用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 棄St.Francis選陳守仁,是否明智?
樓主: kelvinwan88
go

棄St.Francis選陳守仁,是否明智? [複製鏈接]

多謝各位家長寶貴意見,今年上TSL升中派位好好,奇怪一問為何TSL愉快學習
得來是否也傳統好谷呢?

flyda 發表於 12-8-29 02:34
我哋放咗TSL揀SFA。因SFA gifted education 已辦了很久很有經驗,及學生比較有discipline,中文,數學及英 ...

NO PAIN NO GAIN, good point....學習根本就不會是愉快的, 工作也是~~
辛苦得來的才有滿足感/成功感....才會有動力再做好一些~~

MSBOY 發表於 12-8-29 09:12
NO PAIN NO GAIN, good point....學習根本就不會是愉快的, 工作也是~~
辛苦得來的才有滿足感/成功感....才 ...
我又不認為是如此, 如何學習不應以 "pain" 為量點, 所謂 "多pain 就會多gain" 是太理想的想法, 事實上很多時世事是  = > 多pain =  no gain, 到時如何自處?  
小朋友/大人的學習動力"應"來自對所學內容及方式的興趣及成就感,  正向鼓勵理論發現: 人只會對有興趣及成績的事保持熱情及投入, 所以無論是採取傳統單向的, 或是活動形雙向, 不應 feel painful.

合傳統形的小朋友, 高分及能跟學校按步就班去學習是主要學習目標, 所有的付出都仍應是興奮而不是痛苦的, 如感覺痛苦, 可能已是不合此方式.  

反之活動方式的亦是, 分分鐘因冇明確的成績 balance sheet (付出做討論, project 時間同成績不對等), 成績短期內不明顯而認受性存疑, 但如果是合此學習方式的小朋友, 長遠亦有明顯的進步. 他們不是沒有付出, 而是付出的努力可能比傳統學校更難量化.   

所以2種學制不應有優劣之別, 而是提供各適其式的機會.

回復 HaYi 的帖子

十分認同。好多人喜歡"二分法",非黑即白。現今小學是兩者皆有,特別是初小,自己觀察是有差異,但差異不是很大。

就小兒幼稚園及初小好明顯活動教學,但外面家長跟我說該小學很谷,很傳統?我問她們為何有這種感覺,通常答案是聽其他家長說,或者憑升中成績好推斷出來。

上到高小,特別是小四,課程慚慚加深,功課多些,而且同學又跟得上,成績又好(60-65% band 1),又讀得開心,何楽而不為! 理它 xx教學。

年年都重復及拗餐飽。我作為過來人,真係覺得冇必要。

先選出心儀學校,到那些學校分頁,刨下舊文,已經略知一二,再PM真實用家及家長,提出更深入的問題,應該足夠分析優劣及先後次序。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回復+HaYi+的帖子 所以2種學制不應有優劣

原帖由 ANChan59 於 12-08-29 發表
回復 HaYi 的帖子

同意,及你對升中分析亦好好(我去升中版看到),及好多時大家都係聽其他人講,不如去揾真正用家的意見是最有用及直接.

回復 cherry_bb 的帖子

多謝。
只是以平常心及過來人講幾句而已。

有興趣可以看看我的日誌。

cherry_bb  睇完部份你日誌 GOOD!!! 你仔仔都好叻仔入到好中學  發表於 12-8-30 23:18
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ha8mo 的帖子

你講得好生動。

ha8mo 發表於 12-8-29 11:56
真係唔能夠單憑有得郁就說是愉快,坐定定就必然是痛苦

我個仔就只係識紮紮跳,有個波俾佢渣住亂咁走就最好 ...
之但係又有可能逼逼下逼到適應左就變得愉快,而逼唔逼呢,就視乎果樣野有幾重要

---------------------------------

哩點都係架, 好似學琴, 都要逼下, 唔係冇咩進度, 不過小朋友如果返間學校樣樣都被逼 - 逼聽書, 逼做功課, 好似好大抑壓, 會唔會"逼出個未來" 就真係唔知啦..

