用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問林護自行收生準則
go

請問林護自行收生準則 [複製鏈接]

會特別選或不選某些學校的學生嗎?
   2    0    1    0

非常高的準則,校內成績全級3名之內是必需條件,荃灣區的浸信會聨會小學跨區都年年收8、9名,非常厲害,本區的就不知道了。

vincentchiu888 發表於 12-7-18 19:47
非常高的準則,校內成績全級3名之內是必需條件,荃灣區的浸信會聨會小學跨區都年年收8、9名,非常厲害,本 ...

即係選學校?因爲8、9名就不是前3名了。面試真的佔好大比重嗎?

應該不是選學校啩!浸聯的學生是在統一派位首志願及自行收生入的,頭三名多數入聖保羅男女或女拔,今年就唔知,有興趣可上佢網睇。我修正一下,如扣門的話,你要考全級頭三名才有機會。

林護自行在葵青區只收頭三名, 它收其他地區就不只收頭三名,它最喜歡收九龍區的英文小學,如聖芳X和宣X,小朋友若在葵青區沒有頭三名就不要考慮了, 除非您運氣好好大抽獎出入到

又唔明點解自己區收得緊,它區反而又鬆d呢﹖因為自己區仲會收好多大抽獎﹖

其他區收前幾名?

因為九龍區BAND1A生水準高於葵青區BAND1A生水準. 有可能九龍區校內20名內到了葵青區是TOP5.  

完全正確. 全級首三名自行入LW機會比較大.  
第四, 五... 以後, 就算有特異功能, 佢係一概唔收. 唯有靠抽獎.
不過都識有全級第一自行唔收, 抽獎抽唔到, 再叩門佢都係唔收.
亦有幾個聯系小學全級第四, 五, 好多奧數獎, 有玩樂器, 朗誦,
英文又好叻, 但自行及叩門都唔收.
反而收左幾個全級1x既學生. 佢地係來自SFA, 及浸聯.

alanwong238 發表於 12-7-21 09:43
想讀林護預早小小係小學申請係仁立或仁紀做插班生咪得羅, 仁立今年48人, 仁紀有29人都升到林護。機會一定比 ...
高見及有遠見。

alanwong238 發表於 12-7-21 09:43
想讀林護預早小小係小學申請係仁立或仁紀做插班生咪得羅, 仁立今年48人, 仁紀有29人都升到林護。機會一定比 ...

my friend have 2 daughters were studying at 仁立... i read their homework & test paper, OMG.... it seems like a P4 level but they were P2 only....... my friend's little daughter always complained she study too hard ..... and her hands had 起枕 because too many hand paper work /writing / homework....etc.

annafong  但我識得仁記同仁立d家長講都唔係好多功課........唔通係想話我知都未通霄做........哈  發表於 12-7-22 12:56

回覆:請問林護自行收生準則

其實每年D狀元,印象中都無咩黎自林護,但點解呢間咁熱門?

like_travel  仁立升中都係本區叻...最GOOD 係29個入林護, 他區只有3個入荃官, 1個入王少清....唔見有st. mary, spcc, MCS..等名校  發表於 12-7-22 18:04
annafong  係尼, 都有留意. (因為佢都係全港數一數二)  發表於 12-7-22 12:45
長生不老  此校好似唔係好鼓勵學生報考10科 , 但9優8優就出好多 .  發表於 12-7-22 01:37

leungkit 發表於 12-7-21 16:15

因以往會考年代,林護拿金奪A的數目可以比一些傳統名校還多。單以末代會考為例,林護奪A的數目,竟比皇仁還要多幾個。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:其實每年D狀元,印象中都無咩黎自林護,但

原帖由 leungkit 於 12-07-21 發表
路過入來講下陳年故事,我兩個表弟都係林護畢業,都有十年了,尤記得當年大表弟F.5叫我陪佢睇放榜,話怕入唔到F.6要搵學校(因為佢理科,3班中五入1班中六,機會是三分一)當時我心諗佢一定得,因為我知佢平時係點讀書,但佢話怕失手,而且佢話對上一年有人26分(大家都知只計最高6科成績,總分30分)都入唔到
結果...好彩有驚無險,入到,6科成績係5A1B,29分.........但是,後來佢話我知,原來有半班都是30分的

lovelinda 發表於 12-7-22 03:20
路過入來講下陳年故事,我兩個表弟都係林護畢業,都有十年了,尤記得當年大表弟F.5叫我陪佢睇放榜,話怕入 ...
請問你兩個表弟而家係咪做緊醫生或者律師呢?

引用:Quote:lovelinda+發表於+12-7-22+03:20+路

原帖由 vincentchiu888 於 12-07-22 發表
請問你兩個表弟而家係咪做緊醫生或者律師呢?
哈哈,他們的志向不在這兩方面

回覆:請問林護自行收生準則

我想講的是,從我對兩個表弟的觀察及了解,以及聽他們講學校的事(不過是十年前了),我覺得LW的學生普遍是好喜歡讀書,校園內讀書氣氛濃厚,但又不算是死讀書,很多學生活動,以我表弟為例,他升上中六後,除了讀書,又要做vice head prefect, 管弦學團小提琴首席(個樂團操練得很密集),自己又準備考8級.....但最後AL都有3A2B入大學........最重要的係,他重來都無呻辛苦,只是呻過唔夠時間用

‹ 上一主題|下一主題