用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 11月細仔讀York, 是否趕不及考劍橋試作小一面試之用? ...
go

11月細仔讀York, 是否趕不及考劍橋試作小一面試之用? [複製鏈接]

那麼, 讀York的細仔多數考到那間小學?
   9    0    0    0

你可以自己報英國文化協會該課程的考試,可能就赶到小一面試

caterpillar12 發表於 12-8-28 11:27
你可以自己報英國文化協會該課程的考試,可能就赶到小一面試

嘜吾係學校會安排細b到大陸考咩?

joeyigirl 發表於 12-8-28 12:22
嘜吾係學校會安排細b到大陸考咩?

我都想問問有關上深圳考Starters 問題, 因我剛收到OFFER, 亞仔係12月細B, 如讀YORK就應該係校長講要上深圳考果批。

頭先上Cambridge website, Young Learning (Starters/Movers/Flyers) 響大陸得4個Centers(上海/北京/石家莊), 無一間響深圳。。。

http://cambridgeesol-centres.org/centres/search.do?source=candidateexam&country=CN&qualification=2

請問有無人知學校帶小朋友上深圳考果個Center係咩?

醒目開學勳章

回覆:阿早! 的帖子

好似係澳門

回覆:LPN 的帖子

學校會安排上深圳或東莞的萊恩幼稚園考試,那幼稚園是約克開的

回覆:11月細仔讀York, 是否趕不及考劍橋試作小一面試之用

係喎,係東芫喎。 有招聘net 廣告。

http://www.esltigerinchina.com/teach-esl-in-shenzhen-or-dongguan/

【本報訊】家長為子女升學頭痛,為增加升讀心儀學校的「本錢」,五歲小小幼稚園生已上試場,應付國際認可考試。劍橋小學英語考試每年有逾萬名港生報考,年滿五歲已可參加。但葉女士的兒子剛四歲,因屬於年尾出生的「細仔」,明年報考小一時,未能趕及在九月面試高峰期前考取劍橋證書展示英語能力。葉女士曾向本港的劍橋試主辦機構英國文化協會要求放寬報考年齡不果,正考慮帶兒子往沒有年齡限制的澳門或內地考取證書。

葉女士昨出席劍橋英語試網上平台介紹會,強調孩子雖年紀小小要考試,但學習英語是兒子的興趣,有興趣才考,否則只會適得其反。劍橋小學英語模擬試題網上平台,由中文大學附屬機構香港學校網絡研發,可讓已報考劍橋試的學童在網上做模擬題練習,十份網上試題收費數百元。該機構董事總經理兼中大工程學院副院長(外務)黃錦輝指出,坊間有很多不同的考試,原意是幫助學童發展,提醒家長不應該過分着重成績,加重學童壓力。他說,不少工程學生表達能力弱,「淨係有手作嘅能力係唔夠,亦要有演講才能,喺全球化之下,學生先可以參加國際活動。」他建議家長多鼓勵子女接觸不同的活動,提高表達能力。

城市大學英語中心副系主任陳美斯表示,學童提早接觸外語,參加考試並無問題。曾有五歲學童跳級挑戰適合小三小四程度的劍橋試第二級(Movers),亦獲佳績。她說,幼童應先集中聽、讀的能力,打好基礎再發展寫作能力。

我地自己約埋一起去Macau考?Shenzhen考左Cert係簡体字、Macau考張Cert係Eng的。

我都覺得去Macau考好D, 帶住小朋友去Macau比較方便+安全

不過去Macau要自己帶、Shenzhen考有老師帶。
我而家在Internet找資料、但重未找到

剛在英國文化協會見到, 如11月細仔於K3足5歲時考:  

考試日期: 25/11/2012, 發出證書: 約考試後4星期 (即12月至1月)

** 趕唔切用來申請小一用, 好似今年好多小學interview在11月尾已進入第2輪面試了.  

點算........?  去Macau考可以提早嗎?

我聽人講Macau同China都無年齡限制、但我重未找到如何在Macau考及試場地點的資料。

如果MACAU無年齡限制, 我會去MACAU, 感覺安全D, 考完試仲可以去行下食下嘢

adios 發表於 12-11-22 09:43
我地自己約埋一起去Macau考?Shenzhen考左Cert係簡体字、Macau考張Cert係Eng的。
請問知唔知深圳張CERT係邊度出? Cambridge定其他機構? 我知Cambridge澳門有official exam centre.

回復 阿早! 的帖子

甘我又吾知Shenzhen張Cert邊度出呀~
學校帶得去考、應該無問題掛?!
我想個仔去Macau考嘅主要原因係覚得Macau安全D、
考完重可以去玩下。

係呢、可否比去Macau考試D資料我?如:試場地點、如何報名等。Thanks

adios 發表於 12-11-23 10:20
回復 阿早! 的帖子

甘我又吾知Shenzhen張Cert邊度出呀~

澳門考試CENTRE資料:

DR. MICAELA DE SENNA FERNANDES

THE ENGLISH LAB
AV. DA PRAIA GRANDE
NO 759,
EDF. LAO HENG,
2ND FLOOR,
SUITE 2007
MACAU
MACAO

Tel: 00 853 2835 6820 / 6473
Fax: 00 853 2838 9331
E-mail: [url=mailto:[email protected]; [email protected]][email protected]; [email protected][/url]

Exams offered:

The English Lab website:
http://www.theenglishlab.net/big5/services_cambridge_about.php

你可以參考下, 我自己未好DETAIL睇入面資料。

入得York,校長會帶你去考啦,唔好擔心太多,校長在大簡介寫去深圳都有180幾個小朋友,加埋加長成3-400人。小朋友同學仔一齊去考,冇咁緊張。

回覆:11月細仔讀York, 是否趕不及考劍橋試作小一面試之用

在york的細仔可跟學校去考,放心好安全,家長陪同坐學校安排的旅遊巴去 福田或東莞 的考場
cert真係簡體字,但我覺得冇特別高分d 都係由camb發出的!
另外如果想去澳門考的要自已組夠人數同時間先得,其實細仔可跟學校考一次再去澳門考一次

9bb 發表於 12-11-25 11:35
在york的細仔可跟學校去考,放心好安全,家長陪同坐學校安排的旅遊巴去 福田或東莞 的考場
cert真係簡體字 ...其實細仔可跟學校考一次再去澳門考一次
Good idea!!
‹ 上一主題|下一主題