用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 潔心林炳炎中學
樓主: chann
go

潔心林炳炎中學 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+gennychan+於+13-5-2+00:03+編

原帖由 gennychan 於 13-05-02 發表

我個女的班主任都話潔心是b2中,所以我把潔心放在甲部第三志 ...
你依家先問?希望有人盡快答你

引用:+本帖最後由+gennychan+於+13-5-2+00:03+編

原帖由 gennychan 於 13-05-02 發表

我個女的班主任都話潔心是b2中,所以我把潔心放在甲部第三志 ...
會唔會你囡囡是邊緣人想保險些?又或者你老師資料搜集有問題?3A 校也有b2同學選的,不過黃大仙應該有不少B2校可選,希望你中頭獎不用擔心

安格斯媽媽 發表於 13-5-3 06:41
會唔會你囡囡是邊緣人想保險些?又或者你老師資料搜集有問題?3A 校也有b2同學選的,不過黃大仙應該有不少B ...
現在遺有希望能承你貴言中頭獎就好了!

引用:我女派咗去仁済醫院靚次佰呀,不過佢小學校

原帖由 chann 於 12-07-19 發表
我女派咗去仁済醫院靚次佰呀,不過佢小學校長同我講潔心係B2C來,我當初填首三志願分別係1宣基2官立3王華湘4 ...
西貢區band 1尾頭三間意願咁填法,想唔派得差都幾難! 但希望你早日揾到間到好些少嘅學校!

我係cheuk yu爸爸!

回覆:cheukyu 的帖子

其實肯定b1尾這樣排應該無問題,但若錯band第3志願才開始派已無位了,就算第4志願放鄭植枝/甲子都未必派到b2學校了,邊緣人謹慎點比較安全

順過路啫, 不過我返工成日落樂富 lunch, 所以經常會見到潔心學生, 我覺得都幾 ok 架喎.

引用:順過路啫,+不過我返工成日落樂富+lunch,+所

原帖由 chanwendy 於 13-05-08 發表
順過路啫, 不過我返工成日落樂富 lunch, 所以經常會見到潔心學生, 我覺得都幾 ok 架喎. ...
我廿幾年前中學讀余近卿,潔心就喺隔離,d女仔幾乖,校風唔錯,而家就唔知嘞!

引用:Quote:原帖由+chanwendy+於+13-05-08+發表

原帖由 cheukyu 於 13-05-08 發表
我廿幾年前中學讀余近卿,潔心就喺隔離,d女仔幾乖,校風唔錯,而家就唔知嘞!

...
咦,咁啱嘅!我都係2x年前讀余近卿架

安格斯媽媽 發表於 13-5-8 06:40
其實肯定b1尾這樣排應該無問題,但若錯band第3志願才開始派已無位了,就算第4志願放鄭植枝/甲子都未必派到b ...
將軍澳上年有成兩百多個band 2學位剩,就算我當有部做份band 1生要跌落王華湘和慕德,都唔會攪到要派去靚次伯架!如果係假band 1真band 2,後面填晒d band 2 c學校都肯定派到間band 2學校。還有可以選擇作雙重保險的張沛松加馬陳端喜,放榜之後就唔駛攪到咁徬惶啦!不過樓主所講的,已是上年的事了,樓主女兒在潔心已經渡過了第一過年頭。
:verycold: :verycold: :verycold:

gennychan 發表於 13-5-2 00:01
我個女的班主任都話潔心是b2中,所以我把潔心放在甲部第三志願呢!乙部放在第二志願。
死啦!潔心是不是那麼 ...

其實band 2和band 3好難有好清晰的界定,唔同果d band 1學校可以用英中去作分界,雖然這兩年有語言微調,但很多家長仍可以用傳統英中作band 1的界線,其他撥作升呢中中,或降呢英中。
因此每人可選擇用自己的準則去釐定夠竟學校屬那個組別,於是有家長以校風,有小學以過往派位紀錄作參考,亦有人以學校的公開試成績推算學校所能收取的學生質素來作推算。因此絕對可能有個別band 2生選了一間以收band 3生為主的學校,相反亦有機會給band 3生派入一些不太受band 2生歡迎的band 3學校,當然以前者降band派位會較容易。雖然如此,我覺得band 2生的家長和同學都是傾向選擇以學業成績和校風兩者兼備來考慮,缺一不可,好少會像部份band 1家長單一考慮成績作選校基礎。所以,從學校的公開試的成績已大致上可判斷出學校的banding,再加上校風和口碑,各家長都可自我判斷應該選擇的學校了。

band 1同學可以用一間band 2學校作保險,但band 2同學在排序時,因為你可能無從可以作實那一間是真band 3,或處於無稜兩可的局面時,最好都係作雙重保險穩陣d。

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:原帖由+cheukyu+於+13-05-08+發表我

原帖由 bo_chi 於 13-05-08 發表
咦,咁啱嘅!我都係2x年前讀余近卿架
你邊年畢業?

引用:Quote:原帖由+bo_chi+於+13-05-08+發表咦,

原帖由 cheukyu 於 13-05-08 發表
你邊年畢業?
1989年呀,你呢?

bo_chi 發表於 13-5-9 18:39
1989年呀,你呢?

1985年 ^^

回復 chann 的帖子

告訴你一個事實,  潔心林炳炎中學中1考第一,  成績好, 操行好, 有代表學校參賽得獎, 有埋校長推薦信,  走去考聖母(中2) , 結果唔收.     (聖母已經不是band 1 中學)
‹ 上一主題|下一主題