用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 請問大坑真小風格如何?
樓主: jojodic
go

請問大坑真小風格如何? [複製鏈接]

beautycandy 發表於 12-8-22 14:43
另外真小小一生第一學期已經要識哂所有普通話拼音,而阿女又真係可以由完全唔識普通話拼音,聽同講都唔得的情 ...

真小的普教中真係好好,好有系統,亞女的普通話老師都話講得好好聽

回復 karenlyk 的帖子

聽朋友話(佢係幫真小學生補習的), 真光幼稚園及小學都好注重中文, 但係而家普遍私校及直資都注重英文呢.....
如果只說真小注重中文, 用普教中, 那麼 ,  以我所知, 現在有很多津小, 都用普教中了, 咁真小係同其他津校分別在哪???!!!真的想了解多些.......(因為此終都係私校, 將每月比3千以上學費, 所以真心想了解多D.....)

例如好多私校小學都會請多些NET teacher教英文.......咁真小又係私校, 佢地又有多少NET teacher呢?

對於此校學生的品格培養,口碑一向好, 這點很令家長放心......... 各位真小家長唔好意思, 真係有好多問題想問, 如果你們可以解答, 真係更放心讓小女就讀此校........

唔使客氣, 我都係講番我所知的事.  重有, 真小暑假是完全無功課的, 初初有啲唔慣同唔信, 不過想深一層, 呢個係一個好的安排, 比小朋友在暑假真係可以鬆吓, 學吓呢平時無時間學的興趣 (我大囡上年便學了'畫卡通').  佢好enjoy.

下星期開學啦! 各位媽咪一齊努力呀 !

回覆:gloriasmum 的帖子

請問是否除了英文科及英語會話科外,其餘科目都是用中文書嗎?課外活動後是否自行接送?一班多少人?男孩子是否集中一班的?謝謝。

引用:Quote:beautycandy+發表於+12-8-22+14:43+

原帖由 karenlyk 於 12-08-24 發表
真小的普教中真係好好,好有系統,亞女的普通話老師都話講得好好聽
請問真小咩科會用普通話授課?謝謝!

回復 wankapo 的帖子

中文科

引用:回復+wankapo+的帖子 中文科

原帖由 karenlyk 於 12-11-27 發表
回復 wankapo 的帖子

中文科
thx for your reply!

‹ 上一主題|下一主題