用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長會否諗多咗呢?
go

家長會否諗多咗呢? [複製鏈接]

有時真係覺得呢一代家長太多嘢擔心!未派位前,就緊張子女呈分試、考完呈分試又緊張揀中學、揀完又擔心自行的面試、面試後又煩惱統一選校、不論派得好唔好又各有各擔心、註完冊又驚做錯決定,跟著又憂慮編班!你們咁多擔心,會無形加添子女的壓力!家長們,請放鬆吧!讓子女在這個暑假,好好relax ,讓他們完成小學階段後,放一個真真正正的暑假,為迎接另一階段前,好好充電!
   0    0    0    0

回覆:家長會否諗多咗呢?

Agree

醒目開學勳章

WAKAAAAA其實我見到都係樹諗, 係依家D 家長太緊張, 定係我太過放心
我女考PRE S1時, 應該游緊雲, 中一時, 分到去英文補底班
後尾考試成績出左, 老師同同學都好驚訝點解佢會入到去補底班
我又吾覺得有乜野大不了, 補底未補底LAW

還可以打好基礎, 幾好呀

中一之後, 我完全放晒手啦, 乜都無理佢

靚豬豬  me too ~ 呀仔舊年升F.1 註冊完之後我已經完全放手........  發表於 12-7-19 12:26
Yanamami    發表於 12-7-19 11:15

而家多數生一個半個, 注意力梗係集中d囉.....不過真要學下放鬆d.

放鬆唔到!而家個社會風氣唔同以前。

曵曵    發表於 12-7-20 16:57
mary2000    發表於 12-7-20 00:06

都明白家長好緊張孩子嘅成績, 好想去幇佢地, 其實學業上嘅支持還可以理解, 但係某一些方法... ... 就見仁見智嘞。

完全認同, 我覺得好多都係過份擔心, 連個小朋友識唔識到朋友仔都擔心一餐 (不喜勿插 )
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

校長建議家長,初中時可放開少少,但唔可以完全放手,因為始終反叛期,但當子女升到高中,思想成熟後,就可放手待他們自己處理。

由小學進入中學,去了一個新環境,這個環境重要係所有小朋友差不多是同一個level的,家長擔心有甚麼出奇,擔心給別人比下去囉!

起跑線現在大家在某程度上拉近了,甚至可以說是一樣了,還可以跟在小學時一樣能獨領風騷嗎?新環境、新同學、新課程,單係一本歷史書的厚度,就等如小學所有書加起來的厚度,怎不教小朋友畏懼,令家長擔憂!

升中後,還有一大堆甚麼「放手」、「反叛期」、「課後活動」、「人際關係」等等的問題排山倒海而來,還未計算那些閂埋門仍然聽到的親朋戚友的嘲諷。你看,這些都直叫父母瘋癲!

除非你唔去諗,一諗就停不下來。還記得董建華的8萬5事件嘛,停不下來,最多就揮袖而去,但家長們可以學董生那樣洒脫,真的可以揮一揮衣袖,不帶走一點煩惱。

我相信,這個情形起碼要待開學後觀察一個學期,沒有異樣才可安定下來!

曵曵    發表於 12-7-20 16:58
家之達人  絕對同意...古云:育兒壹佰歲。長憂九十九。  發表於 12-7-19 23:23
Adam媽媽    發表於 12-7-19 20:59
jvkll  agree...!  發表於 12-7-19 17:29
yicy  同意  發表於 12-7-19 16:06
:verycold: :verycold: :verycold:

我都想唔理佢呀 ! (由佢hea ) 可以嗎 ?
中學 要上 三星期的summer course , 中, 數各一本, 英文勁多,
我怕我 唔 PUSH 佢, 開學就麻煩啦.

養兒100歲長憂99

曵曵    發表於 12-7-20 16:59

今天的他不像昨天的我。,,,,,,,無奈

cc1215 發表於 12-7-19 19:12
上得來 B K 的爸媽,那有一位可以完全不擔心,完全放手?

