真係會亂....
其實我覺得一開始用一本書唔夠, 我兩個仔一開始都用3本書, 而step by step我覺得係最悶o個本

Charlotte_mom  哈哈哈, 仲悶過everybody  發表於 12-7-17 09:57

好的習慣.....在於堅持、早做早享受。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我覺得開口數同用拍子機無"沖突".
我細個既老師又係好少叫我用拍子機, 但我女現在會經常用拍子機, 識得用其實好好用呀. (最緊要係幫到我, 唔駛我成日數到口乾...)

至於進度, 真係人人唔同, 要視乎練習情況, 如果好少練習, 或者練習錯誤, 進度自然會慢. 如果多練習下仍進度不佳, 那可能要跟老師傾下, 會否功課的程度不適合呢?

覺得拍子機亂,可能是本身拍子不穩,未能和拍子機同步。有時我們以為拍子很準,却不知不覺地快了或慢了,和拍子機一對就現形。有時一拍有三粒音,可能會不平均,那就要用拍子機幫了。

樓主覺得老師有無辦法去處理小朋友的困難呢?

回復 giben1231 的帖子

我建議先多讓孩子用雙手拍拍子﹐並一邊唸1,2,3﹐1,2,3, etc.﹐然後才讓她嘗試把樂句在鋼琴上彈出來。在我的教學經驗裡﹐這樣做絕對能強化節奏感﹐並讓我清楚了解學生究竟是不明白拍子/節奏(音的長短比例)本身﹐還是彈奏/讀譜技術上的原因導致節拍/拍子不準﹐才能針對問題去想想解決方法。拍子機在適當的時候一定要引入﹐它是樂手終身的好拍檔﹔老師有責任在課堂上教曉學生使用和善用拍子機﹐只要多番在課堂上closely supervise學生使用拍子機時的情況﹐有需要時加以提醒和糾正﹐學生一定能得著益處﹐並在家中獨自使用拍子機去輔助練習。

小朋友睇譜都ok,但如果要睇譜,琴再數拍子就會好亂同慢,由其要手指移位,手勢我自己教左好耐都改唔到,唔知點算

引用:How+long+do+you+practice+daily?

原帖由 reei 於 12-07-16 發表
How long do you practice daily?
一星期2到3日,每0分鐘倒

‹ 上一主題|下一主題