用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 棄St.Francis選陳守仁,是否明智?
樓主: kelvinwan88
go

棄St.Francis選陳守仁,是否明智? [複製鏈接]

已在讀直資小一的可以重考直資的小一架 ? 我以為官津好似有說己在小一的學生不可以再參加第2年的小一抽獎, 因已是小學生, 直資都有政府錢, 反而唔受限架 ?  ( 私校就有此可能 ??   )

回復 ms.giggle 的帖子

其實不用介懷,可見該校要收一些已擁有小一程度的孩子!

回覆:HaYi 的帖子

你去睇申請時的年龄就知有直資及私校係可以,不止DBS,DGS 都係,上年有人post 再戰DGS,佢係其他學校已經係小一生,咁in 時一定好過k3生,之後入了2nd in ,到最後收唔收就不知道

HaYi  oh, I see... thx  發表於 12-8-30 18:20

回復 cherry_bb 的帖子

有點驚訝香港家長太看重名校,若小朋友力有不遞重讀小一就沒辦法,可是為了入名校而重讀,我相信對小朋友的自信心有影響,而在重讀小一過程亦感到悶,有機會連學習態度變得鬆散!

ms.giggle 發表於 12-8-30 12:41
蕭亞姨,我係你fans來的。我明你唔明咩,嗯嗯。簡單來說,我告訴了男Xinterview內容俾我的同事聽,估唔到她 ...

個間學校好喜歡收大仔, 大大仔, 而且父母又是醫生, 專業人仕之類, 根本學校就喜歡收這類的人, 不一定是人家有晒INTERVIEW TIPS而WIN左個2ND INTERVIEW, 跟有沒有告訴INTERVIEW內容俾人聽沒關係, 年年2ND IN 都係這些內容吧, 不要怪責自己

某些熱門學校, 今年申請表註明可接受2006年9月1日至2007年12月31日出生的小朋友, 所以TARGET左大仔或大大仔了, 細仔又想讀的話明年請早

If repeat P1, how to fill in the P1 application form for the following question:

School attending?
class/Level Attending?

Should we fill in the primary school to be attended in coming September and should we fill in P1 level attending?  Do the schools (eg. DBS, SPCC, SPC & Yingwa) accept applicants who will repeat P1?

Thanks for helping!
‹ 上一主題|下一主題