我相信叫人放手的,自己可能抓得更緊,想的還多!

mary2000  同意!心明眼亮,佩服!  發表於 12-7-20 00:11
:verycold: :verycold: :verycold:

其實,我唔係好明白,點解個Topic係諗多咗,想大家放鬆啲,點解變了放手嘅?

唔睇呢度個討論區名, 我仲以為係小一選校.
所有野都好似係家長自己決定咁,
乜都要擔心, 過份代入其中.
對仔女絕對唔係好事.
一個已經11歲的人, 應該要有一定的分析能力,
也要為自己的選擇去負責任.
當年我媽乜都唔識, 係我自己去排中學派位志願的次序,
根本唔駛阿媽去操心.
依家呢代, 中學要父母去奔波,
到將來搵野做都會係咁!
怕且呢度都要開番個求職討論區, 俾D父母討論下點幫仔女搵工面試!

回復 青青河邊草 的帖子

有家長話養兒一百,長憂九十九。有家長又話,囡囡四年級要自己搭巴士返學。

究竟站在一個家長的立場,何謂遲、何謂早、何謂適中。

以前我都想阿爸阿媽可以係我有因難的時候,站係我身邊,幫我解決問題。好可惜,生活困難,手停口停,他們還那有時間停下來。我地自己攪掂唔代表我地唔需要父母幫助,我地懂得自愛,唔代表我地唔需要父愛,唔需要母愛!

若有更好的生活條件,我願意長伴我兒,大風時為他遮風;下雨時,為他擋雨,直到有一日,他不再需要我的時候,我才無怨無悔地離開!

曵曵    發表於 12-7-20 17:00
黃巴士    發表於 12-7-20 09:32
yicy    發表於 12-7-20 01:54
csy_ma  感人  發表於 12-7-19 23:50

ohnono 發表於 12-7-19 22:06
回復 青青河邊草 的帖子

有家長話養兒一百,長憂九十九。有家長又話,囡囡四年級要自己搭巴士返學。
長期為兒好遮風檔雨真係一件好事咩???
我真係好驚見到來求職果D, 要父母一齊陪來IN!
根本長不大, 教出個三十歲仲係無阿媽唔掂的仔女, 我覺得父母好失敗, 呢D唔係愛.
唔好永遠當自己仔女係自己的資產、寵物
我地係要教佢自立, 繼而服務社會, 服務人群

乜野父母愛先係夠呢?
父母唔去搵食, 你唔識自立, 邊個話父母一定唔啱?

家長會不會混淆了"放手"和"放棄"的意思呢?

放手:父母依然關心、愛護孩子,而孩子也知道父母是愛自己的。但必須讓孩子獨立成長,就算碰壁,也讓他們去試。在適當的時候,加以援手。

放棄:不聞不問,成龍成蛇,都不關父母的事,讓孩子自生自滅。

csy_ma  重點是:何時為適當?擋風遮雨的另ㄧ角度,是忍心讓其淋雨。不過,到初中,家長還可以任意指點的,大概不多了?有時,不由不放吧?  發表於 12-7-19 23:56
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

青青河邊草 發表於 12-7-19 23:10
長期為兒好遮風檔雨真係一件好事咩???
我真係好驚見到來求職果D, 要父母一齊陪來IN!
根本長不大, 教出個三 ...

我相信現在小朋友當他們曉得走進商場中避雨的時候,還需你來遮風擋雨!放心,當你「猶恐巢中飢」的時候,他們已經「舉翅不回顧,隨風四散飛」。

以前d父母,冇乜點讀書,唔識寫字,特別係教導呢兩個字,但佢地都識得去關心小朋友。佢地冇我地咁好彩,連abc都唔識,但都知DGS係好野,識得拼命去QC排隊交申請表。

自己做得夠唔夠,都係問番自己的寶貝、寵物和資產,不要問別人!

‹ 上一主題|下一主題