貢獻勳章

回覆:Li'sfamily 的帖子

Sfa 好些

其實兩間小學都是沒有中學support,六年後小朋友都要再來一次競賽,家長在這段期間亦不能偷懶。曾看到一些家長投訴學校唔谷,令到小朋友跌到brand 3,但佢沒想到自己及小朋友開心了5年,到了要參賽才醒悟孩子的實力。
現今都不是開心教育或是傳統教育的問題。大部份都在家長的取向問題,在BK可見,不論讀任何的學校,家長都要求小朋友去參加補習及興趣班,要求小孩子能文能武十項全能。
最重要是家長本身要孩子得到什麼,而自己又如何support孩子。
發現TSL派去頂級中學大部份係女孩而男孩比例較少,可見考頭十名應女孩為多。SFA則派去頂級中學男女比例較平均。
是否「男要窮養,女要富養」,男孩要迫才可迫出實力?

flyda  對,TSL很明顯派位pro女仔,有留意佢派位嘅應該都會知道。  發表於 12-8-31 00:28

回復 coolpa 的帖子

是否「男要窮養,女要富養」,男孩要迫才可迫出實力?

首先我們要多謝平機會的控訴教育局,將男女合隊,漠視男女生理及心智成長的差異。

近年男生較多沉迷電玩,網上遊戲及社交網站,令他們變成宅男,在面試時非常吃虧。

迫會有政善,是在後者,前者改不了。

flyda    發表於 12-8-31 00:28

我自己喜歡SFA, 不是TSL 不好, 我本身考慮到, 香港教育制度, 睇考試, 睇成績, 再讀上去, 都係跟住這模式走, 好多人會讀完小一, 小二, 由SFA 轉考出去名津一條龍, 不是SFA 不好, 是學術超班左, (佢地所用的書, 跟名校用的一樣)的大多數可轉出來, 好多名津好LIKE,
SFA 是主要睇學術多, 小一入到去準備考MOVER程度英文, 所以要諗下做家長可不可以一起倍跑, 我相信樓主小朋友一定OK, 否則SFA不會比OFFER你, 中學方面, SFA HISTORY 耐, 好多中學知道SFA學術STRONG, 所以要睇下樓主心態, 會不會有機會明年扣門轉考, 或者唔想晚晚花很多時間跟小朋友讀書, 功課等等, 本人認為, 香港教育制度都是這樣, 有邊一間小學不多功課, 默書,小一至小三輕鬆學習, 到了小四至小五, 學校都要做野, 應付TSA, 學校校長 都唔想拉低自己學校BANDING

flyda  Can't agree more! 好多SFA 嘅未入小一已經考了mover添;我就係預咗陪囝囝跑。  發表於 12-8-31 00:31
MSBOY  Very agree, I also like SFA more ....  發表於 12-8-30 09:45

我女剛都有一個同學仔唔升TSL小二, 轉左出去一條龍直資男校(仲要唔係深水埗果間), 呀女好唔捨得

回覆:棄St.Francis選陳守仁,是否明智?

咁橋,你說那同學可能是我同事的好朋友的仔仔。

據同事說,他朋友仔仔今年重考小一,哥哥現在是男X生,爸媽也是醫生。上年考不入男X,今年再考。我考final interview後冷不防下,把所有題目告訴了我同事,過了一星期,他朋友仔仔就in,仲得左。這是事後才知,雖然他知道題目都要他有實力,不過我老公話左我幾天,說我太信人!

SFA 同 TSL好不同也各有各好,bk有很多討論了。我剛在這問題走出來,我自己主要看小朋友本身學習興趣(鍾意多活動定多學習),家長期望學校給小孩什麼(學術定多元),及自己可配合或投入的程度,每個小孩同家庭不一樣,沒對或錯。

即是小朋友repeat P1而不是插班

ANChan59  插班聽得多,我第一次知道為入名校而重讀。我太"背"了!!!  發表於 12-8-31 09:45

ms.giggle 發表於 12-8-30 11:07

據同事說,他朋友仔仔今年重考小一,哥哥現在是男X生,爸 ...
咁我又唔識佢媽咪daddy喎, 只係呀女話我知, 同學仔走左唔開心, 因此唔知係咪講緊同一個人呢。
anyway, 選邊間都最緊要"適合", "名校"唔一定好, "讀深一級"唔一定好, "全英文教學"唔一定好....甲之良藥, 乙之玭霜...自己唸清楚啦!

ms.giggle 發表於 12-8-30 11:07

據同事說,他朋友仔仔今年重考小一,哥哥現在是男X生,爸 ...
btw ..... 其實係你仔仔定同事好朋友仔仔? 我睇唔明....
係你老公話你幾天? 定係同事的好朋友的老公話左你同事的朋友幾天?

打打下自己都唔知自己打乜

回覆:棄St.Francis選陳守仁,是否明智?

deleted

‹ 上一主題|下一主題