用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 還考慮【福建中學】嗎 ?
樓主: chumamma
go

還考慮【福建中學】嗎 ?   [複製鏈接]

混淆視聽與否? 讀者自有分曉

本帖就讓你們自己去討論啦

Fong23fong 發表於 12-7-30 21:20
混淆視聽與否? 讀者自有分曉
Exactly

做一回老师先:

尼位同学,辨论时,要举例来支持自己的论点,以理服人。而不是强词夺理,自说自话。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 Fong23fong 的帖子

生果日報向來同政府打對台....

leo_lee_in_hk  或者你習慣國內的那一套,把傳媒成為黨的宣傳機器。但在現代社會,傳媒的天職就是要監察政權的行為,挑戰政權的不善政策和反應人民的意見。  發表於 12-8-1 01:04

Back to the topic, you may check the following information (which is related to the concerned school - although it was not run as DSS at that period) :

1. http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120726/16548002

2. http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120726/16548001?ref=fb

http://www.youtube.com/watch?v=7T-bBSPa764

其實講呢d說話既人係針唔拮到肉唔知痛. 俾拘留果個如果係佢老豆老公, 唔知仲會唔會覺得「禁樣做比較好」?

杰杰媽媽  對於與佢地根深柢固既 " 理念 "有相沖時,只識答一句: 不知道/不清楚, 典型高管既答法. 平時唔去搵資料去求證呢樣野.  發表於 12-8-1 11:11
杰杰媽媽  聽完d學生講野已經知道---------佢地被洗腦了,都唔識用自己既思想去思考 "對與錯"
,悲哀  發表於 12-8-1 11:05

Yanamami 發表於 12-8-1 10:35
其實講呢d說話既人係針唔拮到肉唔知痛. 俾拘留果個如果係佢 ...

魯迅先生說得好,「 酷的教育,使人們見酷而不再覺其酷,例如無端殺死幾個民眾,先前是大家就會嚷起來的,現在卻只如見了日常茶飯事。人民真被治得好像厚皮的,沒有感覺的癩像一樣了,但正因為成了癩皮,所以又會踏著殘酷前進,這也是虎吏和暴君所不及料,而即使料及,也還是毫無辦法的。」我之所以反對國民教育,不在於課程內容怎樣寫,而是國民教育本質上就要不得。

杰杰媽媽  開呢科除左想所以人聽晒佢話,做個上面所謂既  "好公民" ,我真係諗唔到仲有咩原因啦.  發表於 12-8-1 14:53
杰杰媽媽  me too, 要教中國歷程中史已經講晒,要做個好公民又有公民教育啦, 都唔知開多科黎做咩  發表於 12-8-1 14:51

見到某些回應, 我真是痛心疾首!!! 就算畀以前的多了又怎樣? 潛台詞是不是說, 現在只是宗主國換了, 所以多給你一碗飯給我快快謝恩?

原來佢有咁多洗腦教育+!++今天apple+動新聞

原帖由 chumamma 於 12-07-26 發表
原來佢有咁多洗腦教育 !  今天apple 動新聞。

我親戚講話十一國慶等大節日, 好似做【歡樂滿東華】, 有很多 ...
羅氏、匯基 和 優才 口碑都很好

回復+Snakemama+的帖子 作曲肯定是聶耳,

原帖由 ANChan59 於 12-07-27 發表
回復 Snakemama 的帖子

作曲肯定是聶耳,作詞是否陳鋼或田漢。
你說的真是很正確、要教就教晒中國百年歷史、唔好只是說共產觉好、幫他做宣傳。

Quote:原帖由+chumamma+於+12-07-26+發表原

原帖由 elbar 於 12-08-01 發表
羅氏、匯基 和 優才 口碑都很好
港島 中基 和 港同 都不錯

回復 BLUEYELLOW 的帖子

最近在德國參觀奔馳車廠的博物館,他們將戰犯用來生產武器,雖然是被納粹黨強迫,他們都圖文並茂數算自己公司及德國的過錯。
在慕尼黑的大屠殺紀念館,亦保存大量史跡,令後人引以為鑑,比日本及中國強太多了。

woodst  懂得自我檢討才會真正進步  發表於 12-8-2 11:34
杰杰媽媽  錯就要認,打就要企定,就算阿媽做錯左,都要同個仔say sorry啦!  發表於 12-8-2 01:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

好彩仲有份生果日報,如果份份都好似成報咁,香港仲唔玩完?
‹ 上一主題|下一主題